- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τύπωσε ένα βιβλίο και μυήσου στην ανάγνωση μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Δραστηριότητες για κάθε ηλικία στο πρόγραμμα «Σημεία Ανάγνωσης» και το «Athens Mini Maker Faire»
Με δύο ενδιαφέρουσες δράσεις υποδέχεται την άνοιξη η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Οι ιδέες μικρών και μεγάλων αναγνωστών θα γίνουν κείμενα, ζωγραφιές, φωτογραφίες και βίντεο που θα κοσμήσουν την είσοδο της νέας έδρας της βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα τους θα εμπλουτίζονται με νέες προσθήκες στη διάρκεια του καλοκαιριού και θα αποτελέσουν το κύριο τμήμα της έκθεσης «Σημεία Ανάγνωσης». Οι συμμετοχές σχολείων και φορέων εκπαίδευσης στα διαδραστικά εργαστήρια που οργανώνονται υποβάλλονται για λίγες ακόμα εβδομάδες, μέχρι 15 Μαΐου.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη συμμετέχει επίσης στο διεθνές εργαστήριο τυπογραφίας «Athens Mini Maker Fair» που λαμβάνει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Μαΐου. Παρέχει ένα χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να τυπώσουν σε αναμνηστικό τετράδιο το νέο λογότυπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και να μυηθούν στην τέχνη της βιβλιοδεσίας.
Πρόγραμμα «Σημεία Ανάγνωσης»
Μικροί και μεγάλοι απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις με ποικίλους τρόπους και παροτρύνονται να διαλέξουν αν θα το κάνουν με ένα κείμενο, μια ζωγραφιά, μια φωτογραφία ή ένα βίντεο. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσκαλεί σχολεία, βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και άλλους φορείς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σημεία Ανάγνωσης» (έως 15 Μαΐου), υλοποιώντας μία ξεχωριστή σειρά δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες. Διαθέτει, μάλιστα, ανοιχτά όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό για την υλοποίηση των εργαστηρίων (οδηγίες, έντυπα, βιβλιογραφία και λογοτεχνικά αποσπάσματα) στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών network.nlg.gr.

Το πρόγραμμα οργανώνεται γύρω από έξι ενότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις όψεις της ανάγνωσης ως εμπειρία και ως περιεχόμενο, αναδεικνύοντας τί, πού, πώς, πότε, με ποιόν και γιατί διαβάζουμε. Απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικίες με κείμενα διαφορετικής δυσκολίας, παροτρύνοντας και ήδη πάνω από 100 φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή στη δράση, ενώ χιλιάδες αναμένεται να είναι οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες που θα καταγράψουν τις εμπειρίες, τις προτάσεις και τις ιδέες τους για την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα αποσταλούν ταχυδρομικά από κάθε γωνιά της χώρας στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να συνθέσουν την έκθεση-εγκατάσταση «Σημεία Ανάγνωσης». Η έκθεση οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη και θα εγκαινιαστεί στις νέες εγκαταστάσεις της (ΚΠΙΣΝ) στις 15 Ιουνίου 2017. Η εγκατάσταση θα εμπλουτιστεί με τη διάδραση των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Summer Nostos Festival 18-25/06/2017) και θα παραμείνει στο χώρο υποδοχής της ΕΒΕ έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017.
Πληροφορίες στον Φάκελο του Προγράμματος «Σημεία Ανάγνωσης»
Φόρμα Εγγραφής στο πρόγραμμα, στην ιστοσελίδα και το facebook.
Εργαστήρι τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας στο «Athens Mini Maker Faire»
Το «Maker Faire» συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα διεθνή φεστιβάλ για την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη, τη χειροτεχνία, τη μηχανική και την καινοτομία. Στην αθηναϊκή διοργάνωση 100 εκθέτες από το χώρο του making θα παρουσιάσουν κατασκευές, πατέντες και ευρεσιτεχνίες σε χιλιάδες επισκέπτες και η Εθνική Βιβλιοθήκη θα είναι εκεί.
Θα δώσει το παρών με ένα χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο, εμπνευσμένο από την μηχανή που άλλαξε τον κόσμο: την τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου, η οποία τον 15ο αιώνα επέτρεψε τη μαζική παραγωγή βιβλίων και την παγκόσμια διάδοση της γνώσης. Καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου (11.00 - 19.00), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν σε αναμνηστικό τετράδιο το νέο λογότυπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και να μυηθούν στην τέχνη της βιβλιοδεσίας.

Παράλληλα το κοινό θα ενημερώνεται σχετικά με το ιστορικό έργο μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τις υπηρεσίες που σύντομα θα προσφέρει το νέο Δανειστικό Τμήμα σε παιδιά, εφήβους και διαφορετικές ομάδες χρηστών.
Η δράση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Athens Mini Maker Faire πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Info: Athens Mini Maker Faire, 6 &7 Μαΐου, 10.00-20.00, Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Δωδεκανήσου 106, Περιστέρι (3’ από την στάση μετρό Ανθούπολη). Εισιτήρια από 4€.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα διοργάνωσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand) και Θεοφάνης Τάτσης συνομίλησαν στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ανοίγει τις πύλες του σήμερα ως ένα σύγχρονο Urban Resort στην καρδιά της πόλης
«Δεν είναι απλά ένα πορτρέτο, είναι μια αναφορά σε μια κληρονομιά που συνεχίζεται»
Το διεθνές καλλιτεχνικό δίδυμο από τη Βαλένθια εμπνέεται από την κλασική Αθήνα
Κάτι συμβαίνει στην περιοχή του (πρώην) Χίλτον
Εξάρχεια, Κυψέλη, Βεΐκου, ένα απέραντο και πολυετές εργοτάξιο
Στη συνέντευξη Τύπου του «This is Athens-Agora» αποτυπώθηκε ένα ευρύτερο σχέδιο για το πώς η Αθήνα θα παραμείνει ελκυστική, διατηρώντας ένα μέτρο
Όταν το Digital Art μεταμορφώνει την πόλη
Μια in situ πολυμεσική εγκατάσταση ψηφιακών τεχνών που σε περιμένει να την ανακαλύψεις
Το απόλυτο καλοκαιρινό ραντεβού για παιδιά και εφήβους
Η πολυδιάστατη ανοιξιάτικη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ενώνει το χθες με το σήμερα
«Η περιέργεια γιορτάζει τη γάτα», για άλλη μια φορά
Πίστη, χαρά, αλλά και σκληρές εικόνες μέσα από τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών - Αγορές που βούιζαν, αμνοερίφια προς σφαγή, σνομπ Ανάκτορα, βροχή από τουφεκιές
Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επίσης η ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου και των γειτονιών
Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Παράταση υποβολής προτάσεων έως τις 15 Απριλίου
Η ιστορία του Πέτρινου, η αναβίωση και οι αντιδράσεις
Η Αθήνα μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της
Ταξίδι στην ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία με πρωτοστάτες τα αδέρφια Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.