Life in Athens

Downtown traffic

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, η άνθιση του παραεμπορίου, η ανορθολογική λειτουργία των ατομικών επιχειρήσεων - «μαγαζιών», οι μεταβολές της αγοράς των ακινήτων και η πεζοδρόμηση της Αθηνάς αλλάζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 245
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41699-93832.jpg
Φωτό: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Η καινούργια πλατεία στο Μοναστηράκι είναι η προτελευταία πινελιά. Πολύπαθη, αλλά τελικά όμορφη (με εξαίρεση αυτά τα τεράστια τσιμεντένια «κουτιά» στη μια της άκρη), ανανέωσε προς το καλύτερο τη μία άκρη του ιστορικού κέντρου. Η επόμενη κίνηση είναι η πολυαναμενόμενη πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς. Και μεγάλη απορία, το πώς θα επηρεάσει τη λειτουργία και το πρόσωπο του εμπορικού τριγώνου. Το οποίο δεν παύει να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα. Είτε ως κεντρική ιδέα της περίφημης ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, είτε ως επανακμάζουσα νυχτερινή πιάτσα με το επίκεντρο του νυχτερινού ενδιαφέροντος να συγκεντρώνεται γύρω από την πλατεία Καρύτση και τις παρυφές του Συντάγματος. Ακόμα και ως νέα σικ γειτονιά για τα παιδιά που ανακάλυψαν και πάλι τη γοητεία του κέντρου και αναζητούν πρώην γραφεία στους ορόφους της Αιόλου, της Ευαγγελιστρίας και της Αγίου Μάρκου για να τα μετατρέψουν σε μποέμικα λοφτ. Και βέβαια ως καθρέφτης της οικονομικής κρίσης και του τρόπου με τον οποίο χτυπάει τους απλούς επαγγελματίες. Στο εμπορικό τρίγωνο, όπως ορίζεται από την πλατεία Συντάγματος μέχρι το τέλος της Ερμού στην πλατεία Ασωμάτων (με υποτείνουσα την οδό Σταδίου) συνωστίζονται σχεδόν 2.500 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου, με πάνω από 50.000 εργαζόμενους. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, η άνθιση του παραεμπορίου με τις αναπτυσσόμενες “Chinatowns”, η ανορθολογική λειτουργία των ατομικών επιχειρήσεων - «μαγαζιών», οι μεταβολές της αγοράς των ακινήτων στην περιοχή (με τα καταστήματα προσόψεως να παραμένουν κενά σε ποσοστό 15%) και η πεζοδρόμηση της Αθηνάς, που ανοίγει χώρο για τη δημιουργία καφέ-εστιατορίων, αλλάζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Για πόσο ακόμα θα ταυτίζουμε ρομαντικά συγκεκριμένους δρόμους με συγκεκριμένα προϊόντα όπως…

Είναι οι δρόμοι-«πρωτεύουσες» του downtown. Στα πεδινά της πρώτης συναντάς μια μικρή σφραγιδούπολη μέσα στην Αθήνα. Διαδοχικά καταστήματα που αναλαμβάνουν να ρεκλαμάρουν την εταιρική (ή ατομική) ταυτότητα, είτε μέσω της πατροπαράδοτης σφραγίδας είτε με παντός είδους επιγραφές και ταμπέλες. Στο νούμερο 43 διασώζεται ένα από τα παραδοσιακά «τακουνάδικα» της πόλης, παρέα με το κατάστημα “Art & Hobby”, που προμηθεύει τα απαραίτητα υλικά για κάθε είδους «κατασκευαστικό» χόμπι που μπορεί να έχεις (χρώματα για υφάσματα, χαρτί, καμβά, κεραμικά κτλ.). Τον καλλιτεχνικό αέρα του δρόμου δίνει το στέκι “Key Bar” (No 37), με το πιο σέξι γυναικείο τιμ στην Αθήνα και πάντα μουσικές με άποψη, ενώ λίγο πιο πάνω –στο 31– εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μετακόμισε κεντρικά, σε πανέμορφα γραφεία, η Klik Records. Απέναντι ακριβώς από τον τιμημένο (λόγω «Χοροστασίου» και τώρα “Obi Uptown”) πεζόδρομο της Σκουλενίου με το μικρό συμπαθητικό καφέ «Κύκλος». Μερικά καταστήματα με φωτιστικά συμπληρώνουν την εικόνα, η κάθετη Δραγατσανίου, κι αυτή με παραδοσιακά καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών. Καθώς πλησιάζεις τη διασταύρωση με την Κολοκοτρώνη, ένα μικρό «χαρτοβασίλειο» (με έμβλημα το ομώνυμο μαγαζί στο Νο 28, εντός στοάς Διονυσόπουλου) απλώνεται και συνιστά γραφιστικό meeting point.

H Κολοκοτρώνη, αντίθετα, είναι πιο πολυσυλλεκτική. Τη μέρα ο κόσμος συνωστίζεται στις παραδοσιακές αγορές των κάθετων Αγίου Μάρκου κι Ευαγγελιστρίας. Για φτηνά ρούχα, old school «μπουτίκ» και είδη γάμου και νοικοκυριού στην πρώτη. Για είδη ραπτικής και υφάσματα στη δεύτερη. Εκεί και το παράρτημα του υπερφούρνου «Απολλώνιον», να σερβίρει τα πιο ωραία σάντουιτς στην πόλη (δοκίμασε «μπόμπα με τρεις γραβιέρες»). Από κάτω η ήσυχη πλατεία Ειρήνης, με σήμα-κατατεθέν τα μοναδικά πικάντικα σουβλάκια του κυρ-Κώστα (αυστηρά μέχρι τις 17.00), μας συνδέει με την υπεραγορά της Αιόλου. Συνεχόμενοι πεζόδρομοι από τη Σταδίου μέχρι το Μοναστηράκι, που διατηρούν το ύφος του παλιού αθηναϊκού shopping. Yφάσματα, φυτώρια, ανδρικά εσώρουχα παλιάς κοπής... Εκκλησίες και εκκλησάκια, παγκάκια όπου ξαποσταίνουν γραφικές φιγούρες και δυο τρία όμορφα καφέ, όπως τα «Αιολίς», «Μαγκαζέ» και του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων «Πόλις». Επιστρέφοντας στην Κολοκοτρώνη, ξεχωρίζεις τα «ειδικά μαγαζιά» της. Στον «Δουμά» ρούχα για «μεγάλα μεγέθη» σε πλάτος και ύψος, στο “Update Records” κιτς διαμάντια και σπάνια ντίσκο από 70s & 80s, στο “Bartesera” καλές μουσικές κι εκθέσεις (τώρα που διαβάζεις ετοιμάζεται αφιέρωμα «ικαριώτικα κόμικς»), στον «Σακαλάκ» άπειρα κουβάρια από πολύχρωμα μαλλιά, στο “Eleven Souls” εξοπλισμός κομψής αστικής εμφάνισης και στα ορεινά –πριν τη Σταδίου και μετά την παλιά Βουλή– ιστορικά κοσμηματοπωλεία και η ένδοξη στοά «Κεντρικόν». Χρήσιμες παρακάμψεις η Λεωχάρους με το αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης (μη σου τύχει) και η Ρόμβης, καλό φαγητό στο «μικρό εστιατόριο πόλης» «Μινιατούρα» (που δικαιώνει πλήρως τον προσδιορισμό του) και στο «Φίλεμα» –ικαριώτικης φύσεως και νοοτροπίας–, ποικιλία από τσάγια, χυμούς και βιολογικές μπουκιές στο healthy “Bliss”. Σημείωσε, επίσης στη γειτονιά: την οδό Βίσσης για πόμολα, την Περικλέους για κουμπιά (διάσημο  για τα φαντεζί κουμπιά του το «Ατθίς», που υπάρχει εκεί από το 1945), τη Μιλτιάδου αν ψάχνεις για αντικείμενα που μπορούν να μετασχηματιστούν σε φο μπιζού μπιχλιμπίδια (παλιότερα εδώ ήταν ο δρόμος των «φωτιστικών»), την Ευριπίδου για μπαχαρικά και αλλαντικά, και φυσικά την Αθηνάς για εργαλεία (όσο προλαβαίνεις).

Όλα αυτά συνιστούν το αγχωμένο σενάριο της ημέρας. Γιατί τη νύχτα η πιάτσα της πλατείας Καρύτση εξακολουθεί να παραμένει η πιο cool μπαρότσαρκα της πόλης. Το δημοσιογραφικό παρελθόν (γραφεία «E» και ΔΟΛ) διαμόρφωσαν τον μποέμικο αέρα γύρω από το θέατρο Μουσούρη και σχεδόν μια ντουζίνα freestyle μπαρ ξεπήδησαν φτιάχνοντας ενήλικα, ψύχραιμα στέκια για τους 30άρηδες Αθηναίους. Τα καλοκαίρια κλείνουν τα στενά και γεμίζει ο πεζόδρομος, το χειμώνα παίζει διαρκές μπες-βγες από το ένα μαγαζί στο άλλο. Ίσως η απόλυτη εικονογράφηση της νυχτερινής Αθήνας των 00s, πίσω στις μπάρες και χαλαρή κουβέντα. Και να φανταστείς ότι στην είσοδο της Χρ. Λαδά από τη Σταδίου, κάποτε το hot spot ήταν οι λουκουμάδες του Λουμπιέ…

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

n

BARTESERA, Κολοκοτρώνη 25, στοά Πραξιτέλους, 210 3229.805

Με τρεις διαφορετικούς χώρους, αλλά με οπτική επαφή από τον έναν στον άλλον, το Bartesera αποτελεί σημείο συνάντησης από το πρωί έως αργά το βράδυ, με ροκ και φάνκι κονσόλα. Μέχρι τις 2 Απριλίου έκθεση κόμικς βασισμένη στην προφορική παράδοση της Ικαρίας.


n

BLINK, πλ. Καρύτση 10, 210 3245.705

Ανανεωμένο εικαστικά, πατάρι με chill καναπέδες, επιτραπέζια παιχνίδια και θέα την πλατεία Καρύτση, μπάρα με καθαρά ποτά και ανεβασμένα ντεσιμπέλ, κονσόλα με εννέα residents και κάμποσους djs και μουσικές από soul μέχρι nujazz και electro μέχρι indie, μαζί με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις και διασταυρώσεις.


n

CAPU, στοά Λέκκα, Σύνταγμα

Cool ρετρό αισθητική που ενισχύεται από τα μωσαϊκά στο δάπεδο, τα εμπριμέ σκαμπό, τα φωτιστικά και τη μεγάλη μπάρα. Στην κονσόλα, από ήπιες κιθάρες που κοιτάνε προς τα classics και τα μαύρα, funk και διαλείμματα με πειραγμένη jazz. Το Capu ξενυχτάει τα βράδια, αλλά θα το βρεις ανοιχτό και το μεσημέρι για καφέ.


n

 

CASHMERE, Άνθιμου Γαζή 9, 210 3248.690

Αυστηρή «μπαρ» διακόσμηση, με μεγάλη ξύλινη μπάρα, πλούσια κάβα, ειδικότητα στα κοκτέιλ και επιλεγμένες μουσικές. Οι djs που εναλάσσονται ξεκινούν από ροκ, στην κλασική αλλά και τη σύγχρονη μορφή του, και απλώνονται σε τζαζ, σόουλ και φανκ, ενώ δεν λείπουν τα live και οι θεματικές βραδιές. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί.


n

ΜΑΓΚΑΖΕ, Αιόλου 33, πλ. Αγ. Ειρήνης, 210 3243.740

Πιο κέντρο δεν γίνεται, δίπλα σε όλα, το Μαγκαζέ είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, με καφέδες, ροφήματα, ποτά, κοκτέιλ και κρύα σνακ. Και σύνδεση στο  Ίντερνετ.


ΓΕΥΣΗ

n

BLACK DUCK, Χρήστου Λαδά 9A,210 3234.760

Ανοιχτό από το πρωί για καφέ, στη συνέχεια για δείπνο στο πατάρι, αφού διαλέξεις ένα από τα επιλεγμένα κρασιά της κάβας, και μετά πάλι κάτω στο μπαρ, όπου ο bartender ξέρει να ετοιμάζει από τα καλύτερα cocktails – όχι μόνο margaritas, daiquiris και caipirinha, αλλά και συνταγές που δεν θα βρεις αλλού. Μουσικές επιλογές από το lounge και τη world music έως τη funk και την jazz – στα συν η γκαλερί με εναλλασσόμενες εκθέσεις και εκδηλώσεις.


n

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ, Κολοκοτρώνη 3, 210 3232.482

Όνομα και πράγμα, στέκι γνήσιας ελληνικής γεύσης και όχι μόνο, με πιάτα της ώρας, μαγειρευτά και φρέσκο ψάρι κάθε μέρα – με 30-35 ευρώ τρώνε δύο άτομα χωρίς το κρασί. Κατάλληλο και για επαγγελματικά γεύματα. Μετά την εξολοκλήρου ανακαίνισή του, το Κεντρικόν διαθέτει πλέον και καφέ.


n

OBI UPTOWN, Σκουλενίου 2, πλ. Αγ. Θεοδώρων, 210 3610.512

Ανανεωμένος χώρος με τρεις ορόφους, από το πρωί για καφέ και κρύα πιάτα, και κουζίνα βιολογική με έθνικ πινελιές που σερβίρει από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Μουσικές lounge, funky και jazz στο ισόγειο και ακριβώς από πάνω electro beats. Στον 3o γκαλερί με διαδοχικές εκθέσεις.


n

SOCIETY, Κολοκοτρώνη 6, 210 3230.445

Ανοιχτό από το πρωί για καφέ, για lunch break στη συνέχεια, κομψό για ένα βραδινό δείπνο σε ένα μοντέρνο χώρο, με κουζίνα που προτείνει μεσογειακά κλασικά πιάτα. Διοργανώνει και βραδιές οινογνωσίας.


SHOPPING

n

COMME IL FAUX, πλ. Καρύτση 6, 210 3314.004

Η υψηλή τέχνη του χειροποίητου art deco κοσμήματος βρίσκεται εδώ, την υπηρετούν με πάθος η Μαρία Μποτονάκη και ο Τάσος Παντζαρτζής. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν σχεδιάσει για όλο σχεδόν το ελληνικό θέατρο, και στην πλατεία Καρύτση «στήνουν» μέσα σε βιτρίνες-σκηνικά κοσμήματα για… κοινούς θνητούς.


n

ΝΑΝΤΙΝ, πλ. Καρύτση 2, 210 3313.252

Χειροποίητα κοσμήματα της Νάγιας Κουτσομπίνα, από μενταγιόν με ρετρό διάθεση, έθνικ σειρές και πετυχημένους συνδυασμούς από ασήμι, μαργαριτάρια και δαντέλες. Θα βρείτε επίσης κοσμήματα του Βασίλη Γιαμπουρά και της Άρτεμις Βαλσαμάκη.


n

SAIA, πλ. Καρύτση 3, 210 3256.962

Κατάστημα που φέρνει στην πόλη το θηλυκό στιλ των γυναικών της Βραζιλίας και της Αργεντινής, με φούστες, ψηλοτάκουνα, τσάντες, μπλούζες, μπικίνι –τώρα που καλοκαιριάζει– και όλα αυτά σε πολύ οικονομικές τιμές. Πολλά από τα ονόματα των σχεδιαστών έρχονται για πρώτη φορά και κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ