- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Rock ‘n’ Roll, η επιστροφή. Άνοιξε και πάλι!
Ο Μάκης Μηλάτος θυμάται τα 5 υπέροχα χρόνια της ζωής του στο θρυλικό μπαρ της οδού Λουκιανού
Αν μπορείς να θυμηθείς οτιδήποτε από τη δεκαετία του ’60 και όσα έγιναν τότε, σημαίνει πως δεν ήσουν εκεί. Έτσι είχε διατυπώσει ο μακαρίτης ο Paul Kantner την παράνοια μιας τρελής, συναρπαστικής, φευγάτης και δημιουργικής δεκαετίας που πολλοί την έζησαν αλλά λίγοι ήταν τόσο νηφάλιοι ώστε να θυμούνται τι ακριβώς συνέβη.
Τηρουμένων των αναλογιών η αθηναϊκή δεκαετία του ’80 είχε κάτι απ’ αυτή την τρέλα κι όσοι την έζησαν πραγματικά, έκαναν πολλά, αλλά λίγα θυμούνται (και μερικά θα ήθελαν να τα ξεχάσουν για πάντα).
Το Rock ’n’ Roll το έζησα από τις μέρες που ετοιμαζόταν. Είδα τον πολυέλαιο να καταλαμβάνει την εμβληματική του θέση, το τεράστιο μπαρ να απλώνεται φαρδύ-πλατύ κι από πίσω ένας πολύχρωμος πίνακας του Πόλοκ αλλά από ποτά, το μπαλκονάκι του dj να στήνεται (εκεί πάνω θα πέρναγα 5 χρόνια απ’ τη ζωή μου, σχεδόν κάθε βράδυ και Σάββατο μεσημέρι) και τα 4 ηχεία να κρέμονται από το ταβάνι και να κοιτάνε, έτοιμα να πυροβολήσουν, προς τα κάτω.
Την προηγούμενη των εγκαινίων κάναμε soundcheck, τα MKII έκαναν τα βινύλια να γυρίζουν σε 33 1/3 σταθερά, σε λιγότερο από 24 ώρες η ωμή ενέργεια της ηλεκτρικής κιθάρας θα ξεχύνονταν στο ξύλινο σαλούν και ο Iggy Pop θα ούρλιαζε όπως κανένας άλλος: «I Wanna Be Your Dog».
Ο Ισίδωρος μου είπε να πάω την άλλη μέρα κατά τις 11.00 για να μείνω μέχρι αργά (εγκαίνια γαρ) κι ότι πιο πριν θα έπαιζε αυτός. Η ιδέα για το Rock ’n’ Roll ήταν του Ισίδωρου Οδυσσέως κι όταν εντόπισε το μαγαζί που θα στηνόταν ήρθε και με πήρε από κει που δούλευα –σε ένα μαγαζί με στερεοφωνικά στο οποίο ήταν συνέταιρος– και με πήγε να μου το δείξει όλο χαρά. Εκεί γνώρισα τον Ανδρέα και τον Γιώργο Πιτσιλή που ήταν οι άλλοι δύο της αρχικής ιδρυτικής τριάδας και σε αυτό το club έζησα 5 έντονα, μοναδικά, τρελά, φευγάτα, παρανοϊκά χρόνια με πολύ γέλιο και καλή ενέργεια.
Το βράδυ των εγκαινίων πήγα κατά τις 10.30, ο Ανδρέας ήταν ήδη στην πόρτα, στο πεζοδρόμιο της Λουκιανού που θα γινόταν το σπίτι του για πολλά-πολλά χρόνια. Άνοιξα την πρώτη πόρτα κι όταν άνοιξα τη δεύτερη, είδα μπροστά μου μία πλάτη. Απόρησα με το μαλάκα που είχε σταθεί ακριβώς μπροστά στην πόρτα και δεν μπορούσα να προχωρήσω. Όμως όταν έγειρα το κεφάλι μου λίγο δεξιά-αριστερά από το σβέρκο του και κοίταξα, κατάλαβα. Απλώς δεν μπορούσε να πάει ούτε ένα εκατοστό πιο μέσα. Το διαστημόπλοιο ήταν ήδη υπερπλήρες κι έτσι παρέμεινε για πολλά χρόνια. Κάθε βράδυ όταν άνοιγα την πόρτα για να μπω, έβλεπα μία πλάτη. Ο χώρος ήταν διαρκώς ασφυκτικά γεμάτος, λες και οι άνθρωποι που κατόρθωσαν να μπουν εκείνο το πρώτο βράδυ δεν έφυγαν ποτέ. Κι εδώ που τα λέμε, μάλλον δεν έφυγαν ποτέ…
* Αυτό είναι ένα κείμενο που γράφτηκε στη μνήμη του Ισίδωρου που δεν θα το ξαναδεί να επιστρέφει εκεί που ήταν, για τον Ανδρέα και τον Γιώργο που το ξανανοίγουν εκεί που ανήκει και για όλα τα παιδιά που δούλευαν στο Rock ’n’ Roll τα πρώτα χρόνια και που με έκαναν να αισθάνομαι υπέροχα κάθε βράδυ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 20 Ιουλίου, το πρώτο μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού υποδέχτηκε τους επισκέπτες με αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πρασίνου, αναψυχής και ελεύθερη είσοδο
Στην αυλή του Black Duck Athens, ο τραγουδοποιός έκλεισε τα Secret Garden Live Sessions με χιούμορ, ιστορίες και μελωδίες κάτω από τα φώτα των κινητών
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Μια ξενάγηση στα εμβληματικά γλυπτά, στα μαυσωλεία και στους τάφους των ανθρώπων που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Σχόλασες; Την Παρασκευή 10 Ιουλίου το after work party ξεκινά στο Sync Athens
Ένα σταθερό, πλέον, καλοκαιρινό ραντεβού για την πόλη
Τέσσερις βραδιές, τέσσερα διαφορετικά lives, ένας καλοκαιρινός κήπος στο κέντρο της Αθήνας
H συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ
Ένα από τα σούπερ σημεία της πόλης από τα οποία βλέπεις την Ακρόπολη στο πιάτο, φιλοξενεί διαφορετικά σώου κάθε βράδυ, όλα με την ίδια επιτυχία, και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Αμπαζή.
50 σημεία της πόλης και 7 Δημοτικές Κοινότητες μετατρέπονται σε μία ανοιχτή σκηνή
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Η εκμετάλλευση του αστικού χώρου, η ποιότητα ζωής και η μείωση της εξάρτησης από τα ιδιωτικά οχήματα
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2026
Παρέες, cocktails, μουσική και η Πλατεία Καρύτση στα καλύτερά της
Άλλοι περίμεναν τον συρμό, άλλοι το "Mad about it"
Σάββατο 27 Ιουνίου, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο Surf and Earth
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.