Κατοικιδια

Animal’s Voice: Μήπως θέλετε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι;

Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας μας συστήνουν τα αδεσποτάκια τους

Δήμητρα Γκρους
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Animal’s Voice: Γιορτή Υιοθεσίας διοργανώνουν ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων

Όταν ξεκίνησα τη στήλη Animal's Voice, η ιδέα ήταν να δώσουμε φωνή στα εκατομμύρια ζώα στην Ελλάδα που καταλήγουν στον δρόμο περνώντας μία βασανισμένη (και συνήθως σύντομη) ζωή, αντιμετωπίζοντας πείνα, δίψα, φόβο, αγωνία, αρρώστιες και κάθε λογής κινδύνους. Να αναδείξουμε τα προβλήματα αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε, με έναν τρόπο να εκπαιδευτούμε ώστε να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε περισσότερο.

Σε ένα από τα τελευταία άρθρα σχολιάζαμε το φαινόμενο των εγκαταλείψεων που πάντα συνέβαινε και, σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, δηλαδή τους ανθρώπους που δρουν στο πεδίο, το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί. Προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Την επόμενη μέρα της δημοσίευσης έλαβα το πάρα κάτω μήνυμα.

Καλημέρα σας! Άννα Μερτη από το φιλοζωικό σύλλογο Αιγιαλείας. Στο παρελθόν η Athens voice είχε φιλοξενήσει άρθρα για τις γιορτές υιοθεσίας που οργανώνουμε στην Αττική. Στο άρθρο σας για τις εγκαταλείψεις, το σκυλάκι της φωτογραφίας ήταν δικό μας και υιοθετήθηκε στη γιορτή του πάρκου Ελευθερίας. Την Κυριακή στις 31 Μαρτίου έχουμε πάλι γιορτή στα Βριλήσσια. Θα χαρούμε αν μπορείτε να έρθετε!

Η Άννα είναι εθελόντρια, είναι δηλαδή μία από τους εκατοντάδες πολίτες στις διάφορες περιοχές της χώρας που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τα χρήματά τους για να βοηθήσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν. Δυστυχώς δεν κατάφερα να πάω στη Γιορτή τους. Τότε είχαμε ανταλλάξει λίγα λόγια και μου ξαναέστειλε προχθές. «Καλημέρα! Θα μας στηρίξετε;» στέλνοντάς μου μια αφισούλα από τη Γιορτή Υιοθεσίας που κάνουν το Σάββατο 20 Απριλίου 11-5 στο Πάρκο Ερμού και Πειραιώς στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων. Όλο αυτό τον καιρό παρακολουθώ τη δράση τους στον δήμο Αιγιαλείας και μου έχουν κάνει φοβερά καλή εντύπωση. Με την Άννα μιλήσαμε και είπαμε πολλά, πραγματικά δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες για να αισθανθείς αισιοδοξία, καθώς το θέμα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα γεννάει κυρίως θλίψη και απογοήτευση.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας κάνουν φοβερή δουλειά για την οποία θα σας μιλήσω στο επόμενο άρθρο. Τώρα, απλώς θα ήθελα να προτρέψω, όποιους το σκέφτονται να υιοθετήσουν έναν σκυλάκο, να πάνε στη Γιορτή τους, να μιλήσουν μαζί τους και να τους γνωρίσουν, να δουν τα σκυλάκια τους σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας. Και να το σκεφτούν πολύ καλά πριν το αποφασίσουν, γιατί η υιοθεσία ενός ζώου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και μεγάλη δέσμευση. Αποκτάς έναν καινούργιο συγκάτοικο και ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά σου. Πόση χαρά, όμως, σου επιστρέφει το δέσιμό σου με ένα ζώο, πόσο μάλλον αν το έχεις σώσει από τον δρόμο.

Τα σκυλάκια μας είναι όλα στειρωμένα και τσιπαρισμένα, και επίσης υπάρχει το συμβόλαιο υιοθεσίας

Είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά οι εθελοντές της Αιγιαλίας, για αυτό κρατούν πάντα επαφή με τους ιδιοκτήτες που παίρνουνε τα σκυλιά από τις Γιορτές Υιοθεσίας. Τους στέλνουν ενημέρωση για την πορεία τους και φωτογραφίες, κι αν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα συζητάνε μαζί τους.

Πώς είστε σίγουροι ότι τα ζώα δεν θα εγκαταλειφθούν από ασυνείδητους ιδιοκτήτες;
«Τα σκυλάκια μας είναι όλα στειρωμένα και τσιπαρισμένα, και επίσης υπάρχει το συμβόλαιο υιοθεσίας, έχουμε τα στοιχεία των ιδιοκτητών οπότε αν βρεθεί εγκαταλελειμμένο το ζώο ξέρουμε σε ποιον ανήκει. Υπάρχει πλήρης έλεγχος για το μέλλον των σκυλιών που υιοθετούνται».

Επιπλέον, όπως εξηγεί, αν αρχίσουν τα τηλεφωνήματα όταν κάποιοι καταλαβαίνουν ότι το ζώο έχει ευθύνες και υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τα παίρνουν πίσω. «Δεν χάνουμε καθόλου επαφή, ακριβώς για αυτόν το λόγο. Ξέρουν ότι οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου και να μου τηλεφωνήσουν θα πάω να πάρω το ζώο, είναι πολύ σαφές από την αρχή».

Έχει τύχει κάποιες φορές να μην εμπιστευτείτε κάποιον που ζητάει σκυλί; «Εννοείται. Αλίμονο αν δίναμε σε όλους, έχουμε πολλές φορές αρνηθεί, ευγενικά πάντα. Καλύτερα να πεθάνει στο δρόμο ένα σκυλί, παρά να είναι σε ένα σπίτι που δεν το θέλουν. Άλλωστε οι  εθελόντριές μας μένουν όλη τη μέρα, μιλάμε πολύ με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, τους ρωτάμε το ιστορικό τους με τα ζώα… Εμπιστευόμαστε την προσωπική επαφή και όχι τα ερωτηματολόγια όπου ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι νομίζει».

Η Άννα μένει στο Χαλάνδρι, τη ρωτάω πόσοι είναι στην ομάδα τους. «Αυτοί που ασχολούμαστε καθημερινά είμαστε λίγοι, αλλά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα χωρίς τους εθελοντές που βοηθάνε στις δράσεις μας με δωρεές, φιλοξενίες, μεταφορές ή που κάθονται τόσες ώρες στις Γιορτές Υιοθεσίες. Επίσης στις δράσεις περισυλλογής στο Αίγιο, στη φροντίδα, το τάισμα, τις θεραπείες... Και βέβαια ο Σύλλογος οφείλει την ίδρυση και τη συνέχειά του στην πραγματική φιλοζωία της προέδρου, Σίας Σοφιανοπούλου».

Κάθε δεύτερη Κυριακή, ή και κάθε εβδομάδα, κάποιοι θυσιάζουν τη μέρα της ξεκούρασής τους για να βρεθεί σπίτι σε κάποια από τα σκυλάκια του Δήμου Αιγιαλείας. Τα φέρνουν από το Αίγιο με ένα βαν του Δήμου.

-Πόσα περίπου σκυλάκια φαίνεται κάθε φορά;
-Συνήθως 20 με 25.
-Τόσα πολλά ε;
-Δεν είναι τόσα πολλά, συνήθως έχουμε περίπου 100 εγκαταλείψεις κάθε μήνα (!)
-Και πόσα υιοθετούνται από αυτά;
-Στα Βριλήσσια που πήγε πολύ καλά υιοθετήθηκαν γύρω στα 17. Στο Πάρκο Ελευθερίας που πήγε εξαιρετικά, υιοθετήθηκαν γύρω στα 15, δύο είχαν μείνει για φιλοξενία και υιοθετήθηκαν και αυτά. Και τα υπόλοιπα επιστρέφουν στις φιλοξενίες τους στο Αίγιο.

Κάνουν πάρα πολύ συχνά τέτοιες Γιορτές Υιοθεσίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα και είναι προγραμματισμένες ήδη πολλές για το επόμενο διάστημα. Πριν κλείσουμε ρωτάω πώς ξεκίνησε όλο αυτό.

«Πριν από δυόμισι χρόνια περίπου είδα μια ανάρτηση που συνοδευόταν από μια φωτογραφία με 7 βρεγμένα κουτάβια, κάποιος έκανε έκκληση για φιλοξενία. Κατάλαβα ότι δεν υπήρχαν προοπτικές και κάπως έτσι ξεκίνησα την πρώτη Γιορτή Υιοθεσίας παραμονή Χριστουγέννων του 2021. Στη συνέχεια οργανωθήκαμε, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με δήμους, με φορείς, αποδειχθήκαμε αξιόπιστοι και συνεπείς, και μας καλούν πλέον για να κάνουμε στον χώρο τους.

» Είμαστε δυνατή ομάδα, και αυτό αποδείχτηκε και προχθές με την αναποδιά που είχαμε με το βαν. Στη Γιορτή Υιοθεσίας στον Άλιμο έφερνε τα σκυλάκια από το Αίγιο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος (σ.σ. θα μιλήσουμε για τη φιλοζωική του δράση την επόμενη φορά) αλλά το αυτοκίνητο έμεινε στον Ασπρόπυργο. Αμέσως έφυγαν δύο εθελόντριες με τα αυτοκίνητά τους να φέρουν τα σκυλάκια. Στη συνέχεια, επειδή δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω, κάποιοι τα φιλοξένησαν και κάποιοι άλλοι πλήρωσαν για φιλοξενίες, είμαστε πραγματικά ενωμένοι και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να σωθούν τα ζώα βρίσκοντας μία ωραία οικογένεια».

Αυτά τα ωραία, λοιπόν! Τα σκυλάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες θα είναι το Σάββατο στη Γιορτή για να τα γνωρίσουμε από κοντά. Όσο για το πώς ένας δήμος μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά, όταν συνεργάζεται αρμονικά με τους εθελοντές μιας περιοχής, κάνοντας όλο τον χρόνο δράσεις στειρώσεων, φροντίζοντας ΟΛΑ σχεδόν τα ζώα αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει εβδομαδιαία ένα βουνό εγκαταλείψεων, θα τα πούμε την επόμενη φορά.

Υ.Γ. Η Άννα τόνισε ότι αυτή η Γιορτή Υιοθεσίας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη υποστήριξη του Βαγγέλη Γιαννόπουλου. «Δεν μας είπε σε τίποτα όχι, είναι πραγματικός φιλόζωος και συμμερίζεται την ίδια άποψη με εμάς, ότι τα ζώα δεν είναι δικά μας και δικά σας, είναι όλων μας, καιότι η επαρχία υποφέρει και οφείλουμε να βοηθήσουμε, και για αυτό γίνεται αυτή η κοινή δράση».