Κατοικιδια

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σήμερα: 10 τρόποι για να τα βοηθήσουμε

4 Απριλίου, μία ημέρα που δεν είναι γιορτινή αλλά προβληματίζει

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων η 4η Απριλίου: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους τετράποδους φίλους μας

Τα συναντάμε σε κάθε μας βήμα, είναι συχνά μόνιμοι κάτοικοι σε πλατείες και δρόμους, και σταθεροί θαμώνες μαγαζιών που ζητούν αγάπη και στοργή. Ο λόγος για τα αδέσποτα ζώα και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε στις 4 Απριλίου με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. 

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων σήμερα 4 Απριλίου © Simone Dalmeri/ Unsplash

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - 4 Απριλίου 2024

Η ημέρα αυτή έχει επιλεχθεί καθώς χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4) και δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Στην Ελλάδα, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια να ζουν στους δρόμους, μέσα στους κινδύνους. Αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως έλλειψη τροφής, περίθαλψης, το να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο ή ακόμα και να κακοποιηθούν. 

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Πώς να προσφέρουμε βοήθεια

1. Προσφέρουμε τροφή και νερό

Αφήνουμε στα σημεία που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδέσποτα, δοχεία με νερό και ξηρά τροφή. Προσέχουμε πολύ να μην αφήνουμε υπολείμματα από το φαγητό μας (ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει κόκαλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία του ζώου). Φροντίζουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες και το κυριότερο να τοποθετούμε τα δοχεία σε ασφαλή σημεία.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια © Unsplash+/ Getty Images

2. Παρέχουμε φιλοξενία

Αν οι συνθήκες του σπιτιού το επιτρέπουν, αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να φιλοξενήσουμε ένα αδέσποτο ζώο σε ανάγκη και να το βοηθήσουμε να μην επιστρέψει στον δρόμο. Φιλοξενούμε τα αδέσποτα ζώα μέχρι να βρουν το παντοτινό σπίτι τους.

3. Γινόμαστε εθελοντές σίτισης

Κάνουμε εγγραφή στην ειδική φόρμα του Dog’s Voice, για να γίνουμε εθελοντές σίτισης στον Δήμο μας. Έτσι, μπορούμε να βοηθήσουμε ζώα στα οποία, λόγω των μέτρων, άλλοι εθελοντές που μένουν σε άλλους Δήμους δεν έχουν πρόσβαση.

4. Κοινοποιούμε αγγελίες υιοθεσίας

Δίνουμε ορατότητα στα ζώα που περιμένουν κι εμπνέουμε τους φίλους μας να υιοθετήσουν. Αν μάλιστα έχουμε προσωπική εμπειρία, καλό είναι να τη μοιραστούμε (μαζί με όποια αγγελία αφορά στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων που θα «πέσει» στην αντίληψή μας).

5. Επικοινωνούμε με φιλοζωϊκές οργανώσεις
Μαθαίνουμε πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές και το θέτουμε ως έναν νέο στόχο!

6. Ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων
Για να τα υποστηρίξεις πρέπει να τα γνωρίσεις. Τόσο τα ζώα όσο και τα δικαιώματά τους. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για διάβασμα, ενημέρωση και προβληματισμό σχετικά με την αιτία ύπαρξης αδέσποτων και την κακοποίηση των ζώων. Την επόμενη φορά που κάποιος σκέφτεται να δημιουργήσει περισσότερα ζώα ή να κακοποιήσει ένα ζώο, θα ξέρετε πόσο σοβαρό είναι και θα αντιδράσετε με επιχειρήματα και με καταγγελία στην αστυνομία.

7. Στηρίζουμε οικονομικά τις φιλοζωϊκές
Ακόμη και μία μικρή δωρεά σε φιλοζωικές οργανώσεις ή σωματεία, προσθέτει ένα τεράστιο λιθαράκι στη στήριξη των αδέσποτων ζώων.

8. Προγραμματίζουμε επίσκεψη σε καταφύγια
Χαρτογραφούμε τα καταφύγια αδέσποτων ζώων που βρίσκονται κοντά μας. Οργανώνουμε από τώρα επίσκεψη σε αυτά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να μάθουμε τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε έμπρακτα.

9. Βοηθούμε τους συνανθρώπους μας
Αν έχουμε στην πολυκατοικία ή στο περιβάλλον μας κάποιον ηλικιωμένο άνθρωπο ή κάποιον άνθρωπο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα με κατοικίδιο, μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Από μία βόλτα ή το pet shopping έως μία επίσκεψη στον κτηνίατρο.

10. Υιοθετούμε ένα αδέσποτο
Το κάνουμε συνειδητά, υπεύθυνα και με πολλή αγάπη.

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων - Για πρώτη φορά δράσεις στα σχολεία

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων).

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ημέρας είναι:

• Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
• Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
• Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας - 4 Απριλίου © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ποιες δράσεις θα γίνουν στα σχολεία για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες:

  • Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.
  • Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.
  • Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
  • Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.
  • Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
  • Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία.
  • Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ.
    τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.
Δράσεις των σχολείων για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας © Karla Robinson/ Unsplash

Θέλεις να υιοθετήσεις ή να βοηθήσεις ένα αδέσποτο; 

Θέλεις να βοηθήσεις ή να βρεις για να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι; Δες πού μπορείς να απευθυνθείς.
 
Δήμος Αθηναίων
Μέσα από το Animal City of Athens του τμήματος Αστικής Πανίδας του δήμου που αφορά τα αδέσποτα, μπορείς να δεις όλα τα ζωάκια με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους που αναζητούν μια φιλόξενη στέγη στην Αθήνα. Ακόμα έχεις τη δυνατότητα να καταγγείλεις περιστατικά κακοποίησης και να δηλώσεις ένα αδέσποτο που βρήκες στον δρόμο ή αν χάθηκε το δικό σου. animalscityofathens.gr, Αιόλου 47, 2103239201-202
 
Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κατόπιν ραντεβού να επισκεφτούν την ΕΦΕ για να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Κορωπί, Αττική Οδός, Έξοδος Κ1-Τοπικές Οδοί, 2106020202, www.filozoiki.gr 
 
Stray.gr 
Μη κερδοσκοπικό σωματείο περίθαλψης και προστασίας αδέσποτων, που ιδρύθηκε το 2003 από εθελοντές που γνωρίστηκαν μέσω ίντερνετ. Δεν έχουν καταφύγιο, τα ζώα φιλοξενούνται στα σπίτια τους. Εκτός από υιοθεσία, μπορείτε και να φιλοξενήσετε ένα αδέσποτο μέχρι να βρει μόνιμο σπίτι. www.stray.gr 

Σύλλογος Φίλων Ζώων Χαλανδρίου 
Όπως λένε και οι ίδιοι, στόχο έχουν να προσφέρουν μια ευκαιρία στα αδέσποτα σκυλιά και γάτες να ζήσουν με αξιοπρέπεια ανάμεσά μας. 
www.filoizwwnhalandriou.wordpress.com, τηλέφωνα επικοινωνίας 6973698750, 2106814276 
 
Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης 
Βοwie. Ωραίο όνομα για γάτo. Είναι ένα από τα ζωάκια (γατάκια και σκυλάκια) που δίνονται για υιοθεσία από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. Μπορείτε να βοηθήσετε και ως εθελοντής στις δράσεις της. www.zeil.gr, 6976131680 
 
Save a Greek Stray 
Φιλοζωική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία λειτουργεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Στην ιστοσελίδα της θα δείτε κάποιες πολύ όμορφες ιστορίες με happy ending. 
www.saveogreekstray.gr, 2295035612 
 
Dogs’ Voice 
Μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από το 2015, με ψηφιακή πλατφόρμα για υιοθεσίες αλλά και φιλοξενίες αδέσποτων σκύλων. 
www.dogsvoice.gr Διεύθυνση: Πλατεία Κλαυθμώνος,210322 5967

Διαβάστε ακόμη >>> Animal’s Voice: Γιατί έχουν αυξηθεί οι εγκαταλείψεις σκύλων;