Life in Athens

Αφιέρωμα: Strange Athens

Μητροπόλεως. Φρακαρισμένος στην κίνηση, το βλέμμα σου αφαιρείται και στέκεται στο γύψινο τέρας στην προμετωπίδα ενός γνωστού καταστήματος…

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 300
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5999-13817.jpg

Μητροπόλεως. Φρακαρισμένος στην κίνηση, το βλέμμα σου αφαιρείται και στέκεται στο γύψινο τέρας στην προμετωπίδα ενός γνωστού καταστήματος… Περπατάς στην Πλάκα και ξαφνικά συναντάς ένα θεόρατο χρυσό «γλυπτό» στην είσοδο πολυκατοικίας, έτοιμο να σε καταπιεί. Και λίγο πιο κάτω το παράξενο «Σπίτι του Τομ»… Πόσες σουρεαλιστικές εικόνες κρύβει αυτή η πόλη;

Iron splatter  Strange Athens

H «Πτώση του Ίκαρου» στην πλατεία του Μεταξουργείου ίσως είναι το πιο παράξενο γλυπτό της πόλης. Τα φτερά, που θυμίζουν κουρελιασμένη αποκριάτικη στολή Μπάτμαν, έχουν μια παράδοξη κατεύθυνση, σαν να μην επιθυμούν να κάνουν ούτε μια ύστατη απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν την πτώση. Το «πάγωμα» της σύνθεσης τη στιγμή πριν την πρόσκρουση στο έδαφος και η μελοδραματική κλίση του λαιμού μοιάζουν σαν να υποχρεώνουν το θεατή να φανταστεί το splatter της τελικής σύνθλιψης – σαν αυτό να ήταν εξαρχής το κύριο ζητούμενο. -Γ.Κ.

Το Σπίτι του Τομ, στην Πλάκα  Strange Athens

Είναι Ιρλανδός, «ακαθορίστου ηλικίας». Κανείς δεν θυμάται πότε ήρθε στην Πλάκα, όλοι λένε γελώντας ότι μάλλον βρίσκεται εκεί από πάντα. Κατοικεί σε δύο σπίτια που βρίσκονται σχεδόν αντικριστά και τα οποία, φαινομενικά τουλάχιστον, βρίσκονται υπό καθεστώς κατάληψης από τον Tom. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει, ούτε ο ίδιος ο Tom. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί το εμβαδό αυτών των σπιτιών. Ο Tom είναι πολύ αγαπητός στην περιοχή. Παίρνει το πρωινό του στο παρακείμενο ξενοδοχείο, βοηθάει όποιον του το ζητήσει στη γειτονιά και γενικά είναι πολύ ευχάριστος και επικοινωνιακός όταν δεν είναι στις κλειστές του. Αλλά ακόμα και τότε επικοινωνεί με τους γύρω του μέσω του σταθερού τρόπου του, που είναι να γράφει μηνύματα γενικού ενδιαφέροντος στους τοίχους των σπιτιών του. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό φαίνεται υπέρμαχος μιας επιστροφής μας στη δραχμή. Το «ανεξίτηλο» σύνθημά του, όμως, είναι ότι «ο Tom είναι μονίμως σε απεργία» κι επειδή πράγματι είναι, έχει στήσει ένα υπέροχο σιδερένιο «τοτέμ» με τη μορφή θυμωμένου άντρα, πάνω στο οποίο στηρίζει ένα «κυτίο προσφορών», αφήνοντας έτσι την επιβίωσή του στην καλοσύνη των ξένων. (Tom’s House, Υπερείδου & Σωτήρος στην Πλάκα) -Γ.Κ.

 

Αγία Παρασκευή

Ο δήμος με τα περισσότερα, εν λειτουργία, πηγάδια στην Αθήνα. Ακόμα και μέσα σε παιδικούς σταθμούς. -Δ.Φ.

Ο  Άγιος Ιωάννης ο Θερμαστής ή Αϊ-Γιάννης της Κολόνας

Στην οδό Ευριπίδου (ακριβώς απέναντι από το Soul). Η κολόνα που διαπερνά το ναό ανήκε σε ιερό του Ασκληπιού, το οποίο φημιζόταν για τη «θεραπεία» του πυρετού. Το χριστιανικό εκκλησάκι χτίστηκε «αγκαλιάζοντας» την αρχαία κολόνα και αναδείχτηκε σε σπουδαίο κέντρο προσευχής και ταμάτων για προστασία και θεραπεία από τους πυρετούς της ελονοσίας. -Γ.Κ.

Κέντρο Λίθου Κάπου στον Κεραμεικό.

Με τι ασχολούνται αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι; Με τον περιοδικό έλεγχο των εφαρμογών τρόπων συντήρησης λίθων σε μνημεία.  Το μυστήριο πυκνώνει… -Δ.Φ.

Su-Tsu Submarine

Οδός Σούτσου 12, Αμπελόκηποι. Τι γυρεύει επάνω στον τοίχο της πολυκατοικίας μία πόρτα υποβρυχίου; Πού οδηγεί; Τι κρύβει πίσω της; Ποιος έχει το κλειδί; Γιατί οι ένοικοι, ούτε και ο διαχειριστής, γνωρίζουν κάτι; Πού είναι ο Παπανικολής; -Δ.Π.

Σκαλιά στο πουθενά

Στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, προς τη μεριά του Κολωνακίου, υπάρχουν πολυκατοικίες οι οποίες έχουν στον ακάλυπτο σκαλιά που οδηγούν προς το πεζοδρόμιο, αλλά δεν υπάρχει πόρτα. Τίποτα, νάδα, βρίσκεις βουνό. -Δ.Π.

Το τελευταίο γουφ

Πόσο φιλόζωοι είμαστε; Αν κρίνουμε από τα group του facebook, πολύ. Αν κρίνουμε από τα περιττώματα που πατάμε στα πεζοδρόμια της Ιασίου, ακόμη περισσότερο. Προφανώς δεν πιστεύουμε, όμως, στην επόμενη ζωή των αγαπημένων μας κατοικιδίων. Το νομικό κενό απαγορεύει τη δημιουργία νέων κοιμητηρίων κατοικίδιων, διότι «με κάτι τέτοιες πρακτικές μολύνονται οι υδροφόροι ορίζοντες», όπως είπε αρμόδιος υπάλληλος υπηρεσίας σε ζωόφιλο, κτηνίατρο ο οποίος θέλει να φτιάξει έναν τόπο χλοερό για τα αγαπημένα μας pet. Υπάρχει το κοιμητήριο μικρών ζώων με το κωδικό όνομα «Κοιμητήριο Μικρών Ζώων», το οποίο λειτουργεί στη Μαλακάσα (22950 22491, www.veterinarycenter.gr). Μικροσκοπικά μνήματα και περιοδικές επισκέψεις στο σύντροφο ζωής τους.

Επίσης, το νοσοκομείο μικρών κατοικιδίων «Άγιος Μόδεστος» παρέχει ανάλογες υπηρεσίες. Κατά τα άλλα, ο νόμος επιτρέπει να πετάξουμε το αποθανόν σε κάδο σκουπιδιών –κουβέντα για τους υδροφόρους ορίζοντες– και είναι περήφανος –ο νόμος– για τον πρώτο αποτεφρωτήρα του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., δηλαδή του δημόσιου κέντρου περίθαλψης αδέσποτων του περιβαλλοντικού συνδέσμου κάποιων δήμων της Αττικής. Η τιμολόγηση διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα και το αν το ζωάκι ήταν ιδιοκτησία πολίτη-δημότη, από 150 ως 500 ευρώ. Η στάχτη του νεκρού ζώου παραδίδεται στον ιδιοκτήτη μέσα σε ειδικό δοχείο – φαντάζομαι σε κόκαλο. Κοντολογίς, αν έχεις κήπο διάβαινε. -Δ.Π.

Τσέχοι καουμπόηδες πηγαίνουν Αθήνα

Το πολυσύχναστο παμπ Zetor, που βρίσκεται στο κέντρο του Ελσίνκι και ανήκει στον αξιότιμο σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, είναι διακοσμημένο με τρακτέρ της ομώνυμης τσέχικης μάρκας και με «memorabilia γουέστερν αναφορές» από την καλτ ταινία του ιδιοκτήτη «Οι καουμπόηδες του Λένιγκραντ πηγαίνουν στην Αμερική». Εδώ και μερικούς μήνες η Αθήνα φιλοξενεί στην περιοχή του Ψυρρή τη δική της «τσεντρόπα-γουέστερν» παμπ: την τσέχικη μπιραρία ΒΟΝ. Cult ακόμα και όταν η Πολωνέζα σερβιτόρα σού λέει με το αγνό, πλατύ χαμόγελό της ότι δεν έχει να σου σερβίρει μισό λίτρο lager προς 3,49 ευρώ (που είναι η ασυναγώνιστη προσφορά του μαγαζιού), διότι δεν έγινε παραλαβή του κοντέινερ με τις μπίρες από την Τσεχία. Κι έτσι, καταλήγεις να τρως ξεροσφύρι ψιλοκομμένα ωμά λουκάνικα με πίκλες. (ΒΟΝ, Αυλητών 7, Ψυρρή, Αθήνα, 694 3289753) -Γ.Κ. 

Μια πόρτα μόνη

Ακαδημίας 58 Α. Απαράμιλλο γοτθικό στιλ. Είναι πάντα κλειστή και μοιάζει σαν απομεινάρι σκηνικού. Σπάνια βλέπει κάποιος αφίσες, αυτοκόλλητα ή γκράφιτι επάνω της – σαν κάποια μυστηριώδης υπερκόσμια δύναμη να την προστατεύει απ’ την αφισορύπανση και τα σπρέι. Μοιάζει σαν να μην οδηγεί πουθενά. (Στην πραγματικότητα ανήκει σε παλιά οικία με πρόσοψη στην Ακαδημίας, η οποία συνδεόταν με άλλη οικία επί της Μαυρομιχάλη). -Γ.Κ.

Αρώματα à la carte

Υπεραιωνόβιος οίκος αρωμάτων, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Εάν θέλεις κάποιο άρωμα σου το παρασκευάζουν εκεί, μπροστά στα μάτια σου. Τα σημειωματάριο με τις συνταγές είναι πραγματικά παλιό και περιέχει μερικές ιστορικής σημασίας, όπως, για παράδειγμα, μια εκδοχή της κολόνιας του Jean Marie Farina, φημισμένου αρωματοποιού στο Παρίσι του 19ου αι. και μακρινού απόγονου του Giovanni Maria Farina, του ανθρώπου που εφηύρε το Eau de Cologne. Δυστυχώς, όμως, το σημειωματάριο παραμένει σε αχρηστία. «Ο κόσμος ζητάει μόνο τα αρώματα που είναι τώρα στη μόδα» εξηγεί ο ιδιοκτήτης του οίκου την ώρα που ετοιμάζει ένα Calvin Klein, τοποθετώντας μια ειδική σύριγγα σε ένα παλαιού τύπου μπουκάλι φαρμακείου. «Στο έφτιαξα λίγο δυνατό» λέει στον πελάτη του, με ένα συνωμοτικό τόνο στη φωνή. Εκείνος απάντησε με ένα νεύμα που φανέρωνε ικανοποίηση και πλήρωσε ένα ποσό που αντιστοιχούσε στο ένα έβδομο της τιμής, αν το ίδιο (παρόμοιο) άρωμα ήταν branded. Εκ πρώτης όψεως η διαδικασία παραπέμπει σε «άρωμα - μπόμπα», αλλά όχι: «Φέρνουμε πρώτης τάξεως βάσεις αρωμάτων από τη Γαλλία» διαβεβαιώνει ο μυροποιός, με ένα ύφος τόσο ατάραχο κι αποστασιοποιημένο που από μόνο του σχεδόν πείθει ότι λέει την αλήθεια. (Δ.Σ. Αμαρίλιο Ο.Ε., Ηπείρου 34. Αθήνα, 210 8235.535) -Γ.Κ.

Παράπλευρες σόουμπιζ

Ο ξένοι σταρ του πενταγράμμου και της πίστας, σαν τη Marjola, τη Silda ή τον Ylli Baka, παραμένουν μάλλον άγνωστοι σε μας, παρά το ότι κάνουν λαμπρή καριέρα στην Αθήνα. Οι περισσότεροι θυμίζουν τα ινδάλματά τους, δηλαδή, Βίσση-Βανδή, Αλεξίου, Πλούταρχο, Καρρά κ.λπ. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τουλάχιστον που ξεχωρίζουν επειδή έχουν διαμορφώσει ανεπηρέαστοι το προσωπικό τους στιλ, με φτωχά αλλά γνήσια gamorous μέσα. O Edmond Murraj κάνει κλασικό σόου ταχυδακτυλουργού αλά Λας Βέγκας, με ημίψηλο από το οποίο βγάζει περιστέρια και με άψογο 70s look, με δαντελωτό πουκάμισο και παπιγιόν, και η Fatmira Brecani, ένα αηδόνι από την Αλβανία, που τραγουδάει με παραδοσιακή στολή της χώρας της κομμάτια που θα ζήλευε και η Δόμνα Σαμίου. -Γ.Κ.  

Κυρία των Δυνάμεων

Η πιο παράξενη σχέση μεταξύ δύο κτιρίων σ’ ολόκληρη την πόλη: ένα παλιό εκκλησάκι «καπελώνεται» από ένα θεόρατο κτίριο γραφείων. Το εκκλησάκι λέγεται Αγία Δύναμις και επάνω του επικαθόταν για χρόνια το πρώην Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συμβολικό;  Άλλωστε υπάρχει και θρύλος που λέει ότι η Αγία Δύναμις διαθέτει «πύλη», μέσω της οποίας συνδέεται με όλες τις υπόγειες στοές της Αθήνας. -Γ.Κ.

Γουέλκαμ, σερ! Πλιζ δις γουέι

Τα γκρίκλις ανάποδα. Κυρίως στα μενού των τουριστικών εστιατορίων. Cult εικόνα της πόλης, έστω κι αν με τα χρόνια αναπτύξαμε ένα μιθριδατισμό στο θέαμά τους. -Γ.Κ.

Το Κεφαλάρι του Γαλατσίου

Στη συμβολή των οδών Λυσίου & Γαλάκηδων (Γαλάκης = Γαλάτσης), θα δείτε την ορμητική πηγή με καθαρό, γάργαρο νερό που βγαίνει από τα Τουρκοβούνια, ελεύθερο.  -Δ.Φ. 

Λέτε να τρίζουν;

Πού θα βρεις αυθεντικό σκήνωμα αγίου...

Το λείψανο του Αγίου Ευφραίμ βρίσκεται στο ομώνυμο μοναστήρι στη Νέα Μάκρη. Βασανίστηκε και τελικά ξεψύχησε στη μουριά που βρίσκεται στον περίβολο της Μονής.

Το σκήνωμα της μοναχής Φιλοθέης, κατά κόσμον Παρασκευής Μπενιζέλου, φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα στη Μητρόπολη Αθηνών. Η με έντονη κοινωνική δραστηριότητα μοναχή ανακηρύχθηκε το 16ο αιώνα αγία από την Εκκλησία. -Δ.Π.

Ο γιγα-κύλινδρος της Κηφισιάς Strange Athens

Οι κυλινδρικοί όγκοι δεν είναι κάτι το περίεργο στην αρχιτεκτονική, ωστόσο, στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα πολυκατοικιών στη Λ. Κηφισίας, στην Κηφισιά, γνώρισε την αποθέωση. Στην εποχή του (1973-1974) το κτίριο, που είναι έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Δεσποτίδη, θεωρήθηκε τεχνολογικός άθλος και αρχιτέκτονες του εξωτερικού κατέφθασαν στην Αθήνα για να το θαυμάσουν. Όταν χτίστηκε η στρογγυλή βάση του κυκλοφόρησε η φήμη ότι προοριζόταν για να κατασκευαστεί σιλό αποθήκευσης του υποτιθέμενου «θαυματουργού νερού» του Καματερού (θεραπευτικό «εύρημα» τύπου «φραπελιά»). Σήμερα εξακολουθεί να επιδεικνύει αγέρωχα την ευπρόσδεκτα παράξενη στρογγυλάδα του, που αμφισβητεί το στερεότυπο του ορθογωνιασμένου κτιρίου-«κουτί». -Γ.Κ.

Τα αινιγματικά καπάκια

Πριν από μερικά χρόνια γεννήθηκε ένας αστικός μύθος για τα καπάκια στα πεζοδρόμια που δεν φέρουν καμία ένδειξη για το ποιος τα έχει τοποθετήσει εκεί. Καμία από τις δημόσιες υπηρεσίες δεν παραδεχόταν ότι τα συγκεκριμένα ήταν δικά της. Κι ακόμα χειρότερα: τα καπάκια αυτά έχουν επάνω τους «κάτι σύμβολα» που επιδέχονται ερμηνείες: την πεντάλφα, το «2-5-Α» (δηλαδή, δύο φορές την πεντάλφα, ομόκεντρους κύκλους, μικρά V, που υποτίθεται ότι υποδεικνύουν την «είσοδο»... Μήπως τα αινιγματικά αυτά καπάκια λειτουργούν ως δείκτες μυστικών εισόδων στα έγκατα της πόλης; Η όλη ιστορία και η σχετιζόμενη βιβλιογραφία για την «κρυφή Αθήνα» γέννησαν την «τρέλα για καπάκια», με τους fans να αφαιρούν όποια έβρισκαν μπροστά τους και να τα κρατούν στα σπίτια τους, αφήνοντας διάφορες «τρυπούλες» στα πεζοδρόμια, στις οποίες σήμερα φυτρώνει φλισκούνι και άγρια μέντα.  -Γ.Κ.

Εμπορικό Επιμελητήριο VIP

* Η δουλειά κάνει τα σελέμπριτις Νύχια, νύχια, νύχια. Μετά την Καιτούλα τη Γαρμπή, που είχε νυχάδικο, και η Κάτια η Ζυγούλη μπήκε στη μπίζνα – συμμετέχει στο επιχειρηματικό όχημα του “Mariella Nails”.

* Η Έφη η Σαρρή έχει πιάσει νότια Το κομμωτήριό της, με το σαφή υπαινιγμό στο όνομα “Efi Sarri Hair Salon”, αλλάζει κεφάλια στη Γλυφάδα.

* Ο Λευτέρης Πανταζής έχει το La Caffe στην πλατεία Κολωνακίου, το εστιατόριο “Meli Melo” στον Κορυδαλλό και μια εταιρεία που εμπορεύεται λουλούδια για τα μπουζούκια (όλα τα λεφτά), ενώ λέγεται πως έχει και ένα φυσικοθεραπευτήριο στην Καλλιθέα, αλλά δεν το βρήκαμε.

* Η Μπέσσυ Αργυράκη, αφού έφαγε τα δίσολά της σε πίστες και φεστιβάλ, βρήκε το λιμανάκι της: είναι πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Γλυφάδας και υπεύθυνη μπούκερ της μπάντας. -Δ.Π.

Η θέα πίσω από τη Θύρα 13  Strange Athens

Πόσοι τυχεροί βάζελοι την έχουν δει έτσι; Ευχαριστούμε την ευγενική κυρία Όλγα που μας μίλησε και μας άφησε να φωτογραφίσουμε από το μπαλκόνι της. -Δ.Φ.

 Strange AthensΟ Νίκος Κοεμτζής, εδώ και χρόνια αποφυλακισμένος, αφού εξέτισε μακρά ποινή για τους φόνους που είχε διαπράξει,  υπογράφει και πουλάει τα βιβλία του Κυριακές στο Μοναστηράκι (Ηφαίστου & πλατεία) και καθημερινές στα Δικαστήρια της Ευελπίδων. -Δ.Φ.

Το αγγελοδρακουλάκι της Μητροπόλεως  Strange Athens

Ένα παράξενο, γύψινο μορμολύκειο από το στόμα του οποίου εξέρχονται τα «κέρατα της αφθονίας» και τέσσερα αγγελάκια. Βρίσκεται στο διακοσμητικό υπέρθυρο της εισόδου του καταστήματος Χυτήρογλου, στην οδό Μητροπόλεως 49. Γενικότερα, τα μορμολύκεια τοποθετούνταν σε πολλά νεοκλασικά κτίσματα της Αθήνας, ως αναφορά στην αρχαία παράδοση αποπομπής των κακών πνευμάτων. Το συγκεκριμένο, όμως, έχει ένα ενδιαφέρον pop στιλιζάρισμα με γραμμές που το κάνουν να θυμίζει τον Δαίμονα της Τασμανίας, ενώ εντυπωσιακή είναι και η θαρραλέα πρωτοβουλία της φίρμας να τοποθετήσει το όνομά της μέσα στο μάτι του κυκλώνα της ωραίας γλυπτικής σύνθεσης. -Γ.Κ. 

Πινς βιλούδο...  Strange Athens

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο ουρανός των Κάτω Πατησίων σκοτείνιαζε σταδιακά, καθώς τα κτίρια που σήμερα ονομάζουν «ουρανοξύστες» άρχισαν να ορθώνονται δίπλα σε διώροφα και χαμοκέλες. Από τα θεμέλιά τους περνούσε ένα ρέμα, το οποίο και εκμεταλλεύτηκαν όπως έπρεπε. Οι ένοικοι των κτιρίων πίνουν νερό από γεώτρηση, το οποίο μετά από την απαραίτητη διεργασία είναι πόσιμο. «Ούλεν δεν πληρώνουμε» μας είπε μια κυρία που συναντήσαμε έξω από το κατάστημα «Κλούβιος και Σουβλίτσα», δίπλα στην είσοδο. -Δ.Π.

Παράξενα μουσεία

Σήκω να παίξεις θέατρο Το μουσείο-προθήκη-αφιέρωμα στην Αλίκη, στο θέατρο «Αλίκη». «Φαντάζιο», «Ρομάντζο», «Ταχυδρόμος», ριγμένα στο πάτωμα και τρεις τουαλέτες να θυμίζουν «Εβίτα», «Βίκτωρ-Βικτώρια» και «Εύθυμη χήρα».

Παρακαλώ, αγγίξτε Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 του είδους στον κόσμο. Οι επισκέπτες μπορούν να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία αποτελούν πιστά αντίγραφα πρωτοτύπων. Ο Κούρος της Βολομάνδρας, η Τυφλή Άρκτος, η Αφροδίτη της Μήλου και άλλα, αποκαλύπτονται στους φιλότεχνους με προβλήματα όρασης. (Δοϊράνης 198, Καλιθέα, www.veterinarycenter.gr)

Έχει παιδεία Σε καμαρούλα μια σταλιά στο κτίριο της Φιλοσοφικής λειτουργεί το Μουσείο της Παιδείας ως φόρος τιμής στις περασμένες γενιές που πέρασαν από τα θρανία. Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα υπάρχουν και θρανία. Όχι, η Αλίκη εκτίθεται στο δικό της, δεν έχει παράρτημα εδώ. (Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, 210 7277.564)

Τρίτος νόμος Το Εγκληματολογικό Μουσείο απευθύνεται σε ειδικούς επιστήμονες (γιατρούς, εγκληματολόγους, δολοφόνους), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε κι εμείς, οι απλοί αθώοι, να χαζέψουμε εκθέματα με ταμπέλα: «Ηλεκτροπληξία. Πτωματικός σπασμός - Ξηρά μουμιοποίηση». (M. Ασίας 75 Γουδή, 210 7462.445) -Δ.Π.

Θα ανοίξω μαγαζί με λάμπες. Πώς να το ονομάσω;

Απάντηση: ΠΑΝΛΑΜΠΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ

Κι ακόμα, η Αθηναϊκή Ονοματοποιία έχει να επιδείξει εξαιρετικά παραδείγματα εταιρειών που η ονομασία τους λύνει κάθε απορία:

ΑΚΟΥΟΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ, ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΤΙΚΗ, ΗΧΟΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΠΑΝΜΟΝΩΤΙΚΗ, ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ, ΑΣΒΕΣΤΟΛΑΤΟΜΙΚΗ,

ΒΙΔΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΒΙΝΤΕΟΘΕΑΣΗ, ΚΑΜΠΑΝΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ (ενυδρεία και τροπικά ψάρια), ΕΛΛΗΝΟΪΑΤΡΙΚΗ, ΞΥΛΟΘΕΡΜΙΚΗ, ΔΡΟΣΟΘΕΡΜΙΚΗ,

ΚΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ (κεντήματα), ΜΑΡΜΑΡΟΓΡΑΝΙΤΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΚΕΡΙΝΗ ΓΟΗΤΕΙΑ (κεριά) -Γ.Κ.

Αυτοέκφραση  Strange Athens

Τα installations στα μπαλκόνια. Μια Σφίγγα, ένας «αμφορέας», μια γυμνή γυναικεία φιγούρα, όλα από σύρμα. Εξωτερική διακόσμηση που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, σε μονοκατοικία της οδού Θράκης στην περιοχή του Αγίου Παύλου (σταθμός Λαρίσης). -Γ.Κ. \

Γιόγκα γέλιου

Ουσιαστικά μαζεύονται σε ένα κλειστό χώρο και κάνουν τις λεγόμενες «απλές ασκήσεις γέλιου», δηλαδή γελάνε ψεύτικα στη αρχή, μετά τους πιάνουν σιγά-σιγά τα γέλια για τα καλά, προθέτουν μερικές ασκήσεις αναπνοής και διατάσεις και το όλον οδηγεί σε μια βελτίωση της διάθεσης και σε μια αίσθηση ευεξίας. Αν τύχει να βρεθείς ως παρατηρητής σε κάποια από τις συναθροίσεις τους όλα σου φαίνονται παράξενο, αλλά δεν μένεις σ’ αυτό γιατί τελικά σε πιάνουν κι εσένα τα γέλια και περνάς υπέροχα. (693 4785499 & 697 7121166 & laughter-yoga.gr) -Γ.Κ.

 Strange AthensFamily Dance

Το ζητούμενο είναι οι μεγάλοι να αποκτήσουν μια απρόσμενη σωματική επαφή με τους μικρούς. Μάνα-παιδί, πατέρας-παιδί, σε μια άλλη διάσταση της σχέσης τους, ως παρτενέρ στο χορό. Γιατί όχι και γιαγιά-εγγόνι, νονός-βαφτιστήρι, θείος-ανίψι κ.λπ. Η ιδέα της Νατάσας Ζούκα αφορά παιδιά ηλικίας 5-10 ετών με τους συνοδούς τους. (Το πρόγραμμα Family Dance γίνεται κάθε Σάββατο στο Art Act Area, Αθηνάς 12, στο Μοναστηράκι, 211 4035.789)  -Γ.Κ.

 Strange AthensΔεν είναι ηθοποιός που περιμένει κέρματα από τους περαστικούς, δεν είναι αποκριάτικο στήσιμο, είναι το υπερ-ρεαλιστικό γλυπτό στον Φάρο Ψυχικού. -Δ.Φ.

 Strange AthensΤο μοναδικό ρολόι που στεγάζεται σε ιδιωτικό και όχι σε δημόσιο κτίριο (Και μάλιστα, πάει και καλά). Βρίσκεται στην πολυκατοικία Σαββίδη, στην πλατεία Αιγύπτου, συμβολή Αλεξάνδρας & Πατησίων. -Δ.Φ.

Σινέ Ζαΐρα (επί της Γαλατσίου)  Strange Athens

Σήμερον: Το Λιβάδι. Χωρίς το σινεμά. -Δ.Φ.

Άστραψε το μάτι μου  Strange Athens

Καθώς τρως αμέριμνος την τυρόπιτα-ένα-ευρώ σου στο Everest της Τσακάλωφ, κοίτα με προσοχή τον πρώτο όροφο του απέναντι κτιρίου. Ένα τρομακτικό χαμόγελο με πολλά δόντια είναι έτοιμο να κατασπαράξει ό,τι κινείται στο δρόμο. Δεν είναι μαρκίζα μπουζουκιών, είναι η σέξι Χριστίνα. Λεπτομέρεια: οι οδοντίατροι, σέξι και μη, χρειάζονται στηθοσκόπιο; -Δ.Π.

Πού ρίχνουν το σταυρό στη Δεξαμενή; Strange Athens

Πάνω από τους προσκόπους στην Πλατεία Δεξαμενής βρίσκεται το παλιό Υδραγωγείο. Δεν είναι ορατό, όμως αν βολτάρετε το βράδυ θα ακούσετε το κελάρυσμα. Δεν βουτάει κόσμος, δεν κάθονται περιστέρια στο κεφάλι του Καρατζαφέρη, πάντως εκεί γίνεται η ρίψη του σταυρού τα Θεοφάνεια. -Δ.Π.

 Strange AthensGolden Beach Peristeri

Κουίζ για δυνατούς λύτες: Ας πούμε ότι είναι καλοκαίρι και κάποιος θέλει να πάει για μπάνιο, να ξαπλωθεί σε αμμουδιά του Φαλήρου, βρε αδερφέ. Ερώτηση: τι πτηνό θα συναντήσει στην παραλία; Η σωστή απάντηση είναι περιστέρι, το κοινό περιστέρι της Πλατείας Συντάγματος: λιγδιασμένο από τα καυσαέρια και διεκδικητικό κάθε λουκανικόπιτας που «έτυχε» να πέσει κάτω. Στο νέο οικοσύστημα της πόλης, οι γλάροι έχουν μετακομίσει στις χωματερές βορειοδυτικά, τα λοιπά ψαροπούλια βρίσκονται από την Αίγινα και πέρα, τα περιστέρια κατεβαίνουν τακτικά στην ακρογιαλιά, ενώ, σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές, τροπικοί παπαγάλοι (δραπέτες από κλουβιά) εποικίζουν το Πεδίον του Άρεως και τους Θρακομακεδόνες. -Γ.Κ.

Καψούρα του δρόμου  Strange Athens

Πρέπει να ήταν πολύ χοντρή η κουτσουκέλα του κυρίου ή της κυρίας που αποφάσισε να γράψει με σπρέι στην άσφαλτο ένα τεράστιο «Συγνώμη». Θα μπορούσε να είχε στείλει λουλούδια. Ή να το είχε ξανασκεφτεί. -Δ.Π.

Pos to lete eseis edo?

Αμόνια (η Ομόνοια - ρώσικη προφορά)

Καλονάκι (το Κολωνάκι - ρώσικη προφορά)

Αφίνα (η Αθήνα - ρουμάνικη προφορά)

Αmpελόπικι (οι Αμπελόκηποι - φιλιππινέζικη προφορά)

Πιλοπέι (η Φιλοθέη - φιλιππινέζικη προφορά)

Γκιέζε (Γκύζη - αλβανοβλάχικη προφορά)

-Γ.Κ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ