- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεράνι 2020: Αυτή την Κυριακή we take the streets στο Ρομάντσο
Open studios, πάρτι, πολυεθνικές κουζίνες, bazaar στο Ρομάντσο
Γεράνι 2020: Συνέντευξη με τον Βασίλη Χαραλαμπίδη για το τρίτο We Take the Streets φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν το Ρομάντσο και το Generation 2.0 RED
Συνηθισμένος τίτλος εφημερίδας το 2008: «Άβατο το γκέτο της Γερανίου». Τα ίδια γράφονται και σήμερα, απλώς το επίκεντρο μεταφέρθηκε παραπέρα, στη Μενάνδρου. Εκεί πραγματοποιείται και φέτος η δράση «Γεράνι Δημιουργική Γειτονιά». Με αφορμή αυτήν, ο διευθυντής του Bios, Βασίλης Χαραλαμπίδης, μιλάει στην ATHENS VOICE για τη γειτονιά, τα χαρακτηριστικά της και τους ανθρώπους της.
Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης ζει τα τελευταία χρόνια σε ένα δρόμο κάτω από το δημαρχείο της Αθήνας, στον όγδοο όροφο μιας πολυκατοικίας. Είναι ο ένας από τους δύο κατοίκους του κτιρίου, μαζί με άλλο ένα άτομο που μένει στον πρώτο. Τον ρωτάω αν είναι λιγάκι φοβιστικό και λέει όχι. Μάλλον έχει συνηθίσει τη γειτονιά, αφού έχει γεννηθεί στο κέντρο της πόλης και τους δρόμους κάτω από την Ομόνοια τους περπατάει εδώ και πολλά χρόνια. Από την ίδρυση του Bios, του οποίου είναι γενικός διευθυντής, το 2003, αλλά και πολύ περισσότερο του Ρομάντσο, που βρίσκεται εδώ, στην Αναξαγόρα 3, ένα στενάκι ανάμεσα στις οδούς Γερανίου και Σοφοκλέους. Εδώ τριγύρω μπορεί να τα δει κανείς όλα. Κάθε μέρα στήνεται μια άτυπη αγορά. Ένας ψαράς απλώνει κάτω στο πεζοδρόμιο της Αναξαγόρα ψάρια και τα πουλάει. Ένας άλλος παρκάρει στο πεζοδρόμιο και στο πορτ μπαγκάζ έχει μέσα χύμα κρέατα και αυτά προς πώληση. Κι ένας τρίτος έρχεται πότε-πότε με ζωντανά κοτόπουλα και τα σφάζει επιτόπου μπροστά σου. «Στο Γεράνι θα δει κανείς εικόνες που δεν θα συναντήσει σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Υπάρχει παραβατικότητα, μέσα από το εμπόριο ναρκωτικών, τσιγάρων κ.λπ., αλλά αυτή η παραβατικότητα δεν προέρχεται από τον πυρήνα της γειτονιάς, αλλά από ανθρώπους που έρχονται εδώ για αυτές τις δραστηριότητες. Το Γεράνι, όμως, δεν παύει να είναι μια ζωντανή και πολύχρωμη γειτονιά, κάπως αποκομμένη είναι η αλήθεια, κι αυτό προσπαθούμε με τις δράσεις μας, να την ξαναβάλουμε σε διάλογο με την πόλη», λέει ο Βασίλης.
Η ιστορία του Ρομάντσο
«Ήταν κάποια στιγμή στα 10 χρόνια του Bios, στην κορύφωση της κρίσης, όταν σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι συμβολικό για την πόλη μας. Ψάχνοντας τι θα ήταν αυτό, έπεσε στα χέρια μου μια έρευνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έλεγε ότι το Γεράνι ήταν το πρώτο άτυπο γκέτο της Αθήνας. Παράλληλα, εκείνη την εποχή υπήρχε μια αλλαγή για τους ανθρώπους που ασχολούνταν με τα δημιουργικά επαγγέλματα, γραφίστες, φωτογράφοι, αρχιτέκτονες κ.λπ., οι οποίοι ψάχνονταν πώς θα επιβιώσουν. Στο μεταξύ, περνώντας εγώ από την Αναξαγόρα αρκετές φορές για να πάω στο Bios και έχοντας το background του γραφίστα, είχα προσέξει την εντυπωσιακή επιγραφή του Ρομάντσο. Το κτίριο νοικιαζόταν και αποφασίσαμε να το πάρουμε, σε μια εποχή που όλοι μας έλεγαν ότι αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν τελείως παράλογο. Σήμερα στο Ρομάντσο λειτουργούν 57 διαφορετικές δημιουργικές επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι γνωρίζονται και συνεργάζονται. Για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος κάποια στιγμή θα χρειαστεί βοήθεια με τις φωτογραφίες, ένας γραφίστας θα θέλει ένα κείμενο. Εδώ, επίσης, γίνονται οι συνελεύσεις της γειτονιάς, από ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή, μετανάστες κάνουν τις γιορτές τους, είμαστε κάπως σαν ένας συνδετικός κρίκος».
Το αποκορύφωμα των φετινών εκδηλώσεων θα είναι το We take the streets, σε συνεργασία με την Generation 2.0 RED, την 1η Μαρτίου, με πολυεθνικές κουζίνες, μπαζάρ με πολύχρωμα υφάσματα και χειροποίητες δημιουργίες, μουσικές γύρω από το αφρικάνικο groove και ψυχεδέλειες, από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ. Επίσης, θα μοιράζεται κι ένας χάρτης για το τι μπορεί να κάνει κανείς εδώ τριγύρω. «Τα παλιά μπακαλομανάβικα, με τα βαρέλια γεμάτα ελιές, τώρα βγάζουν και φαγητό. Και κάποια παστουρματζίδικα, επίσης. Υπάρχουν εξωτικά εστιατόρια, πακιστανικά, μπαγκλαντεσιανά, κινέζικα, όπου μπορεί ο ιδιοκτήτης να μη μιλάει καν ελληνικά, αλλά και παραδοσιακές cult ελληνικές ταβέρνες, μικρά κουτούκια ξεχασμένα στο χρόνο. Οι γεύσεις είναι υπέροχες και το φαγητό πάμφθηνο. Όλα αυτά θα τα συμπεριλάβουμε στον χάρτη, μαζί με διάφορα άλλα tips», λέει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης.
Οι εκδηλώσεις «Γεράνι Δημιουργική Γειτονιά»
Το Γεράνι είναι η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, Ευρυπίδου και Επικούρου. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ήταν το κέντρο της εσωτερικής μετανάστευσης και στη συνέχεια των χρόνων της εξωτερικής. Εδώ είχαν τα γραφεία τους οι εφημερίδες Καθημερινή, Βραδυνή, Ριζοσπάστης, Αθηναϊκή, τα περιοδικά Πάνθεον, Βεντέτα, το Ρομάντσο φυσικά. «Όταν ήρθαμε, τίποτα δεν ήταν εύκολο, η Αναξαγόρα έμοιαζε με χωματερή. Έτσι, το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να φτιάξουμε τον δημόσιο φωτισμό, γιατί τη νύχτα παντού επικρατούσε ένα σκοτάδι, και να καθαρίσουμε τα σκουπίδια. Παίρναμε τηλέφωνο στις υπηρεσίες και δεν έδινε κανείς σημασία, έπρεπε να βρούμε άλλους ευφάνταστους τρόπους. Χρειάστηκε αρκετές φορές να προσποιηθώ ότι τηλεφωνώ εκ μέρους του γραφείου δημάρχου και να ζητήσω να λυθεί κάποιο πρόβλημα, για να υπάρξει αποτέλεσμα. Αφού φέραμε τα πράγματα σε ένα λογαριασμό, σκεφτήκαμε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής ήταν ότι είχε ξεχαστεί το όνομά της, όλοι την αποκαλούσαν ως το κάτω ιστορικό εμπορικό κέντρο, αντί για Γεράνι. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε για να αποκτήσει ταυτότητα η γειτονιά και να ζωντανέψει ξανά, ήταν να θυμίσουμε το όνομά της. Έτσι ξεκίνησαν από το 2014 οι εκδηλώσεις “Γεράνι Δημιουργική Γειτονιά”».
Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Ρωσία, τη Γαλλία και το Ισραήλ, φιλοξενείται το Queer Festival, θα γίνει έκθεση νέων designers και πολλά ακόμη που μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα ή στο Facebook του Ρομάντσο (Romantso.gr). Μέσα στα χρόνια έχουν γίνει διάφορα ευφάνταστα πράγματα. Καθώς υπάρχουν πολλά πακιστανικά μπαρμπέρικα και οι Πακιστανοί έχουν το κούρεμα και το ξύρισμα πολύ ενταγμένα στην κουλτούρα τους, χρησιμοποιώντας διάφορες εξεζητημένες τεχνικές, μια φορά καλέστηκαν trendy κομμωτές σε μια σύμπραξη με τους Πακιστανούς για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Μια άλλη φορά, στο Ατενέ, το διάσημο κουστουμάδικο των παλαιότερων δεκαετιών, στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Αθηνάς, παρηκμασμένο πια, ήρθαν νέοι Έλληνες σχεδιαστές για να δώσουν μια πιο σύγχρονη άποψη, ενώ γίνονταν και ξεναγήσεις στο χώρο του πολυκαταστήματος που διαθέτει και σήμερα ένα μεγάλο στοκ από vintage ρούχα του ’70. Ρωτάω τον Βασίλη πόσο «προσβάσιμη», πόσο ασφαλής είναι η περιοχή για να περάσει κανείς. Λέει ότι «το καφέ μπαρ του Ρομάντσο λειτουργεί κάθε βράδυ έως τις 2.30 κι ο κόσμος είναι έξω στον δρόμο. Περπατώντας κανείς σήμερα στο Γεράνι θα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε μια χώρα της Ανατολής. Για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει μια τέτοια εικόνα, ίσως του δημιουργηθεί μια αίσθηση ανασφάλειας, η οποία όμως δεν έχει καμία βάση. Κι εκδηλώσεις σαν αυτές είναι μια αφορμή συνάντησης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, την ομαλή συνύπαρξη και φυσικά την εξομάλυνση και καλυτέρευση της σημερινής πραγματικότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες, όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλη την πόλη».
We Take The Streets
Είναι το τρίτο We Take The Streets από το Ρομάντσο και το Generation 2.0 RED, ένα γιορτινό μπαζάρ που θέλει να φέρει κοντά όλες τις γωνιές του κόσμου, με φαγητά που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, παραδοσιακές φορεσιές που δεν έχετε ξαναδεί, πολύχρωμα υφάσματα, χειροποίητες δημιουργίες, χορό και επιτόπια εργαστήρια, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό γλέντι.
Δράσεις
Φαγητό
- Αιθιοπική κοινότητα
- Σενεγαλέζικη κοινότητα
- Ουκρανική κοινότητα
- The Syrian & Greek Youth Forum
Τα παραδοσιακά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία της παλιάς Αθήνας
Τα πολυεθνικά εστιατόρια του Γερανίου
Τα παντοπωλεία και τα μπακάλικα
Τα πακιστανικά και μπαγκλαντεσιανά μπαρμπέρικα
Bazaar
- Mamadoo
- Σενεγαλέζικη κοινότητα
- Ουκρανική κοινότητα
- Syrian & Greek Youth Forum
- XENIOS
Workshops
- Εργαστήριο παραδοσιακής ουκρανικής κούκλας
- Dabkeh performance / 17.00. Θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο Dabkeh, ενός παραδοσιακού χορού από τη Συρία.
- AFROfitness / 18.15. Το AFROfitness είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυάζει παραδοσιακές αφρικανικές χορευτικές κινήσεις έντασης και διάρκειας με σύγχρονες χορευτικές κινήσεις.
- Hip Hop Class / 20.00. O Mikel (aka Chocolate Muffin) θα πραγματοποιήσει εργαστήριο Hip-Hop. Powered by Anasa Cultural Center/Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμού.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου, 15.00-23.00, με ελεύθερη είσοδο. Με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός επικοινωνίας η ATHENS VOICE.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Μια βαθιά ανάσα οξυγόνου για την πόλη με τη μεγάλη δενδροφύτευση
Εγκαινιάστηκε η πλήρως ανακαινισμένη παιδική χαρά στα Άνω Πατήσια
Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, το πορτοκαλί παγκάκι μπροστά στο Δημαρχείο - Δείτε το βίντεο με τον Χάρη Δούκα
Η εκδήλωση που ετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.