Life in Athens

Είστε έτοιμοι για ένα LAVEyou κόσμο;

Ο Νικόλας Κονταράτος εμπνεύστης της LAVEyou project μας μιλάει για την εθελοντική εμπειρία

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
image1.jpeg

Η LAVEyou project είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα που σκοπός της είναι η προώθηση και οργάνωση του εθελοντικού πνεύματος και κινήματος, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η συσπείρωση, η σύμπραξη και η δικτύωση είναι τα κύρια εργαλεία της. Όραμά της είναι να γίνει παγκόσμιος διαδικτυακός κόμβος συνάντησης όλων των ανθρώπων, εταιρειών & Κοινωνικών Φορέων που προσβλέπουν στην κοινωνική δικτύωση και συνεργασία μέσα από τον Εθελοντισμό και την Ανιδιοτελή Προσφορά.

image2_1.jpeg

Πότε συστάθηκε αυτή η εθελοντική ομάδα;

Το Όραμα της LAVEyou παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό στις 5 Δεκεμβρίου του 2014. Δεν επιλέξαμε τυχαία την συγκεκριμένη ημερομηνία. Στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια ημέρα του Εθελοντισμού. Η ομάδα τότε είχε 2 μέλη. Τον εμπνευστή της και την σύντροφό του. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επικοινωνούσαμε το όραμα μας σε πολλούς ανθρώπους, κοινωνικές ομάδες, εταιρείες και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.

Στους περισσότερους άρεσε ο τρόπος που προσεγγίζαμε την ιδέα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς αλλά όλοι μας ζητούσαν να δουν ή να βιώσουν κάτι πιο συγκεκριμένο από μια πολύ καλή και καινοτόμα ιδέα. Για ένα χρόνο καταγράφαμε τις θετικές αντιδράσεις, τις απορίες αλλά και την άποψη όλων όσων δεν είχαν καταλάβει σωστά το μήνυμά μας και διατηρούσαν μια πιο επιφυλακτική στάση. Οι θετικές αντιδράσεις μας έδειχναν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και μας έδιναν δύναμη για να συνεχίσουμε, ενώ όλες οι υπόλοιπες μας έκαναν καλύτερους γιατί μας έδιναν τροφή σκέψης για θέματα τα οποία δεν είχαμε καταφέρει να τα προσεγγίσουμε σωστά και καθαρά. Σε κάθε όχι, δεν καταλαβαίνω, δεν θα πετύχει, εμείς γινόμασταν καλύτεροι και πιο συγκεντρωμένοι στο όραμά μας.

image2.jpeg

Πόσα άτομα είναι ο πυρήνας της;

Σε αυτή την χρονική περίοδο είχαν προστεθεί αλλά 2 μέλη στην ομάδα που προσέφεραν την επαγγελματική τους ιδιότητα εθελοντικά στην ομάδα πάντα στον ελεύθερο χρόνο τους. Μια παροιμία λέει ότι όταν ο Μαθητής είναι έτοιμος τότε Παρουσιάζεται ο Καθηγητής... Έτσι έγινε κ με την LAVEyou τον Νοέμβριο του 2015! Με αφορμή μια τυχαία γνωριμία που μας οδήγησε στην συνεργασία της πρώτης μας  δράσης «Το Φορτηγό της Αγάπης» η Ομάδα μας κατάλαβε ότι πρέπει να μπει σε μια πιο συγκεκριμένη και δημιουργική φάση που θα της έδινε την ευκαιρία να προσγειώσει στην πραγματική κοινωνική κατάσταση το όραμά της και να το κάνει πράξη. Έτσι περάσαμε στην περίοδο των ΔΡΑΣΕΩΝ. Σε αυτή την φάση η LAVEyou απέκτησε νέους υποστηρικτές και μεγάλωσε την οικογένειά της. Αυτή την στιγμή η Ομάδα LAVEyou απαρτίζεται από 8 επαγγελματίες που υποστηρίζουν εθελοντικά μαζί με τους συνεργάτες τους την υλοποίηση του οράματός της.

image4.jpeg

Ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις σας; Πείτε μας για τους Explavers;

Η απόλυτη καινοτομία της Διαδραστικής Ομάδας LAVEyou είναι η ποικιλία των δράσεων που έχει σχεδιάσει, οργανώσει και υλοποιήσει. Τη δεδομένη στιγμή οι δράσεις ξεπερνούν σε αριθμό τις 24, δηλ περίπου μια δράση τον Μήνα. Η ομάδα μας δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Η φιλοσοφία μας είναι ότι η ανιδιοτελής προσφορά και η εθελοντική εργασία είναι μια προσωπική υπόθεση. Ο κάθε ένας επιλέγει που θέλει να προσφέρει ανάλογα με τις ανάγκες τις επιθυμίες & δεξιότητές του. Εμείς λοιπόν χωρίς κανένα περιορισμό δημιουργούμε δράσεις με σκοπό την ανακούφιση κ θεραπεία πολλών κοινωνικών ομάδων και προβλημάτων, όπως:

  • Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες | Αστέγους. Ανέργους, Πρόσφυγες, Μετανάστες, ΑΜΕΑ, Κοινωνικά αποκλεισμένους, Παιδιά κλπ.
  • Περιβάλλον | Προστασία Ζώων
  • Μεγάλα κοινωνικά θέματα | Αιμοδοσία, Δότες Μυελού των Οστών κλπ

Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε κάποιες δράσεις ως κυριότερες διότι η κάθε μια από μόνη της είναι κύρια και ξεχωριστή. Επίσης προσπαθούμε όλες οι δράσεις μας,  ξεκινώντας από την ιδέα, τον τίτλο, το branding & τον τρόπο υλοποίησης τους να είναι μοναδικές κ πρωτότυπες και να έχουν απόλυτη διαδραστικότητα για όσους συμμετέχουν.

 Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τίτλους όπως:

  • Φιλανθρωπεταλιές
  • Bloody Laver
  • Wet4Well
  • Mοιράσου το
  • Σκουπιδότσαρκα κλπ

Η σπουδαιότητα όλων των δράσεων της LAVEyou βρίσκεται στην εθελοντική συμμετοχή και υποστήριξη πολλών ανθρώπων, εταιρειών, κοινωνικών ομάδων και οργανισμών. Σε κάθε δράση λειτουργούμε ως φυσική πλατφόρμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης, καταφέρνουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας σαν μια μεγάλη οικογένεια και να προσφέρουμε την μέγιστη χαρά και υποστήριξη αυτών που μας χρειάζονται.

image3.jpeg

Τι ακριβώς είναι το Explavers project;

Το Explavers project είναι ίσως ο πιο καινοτόμος, διαδραστικός και διασκεδαστικός τρόπος να βιώσεις μια εθελοντική εμπειρία "ταξιδεύοντας"! «Ταξιδεύω» για να εξερευνήσω προορισμούς και να ζήσω εθελοντικές  εμπειρίες προσφέροντας στην τοπική κοινωνία. Το Explavers project της διαδραστικής Ομάδας LAVEyou είναι ο νέος τρόπος να προσφέρεις εθελοντική εργασία μέσα από μια «ταξιδιωτική» εμπειρία. Επί της ουσίας είναι ένας συνδυασμός των λέξεων explore, που σημαίνει εξερευνώ και της λέξης laver που είναι παράγωγο του ονόματος LAVEyou και σηματοδοτεί τον άνθρωπο που έχει πάθος και ενδιαφέρεται να ζήσει καινοτόμες και διαδραστικές εμπειρίες. Σκοπός του είναι η προβολή και προώθηση του εθελοντισμού μέσα από διαδραστικές και διασκεδαστικές εμπειρίες. Άλλωστε, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσεις τον προορισμό που επιλέγεις να επισκεφθείς είναι να έρθεις σε επαφή με την τοπική κοινωνία και να αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο προβάλουμε και αναδεικνύουμε το σημαντικό κοινωνικό έργο των τοπικών κοινωνιών, Δήμων, Φορέων κλπ. Το Explavers project είναι για την ομάδά μας το μέλλον του Εθελοντισμού στον Τουρισμό.

image5.jpeg

Πώς καταφέρνετε την οργάνωση και τον συντονισμό των εθελοντών;

Αρχικά εντοπίζουμε το θέμα που θέλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε. Στη συνέχεια, επικεντρωνόμαστε στην ιδέα και τη μέθοδο που θα εφαρμόσουμε, καθώς όπως σας είπα και προηγουμένως δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην καινοτομία και πρωτοτυπία των ιδεών μας. Λειτουργώντας ως φυσική πλατφόρμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης με την εθελοντική συμμετοχή και υποστήριξη πολλών παραγόντων, συντονίζουμε όλους εθελοντές για την υλοποίηση της δράσης μας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς πως κάθε φορά καλούμαστε να συνεργαστούμε με διαφορετικούς ανθρώπους, αφού οι δράσεις μας είναι διαφορετικές. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες διότι σε κάθε μας δράση καταφέρνουμε μέσα από συνέργιες να ενώνουμε τις δυνάμεις μας σαν μια μεγάλη οικογένεια και να προσφέρουμε την μέγιστη χαρά και υποστήριξη αυτών που μας χρειάζονται. Όταν καταφέρνεις να μιλήσεις στην «ψυχή» του ανθρώπου που θέλεις να συνεργαστείς τότε όλα τα διαδικαστικά γίνονται πιο εύκολα.

Υπάρχει ιεραρχία στην ομάδα σας ή στηρίζεται στο οριζόντιο μοντέλο οργάνωσης; 

Στην φάση που βρισκόμαστε όλα τα μέλη της ομάδας είναι επικεντρωμένα στο όραμα, το σκοπό και το στόχο που έχουν θέσει οι ιδρυτές της. Μην ξεχνάμε πως όλα τα μέλη της ομάδας λειτουργούν εθελοντικά και ανιδιοτελώς αφού τους συνδέουν οι κοινές αξίες που έχουν μεταξύ τους, οπότε ανά πάσα στιγμή το κάθε μέλος της ομάδας είναι ελεύθερο να επιλέξει τη θέση του σε αυτή. Η LAVEyou είναι ένα δυναμικό όραμα που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται με τις απαιτήσεις των καιρών... Έτσι θα γίνεται και με την λειτουργία της Ομάδας.

image1.jpeg

Πώς υλοποιούνται οι δράσεις σας; Από πού αντλείται τους οικονομικούς σας πόρους; Ποιοι και με ποιον τρόπο συνδράμουν στην προσπάθειά σας;

Σε αυτή την ερώτηση ουσιαστικά το μόνο σκέλος που δεν έχω ήδη απαντήσει είναι το από πού αντλούμε τους οικονομικούς μας πόρους. Από την παρουσίαση της ομάδας μέχρι και μετά από 24 μήνες δράσεων και κοινωνικής προσφοράς με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, όσο και να παρουσιάζεται αφύσικο, σας απαντώ πως μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχουμε εισπράξει ούτε 1€! Αυτό έγινε με μεγάλη προσπάθεια, πολύ ομαδική δουλειά, αλλά κυρίως με πάθος, πίστη και προσήλωση στο Όραμά μας διότι ήταν εξαρχής μια συνειδητή απόφαση. Στην κουλτούρα μας έχουμε ως αρχή ότι πρώτα πρέπει να προσφέρεις ανιδιοτελώς και με  συνέπεια και εάν αυτό που προσφέρεις είναι καλό και χρήσιμο στην κοινωνία τότε με κάποιον τρόπο αυτό θα σου επιστραφεί. Τώρα είμαστε την ευχάριστη θέση με την υποστήριξη μιας μεγάλης εταιρείας Νομικών και Φοροτεχνικών Συμβούλων να έχουμε ιδρύσει μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο μέσα από δωρεές, χορηγίες και άλλου είδους χρηματοδοτήσεις που τώρα αναζητούμε, θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δράσεις καθώς επίσης να αναπτύξουμε και επιπλέον εργαλεία προώθησης και προβολής του εθελοντισμού, όπως σεμινάρια, συνέδρια κλπ.

Επίσης, με την συγκέντρωση χρημάτων θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το βασικό μας όραμα, που είναι η LAVEyou να γίνει ένας διαδικτυακός κόμβος (διεθνούς εμβέλειας) συνάντησης όλων των Ανθρώπων, Εταιρειών & Κοινωνικών Φορέων που προσβλέπουν στην κοινωνική δικτύωση και συνεργασία μέσα από τον Εθελοντισμό και την Ανιδιοτελή Προσφορά.

image6.jpeg

Lave you (Live a volunteer experience-ζήσε την δική σου εθελοντική εμπειρία), πώς μπορούμε να βάλουμε τον εθελοντισμό στη ζωή μας ή να τον κάνουμε τρόπο ζωής; Με ποιους τρόπους;

Το λογότυπο καθώς και η ονομασία της Ομάδας μας δεν είναι τυχαία. Είναι βέβαιο ότι όποιος ζήσει έστω και μια εθελοντική διαδραστική εμπειρία θα θελήσει να ζήσει και άλλες πολλές. Δεν είναι μια δική μας μόνο άποψη. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ο άνθρωπος που προσφέρει και βοηθάει για την επίτευξη ενός καλού σκοπού αναπτύσσει περισσότερες ενδορφίνες που ευθύνονται για το συναίσθημα της χαράς και ευτυχίας, συναισθήματα που προέρχονται από αυτόν που δέχεται την βοήθεια. Η πιο απλή και διασκεδαστική μορφή του εθελοντισμού είναι να μοιράζεσαι αυτό που σε κάνει να περνάς καλά. Αυτό μπορεί να είναι το χόμπι σου, μια δεξιότητα που έχεις ή ακόμα και το επάγγελμα σου. Η μεγαλύτερη δικαιολογία που χρησιμοποιούμε για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, παρόλα αυτά την ίδια στιγμή βρίσκουμε πάντα χρόνο για να κάνουμε τα πράγματα που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και των συνηθειών μας. Για το επιπλέον κομμάτι του εθελοντισμού απλώς χρειάζεται να καταβάλλουμε προσπάθεια, ενώ οι καθημερινές μας ασχολίες έχουν ενταχθεί στη σφαίρα του αυτονόητου. Με μια μικρή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε χρόνο να προσφέρουμε εκεί που υπάρχει Ανάγκη.

Εδώ και 30 μήνες ανακαλύπτουμε συνεχώς σπουδαίους λόγους και κίνητρα που προσφέρει ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής προσφορά σε όσους αποφασίζουν να αφιερώσουν λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα τους. Πολλούς από αυτούς τους λόγους τους έχουμε καταγράψει στην περιγραφή της Διαδικτυακής Ομάδας Lavers in Action στο Facebook. Πάντα κάτι φαίνεται αδύνατο, μέχρι να πραγματοποιηθεί... Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο μέσα από την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Γίνε εθελοντής και άρχισε να μοιράζεσαι το καλό. Όσο μοιραζόμαστε το καλό αυτό μεγαλώνει. Ανακαλύψτε το αποτύπωμά μας κατά την περιήγησή σας στο site LAVEyou.com, μέσα από τις δράσεις, τα videos και τα social media. Are you ready for LAVEyou World?

Info: Δείτε όλες τις δράσεις στο κανάλιa της laveyou. Συγκεκριμένα για τον μήνα Δεκέμβριο οι δράσεις είναι:

  • 5 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού με την δράση #shareLIFE. Αυτή την χρονιά φιλοδοξούμε με την δράση #shareLIFE να σας παροτρύνουμε να ζήσετε και εσείς μια εθελοντική εμπειρία. Να #ΜοιραστείτεΤηνΖΩΗ με άλλους ανθρώπους....γιατί  ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ είναι ΖΩΗ!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η δράση #ShareLIFE βλάπτει ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ όσων: α) Συνεχώς διαπιστώνουν προβλήματα χωρίς να κάνουν κάτι για την λύση τους, β) Για όλα τα κακώς κείμενα φταίνε όλοι οι άλλοι κ καθόλου εμείς..

  • 20 Δεκεμβρίου λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οργανώνουμε σε συνεργασία με το κορυφαίο γυμναστήριο FitnessArt την πιο διασκεδαστική κ δυναμική δράση κοινωνικής προσφοράς. Στηρίζουμε την Κοινωνική Κουζίνα ¨Ο Άλλος Άνθρωπος¨ του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου τον οποίο έχουμε στηρίξει κ σε άλλες μας δράσεις στο παρελθόν. Το CrossFit συναντά την Καλοσύνη με την δράση: Kindness CrossFit. Άλλο να το διαβάζεις κ άλλο να το βιώνεις...απλά δεν περιγράφεται!

LAVEyou | Presentation Video

LAVEyou | Presentation

Περισσότερες πληροφορίες στα social media της LAVEyou & στο www.laveyou.com.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ