Κατοικιδια

Οστεοαρθρίτιδα: Γιατί πονάει το κατοικίδιό μου;

Τα συμπτώματα, οι διαχείρισή τους και η θεραπεία

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οστεοαρθρίτιδα: Γιατί πονάει το κατοικίδιό μου;
© Pexels / Ron Lach

Οστεοαρθρίτιδα στα κατοικίδια: Πώς μπορεί να γίνει διαχείριση των συμπτωμάτων

Τα χρόνια περνάνε και όπως μεγαλώνουμε εμείς, έτσι μεγαλώνει και ο τετράποδος φίλος μας. Από τις ατέλειωτες βόλτες πλέον οι βόλτες μας είναι πιο σύντομες, τα σκαλιά είναι πιο δύσκολα και αυτό το άλμα για το καναπέ φαντάζει άθλος! Και κάπου εδώ, δυστυχώς, έρχεται η οστεοαρθρίτιδα! Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μία συνηθισμένη πάθηση στα κατοικίδιά μας, ειδικά στα σκυλιά. Αυτή η χρόνια κατάσταση, που προκαλεί φθορά στις αρθρώσεις, μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολία στην κίνηση. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να τα βοηθήσει να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Οστεοαρθρίτιδα στα κατοικίδια: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Συμπτώματα όπως είναι η δυσκολία στην κίνηση, η ακαμψία μετά από ένα βαθύ ύπνο και τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας μπορεί να είναι ενδείξεις της πάθησης αυτής. Η σωστή διάγνωση γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και ακτινογραφιών από τον κτηνίατρο μας.

Η θεραπεία κυρίως εστιάζει στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ζώου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και συμπληρώματα για την υποστήριξη των αρθρώσεων. Όπως αναφέρουμε πάντα, η καλή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα και στην ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τις αρθρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια νέα «θεραπεία» για την οστεοαρθρίτιδα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η χρήση των μονοκλονικών αντισωμάτων, Librela, που βοηθάνε στην ανακούφιση του πόνου και το ζωάκι μας μπορεί να τρέχει χαρούμενο πάλι. Μην το παρερμηνεύσουμε όμως, βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι θεραπεία! Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πηγαίνουμε μία φορά τον μήνα στον κτηνίατρό μας για να κάνει την ένεση στο ζωάκι μας. Αν είμαστε τυπικοί και συνεπείς στα ραντεβού μας, τα αποτελέσματα αυτών των ενέσεων θα είναι άμεσα και θα μας εκπλήξουν ευχάριστα!

Παρόλο που δεν υπάρχει μία σίγουρη θεραπεία, οι ενέργειες αυτές βοηθούν τα κατοικίδιά μας να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και με τη βέλτιστη ποιότητα ζωής. Μπορεί να μην υπάρχει το φάρμακο της αθανασίας, αλλά μπορούμε να περάσουμε με αυτά τα μικρά βήματα να περάσουμε αρκετά παραπάνω και χαρούμενα χρόνια δίπλα του.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Είναι τόσο πολύπλοκο το χορευτικό του που έχουμε προσπαθήσει να το αναλύσουμε σε ξεχωριστές κινήσεις και δεν το...

Posted by Save a Greek Stray on Thursday, January 25, 2024

"Άλλαξε η χρονιά και κανείς δεν μου είπε τίποτα ; Σαμποτάρετε την προσπάθειά μου να βρω οικογένεια μου φαίνεται ! Δεν το...

Posted by Stray Planet - Αδέσποτος Πλανήτης on Thursday, January 4, 2024

Πόπη η γατούλα και Σταλίτσα ❤️❤️ Αγαπάει όλο τον κόσμο το Ποπάκι αλλά σπιτικό δεν έχει βρει.....😕

Posted by Sofia Theologitou on Thursday, January 25, 2024

Greta προς υιοθεσία!! 🎀 Μια υπέροχη 🐾τσοπανούλα 🐾 3ων μόνο μηνών περιμένει κάποιον να τη ζητήσει και να της προσφέρει...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Wednesday, January 24, 2024

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ