Κατοικιδια

Πώς βλέπουν οι γάτες τον κόσμο;

Ενώ είναι εξαιρετικοί κυνηγοί, στην πραγματικότητα βλέπουν χειρότερα από τους ανθρώπους

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς βλέπουν οι γάτες τον κόσμο;
© Pexels

Οι γάτες και τα χαρακτηριστικά των ματιών τους

Μέσα από ένα παράθυρο, παρατηρούμε μια γάτα να ρεμβάζει· τι κοιτάει; Βλέπει τον ίδιο ζωντανό κόσμο γεμάτο φωτεινά πράσινα, μπλε και κόκκινα χρώματα που βλέπουμε και εμείς;

Ως εξαιρετικά επιδέξιοι κυνηγοί, πάντα υπέθετα ότι οι γάτες έχουν άψογη όραση, σαν την επίγεια εκδοχή ενός αετού. Και όμως έκανα λάθος. Ενώ οι γάτες είναι σίγουρα εξαιρετικοί κυνηγοί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, από πολλές απόψεις, βλέπουν στην πραγματικότητα χειρότερα από εμάς.

Οι γάτες βλέπουν χρώματα;
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού στους ανθρώπους και στις γάτες περιέχει κωνία και ραβδία, δύο τύπους φωτοϋποδοχέων που επιτρέπουν στο αγαπημένο μας κατοικίδιό αλλά και σε εμάς να βλέπουμε τον κόσμο. Αυτά είναι υπεύθυνα για την αντίληψη των χρωμάτων και τη διαφορά των σχημάτων ή των λεπτομερειών που βρίσκονται σε απόσταση. Αντίθετα, τα ραβδία τα οποία  είναι υπεύθυνα για την περιφερειακή όραση και την νυχτερινή όραση.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τις γάτες;
Οι γάτες διαθέτουν τρεις τύπους κωνίων, όπως και οι άνθρωποι. Βλέπουν όμως οι γάτες τα ίδια χρώματα με εμάς; Όχι ακριβώς. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να έχει τρεις τύπους, αλλά ο πληθυσμός αυτών είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος.

Πώς μοιάζει η όραση μιας γάτας;
Οι γάτες δεν έχουν αχρωματοψία. Φανταστείτε να βλέπετε τον κόσμο μέσα από ένα μαλακό, παστέλ φίλτρο. Οι γάτες βλέπουν κυρίως αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, ενώ το κίτρινο είναι ένα άλλο διακριτό χρώμα. Τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα καφέ εμφανίζονται ως υποτονικά γκρίζα ή δυσδιάκριτες αποχρώσεις. Έτσι, ενώ δεν βιώνουν το ίδιο ζωντανό φάσμα των χρωμάτων που βιώνουμε εμείς, ο οπτικός τους κόσμος έχει μια δική του λεπτή ομορφιά.

Πόσο μακριά μπορούν να δουν οι γάτες;
Με λιγότερα κωνία, οι γάτες δεν μπορούν να δουν τόσο μακριά όσο οι άνθρωποι ή με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια. Μετά τα περίπου 6 μέτρα, η όραση της γάτας γίνεται θολή, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για αυτή.

Έχουν οι γάτες νυχτερινή όραση;
Η όραση της γάτας υπερέχει όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός, οπότε ναι, έχουν εξαιρετική νυχτερινή όραση. Αυτό που βλέπουν, ωστόσο, δεν μοιάζει με αυτό που βλέπουν τα γυαλιά νυχτερινής όρασης στις στρατιωτικές αποστολές.
Όπως προαναφέραμε οι γάτες έχουν λιγότερα κωνία στον αμφιβληστροειδή τους από τους ανθρώπους, αλλά έχουν πολλά περισσότερα ραβδία, περίπου εξαπλάσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να βλέπουν έξι φορές καλύτερα σε χαμηλό φωτισμό απ’ ό,τι οι άνθρωποι.
Το μάτι της γάτας διαθέτει επίσης μια εξειδικευμένη δομή που ονομάζεται tapetum lucidum, ένα είδος ανακλαστήρα πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Καθώς το φως περνά μέσα από το μάτι, ανακλάται πίσω μέσω του αμφιβληστροειδούς, επιτρέποντας στα ραβδία μια δεύτερη ευκαιρία να επεξεργαστούν τις πληροφορίες. Αν έχετε παρατηρήσει τη γάτα σας το βράδυ, θα δείτε ότι τα μάτια της γυαλίζουν ή φαίνονται να λάμπουν, αυτό είναι το tapetum lucidum που αντανακλά το φως.
Επίσης, οι κόρες των ματιών της γάτας διαστέλλονται και μπορεί να γίνουν τεράστιες, καταλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το μάτι. Η διαστολή των κορών τούς επιτρέπει να απορροφήσουν ή να μεγιστοποιήσουν το φως που περνά μέσα από τα μάτια τους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την εξαιρετική νυχτερινή τους όραση.

Βλέπουν οι γάτες και οι σκύλοι το ίδιο;
Οι γάτες μπορούν να δουν ελαφρώς περισσότερα χρώματα από ό,τι οι σκύλοι, επειδή οι σκύλοι έχουν μόνο δύο τύπους κωνίων σε σύγκριση με τους τρεις που έχουν οι γάτες. Οι γάτες έχουν επίσης καλύτερη νυχτερινή όραση από τους σκύλους, παρόλο που και τα δύο είδη έχουν την δομή που μοιάζει με καθρέφτη (tapetum lucidum) για την οποία μιλήσαμε. Όπως και να έχει, και οι δύο βλέπουν καλύτερα τη νύχτα από εμάς.
Ενώ οι σκύλοι μπορεί να μην βλέπουν τόσο καλά τη νύχτα ή να μην βλέπουν τόσα πολλά χρώματα, μπορούν να δουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από μια γάτα και να διακρίνουν καλύτερα τις λεπτομέρειες, γεγονός που τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να διαβάζουν τις ανθρώπινες εκφράσεις.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.

Ενημέρωση: η μικρούλα είναι απ την περιοχή. Μετά απο ατύχημα περισυλλέχθηκε από τον Δημο και ακρωτηριαστηκε το ποδαράκι....

Posted by Φοβισμένα αδεσποτάκια Νεάπολης on Sunday, March 3, 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο μικρός παραδόθηκε στο κυνοκομείο! George Kritikos Για πληροφοριες, υιοθεσία στο παραπανω προφίλ! Ο μικρός...

Posted by Μαρια Ζερβα on Friday, March 1, 2024

Αν οι δήμοι δεν ξεκινήσουν να στειρώνουν 5-6 ζώα τη μέρα αυτό θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καθημερινά. Είναι μόνο ένα περιστατικό και χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για να βρούμε 9+1 οικογένειες. Τηλ 6978121020

Posted by Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας-Larissa's Stray Volunteers on Sunday, March 3, 2024

Καλημέρα αυτός ο κούκλος,μικρός σε ηλικία, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Ζεφύρι...έμαθα ότι είναι αδεσποτακος από Μενίδι και όλο τον χτυπούν και τον διώχνουν... μπορεί να βοηθήσει κάποιος;;;

Posted by Κορινα Νοτη on Wednesday, March 6, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ