Life in Athens

Πρώτη φορά Banksy: Τι θα δούμε στην έκθεση που ξεκινά στην Τεχνόπολη

Η έκθεση «The world of Banksy» ξεκινάει την παγκόσμια περιοδεία της από την Αθήνα. Τι μας περιμένει; Ρωτήσαμε για να μάθουμε

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 691
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1280x650_banksy.jpg

Διατηρεί την ανωνυμία του στους χρόνους που όλα καταγράφονται και όλοι θέλουν να γίνουν διάσημοι και σε προκαλεί να σκεφτείς με τα έργα του. Αυτά που ξεκίνησε «χτυπώντας» από τους δρόμους του Λονδίνου, κάνοντας στάσεις σε τοίχους της Παλαιστίνης και της Νέας Ορλεάνης, αγγίζοντας επταψήφια χρηματικά ποσά σε φημισμένες γκαλερί του πλανήτη και οίκους δημοπρασίας. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου ο προκλητικός και ιδιόρρυθμος κόσμος του Banksy ζωντανεύει στην Τεχνόπολη με μια αφιερωματική έκθεση από την People Entertainment Group, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για το enfant terrible της σύγχρονης Τέχνης και για τη στήριξη του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ο Banksy είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της γενιάς μας. Ταυτόχρονα είναι τόσο αντισυμβατικός που κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά του αλλά όλο και περισσότεροι “διψάνε” να γνωρίσουν τα έργα του. Έτσι έναν περίπου χρόνο πριν πήραμε την απόφαση να φιλοξενήσουμε τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα αλλά και δωρίσουμε το σύνολο των κερδών της στην Διεθνή Αμνηστία» τονίζουν οι διοργανωτές. Η έκθεση «The world of Banksy» ξεκινάει την παγκόσμια περιοδεία της από την Αθήνα. Τι μας περιμένει; Ρωτήσαμε για να μάθουμε.

Τι θα δούμε
«Θα δείτε τον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Banksy συγκεντρωμένο σε ένα μόνο χώρο. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αντίστοιχες εκθέσεις που μπορεί να δει κάποιος σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου τα έργα του Banksy προβάλλονται σε πίνακες “αποστειρωμένα”, στην έκθεση “Τhe world of Banksy” ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με το έργο του καλλιτέχνη στο περιβάλλον που το έχει οραματιστεί. Για παράδειγμα το διάσημο έργο με το “Κορίτσι με το μπαλόνι” δεν θα δείτε σε ένα κάδρο πίσω από μια τζαμαρία, αλλά σε αναπαράσταση στο φυσικό του περιβάλλον, σαν να ήσασταν μπροστά από τον τοίχο που το σχεδίασε. Η μούχλα του τοίχου θα βρίσκεται εκεί, το ρολόι ηλεκτροδότησης επίσης, όλες οι μικρές λεπτομέρειες θα βρίσκονται μπροστά στα μάτια σας. Και φυσικά αυτή δεν είναι μια έκθεση που ο θεατής πρέπει να νιώσει αμήχανα απέναντι στα έργα. Μπορεί να τα αγγίξει και να φωτογραφηθεί ελεύθερα μπροστά τους. Θα δείτε αυθεντικές αναπαραστάσεις των φυσικών χωρών που έχει σχεδιάσει το Banksy μερικά από τα εμβληματικότερα έργα του, όπως το κορίτσι με το μπαλόνι, οι αστυνομικοί που φιλιούνται, έργα που έχουν γίνει στο τείχος της Δυτικής Όχθης στην Παλαιστίνη, όπως ο διαδηλωτής με την ανθοδέσμη κ.ά».

the_world_of_banksy_poster-tehnopoli_0_0.jpg

Αυτή είναι μια feel free to touch έκθεση
«Θέλουμε ο θεατής να νιώσει όπως ακριβώς και αν συναντούσε τα έργα στο δρόμο, όχι σαν να τα έβλεπε σε μια αίθουσα ενός μουσείου. Με σεβασμό προς το έργο, αλλά με τη δυνατότητα να το αγγίξει και να φωτογραφηθεί ελεύθερα μπροστά του. Όπως ακριβώς και αν ήταν μπροστά από όλα αυτά τα graffiti στις διάφορες γωνιές του πλανήτη!» εξηγούν.


Η Μαίρη Συνατσάκη και η Σμαράγδα Καρύδη συμμετέχουν στη διάδοση της έκθεσης ποζάροντας στο φακό του φωτογράφου Νίκου Ζήκου και «διασκευάζοντας» δύο διάσημα έργα του κορυφαίου street artist του 21ου αιώνα, το κορίτσι με το μπαλόνι και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ως Ziggy Stardust, και μιλούν στην ATHENS VOICE. Διαβάστε εδώ κι εδώ όσα μας είπαν.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «The world of Banksy» στο Guide της ATHENS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ