Κατοικιδια

Γιατί είναι σημαντικό να θηλάσει ένα νεογέννητο ζώο;

Το πρώτο γάλα του τετράποδου φίλου μας και οι λειτουργίες του

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί είναι σημαντικό να θηλάσει ένα νεογέννητο ζώο;

Η σημασία του θηλασμού για τα νεογέννητα ζώα - Οι λόγοι που τον καθιστούν πολύ σημαντικό στην υγιή ανάπτυξη ενός κατοικιδίου

Γατάκια, σκυλάκια και κάθε νεογέννητο, το πρώτο πράγμα που θα αναζητήσουν με το που βγουν στον έξω κόσμο είναι το γάλα της μαμάς τους. Το ξέρατε πως αυτό το πρώτο γάλα ονομάζεται πρωτόγαλα; Το πρωτόγαλα λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη των νεογέννητων του ζωικού βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων φυσικά. Είναι η πρώτη μορφή γάλακτος που παράγεται από τους μαστικούς αδένες των θηλαστικών αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού τους.

Η αξία του πρωτογάλακτος στα νεογέννητα ζώα

  • Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε αντισώματα, ιδιαίτερα σε ιμμουνοσφαιρίνη Α (IgA), ιμμουνοσφαιρίνη Γ (IgG) και ιμμουνοσφαιρίνη Μ (IgM). Αυτά τα αντισώματα μεταφέρονται από τη μητέρα στο νεογέννητο και δημιουργούν, αυτό που λέμε, παθητική ανοσία ενάντια σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς. Αυτό είναι το ισχυρότερο θεμέλιο για ένα νεογέννητο, του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα.
  • Υγεία και Ενίσχυση του Εντέρου: Το πρωτόγαλα περιέχει υψηλά επίπεδα παραγόντων ανάπτυξης και άλλων συστατικών που βοηθούν στην ανάπτυξη και στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται αντίσταση στους παθογόνους οργανισμούς και σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
  • Ανάπτυξη του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Πέρα από την παροχή άμεσης ανοσίας, περιέχει λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) που βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογέννητου. Αυτά μπορούν να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το στο να αναγνωρίζει και να αντιδρά στους παθογόνους οργανισμούς στο μέλλον.
  • Αντιμικροβιακές Ιδιότητες: Έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, χάρη στην παρουσία της λακτοφερρίνης, της λυσοζύμης και της λακτοπεροξιδάσης. Αυτά τα συστατικά μπορούν να πολεμήσουν άμεσα βακτήρια, ιούς και μύκητες.
  • Μεταφορά της Ανοσολογικής Μνήμης: Τα αντισώματα στο πρωτόγαλα αντιπροσωπεύουν μια μορφή ανοσολογικής μνήμης από τη μητέρα, αντανακλώντας τους παθογόνους οργανισμούς με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή. Αυτό παρέχει στο νεογέννητο μια μορφή προστασίας απέναντι στις συγκεκριμένες ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον του.
  • Θρεπτική Υποστήριξη: Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με τα αντισώματα, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πολύ θρεπτικό, παρέχοντας ουσίες που βοηθάνε στην υγεία και στην ανάπτυξη του νεογέννητου.

Η παθητική ανοσία που παρέχεται από το πρωτόγαλα μέσω των αντισωμάτων διαρκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο αίμα του μικρού μας. Η διάρκεια εξαρτάται από το είδος του ζώου και τον τύπο του αντισώματος. Η ικανότητα των νεογέννητων σκύλων και γατών να απορροφούν αντισώματα από το πρωτόγαλα μειώνεται σημαντικά μετά τις πρώτες 24-48 ώρες της ζωής τους. Είναι σημαντικό τα νεογέννητα να λάβουν πρωτόγαλα κατά τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση για τη μέγιστη απορρόφηση των αντισωμάτων.

Στον οργανισμό του σκύλου και της γάτας, τα αντισώματα από το πρωτόγαλα μπορούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνήθως, αυτή η παθητική ανοσία διαρκεί από 6 έως 8 εβδομάδες, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα του πρωτογάλακτος που θα πάρουν από τη μητέρα τους.

Η παθητική ανοσία που παρέχεται από το πρωτόγαλα είναι πολύτιμη για την προστασία των νεογέννητων. Μην ξεχνάμε όμως πως είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθηθεί πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού από τον κτηνίατρο μας για να παραμείνουν χαρούμενα και υγιή δίπλα μας.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Χθες βρήκαμε αυτόν τον σκύλο κοντά στην Παύλιανη, παρατημένο στη μέση του πουθενά. Αρχικά ήταν πολύ φοβισμένος, αλλά...

Posted by Danai Kakoimami on Wednesday, February 21, 2024

Στην αρχή την ονομάσαμε Mily,αλλά τελικά τη φωνάζουμε #Milou❤️ Η Milou μας είναι πλέον 5 μηνών κορίτσι,ημίαιμη...

Posted by Ermionida's Strays on Saturday, December 30, 2023

Μιλού 1 έτους λαχταρίτσα 🤗 Τα μάτια της γεμάτα προσμονή 🥺 Προσμονή για μια οικογένεια κι ένα σπιτικό 🥺 Εμείς? Εμείς...

Posted by Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων on Thursday, December 28, 2023

Μιλού 1 έτους λαχταρίτσα 🤗 Τα μάτια της γεμάτα προσμονή 🥺 Προσμονή για μια οικογένεια κι ένα σπιτικό 🥺 Εμείς? Εμείς...

Posted by Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων on Thursday, December 28, 2023

Το κοριτσάκι αυτό βρέθηκε να περιπλανιέται στο Γραμματικό. Έτρεμε από κρύο, πειναγε και φοβόταν. Εθελοντής μας, πήγε...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Friday, February 16, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ