Κατοικιδια

10 fun facts για τα ζώα

Το ήξερες ότι το τρίχωμα της πολικής αρκούδας δεν είναι πραγματικά λευκό, αλλά διαυγές;

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 fun facts για τα ζώα
© Pexels

10 χαρακτηριστικά που δεν ξέρεις για τις γάτες, τις πολικές αρκούδες, τους πλατύποδες, τα ελάφια, τους στρουθοκάμηλους, τα φίδια και άλλα ζώα

  1. Οι γάτες είναι αρκετά έξυπνα ζώα. Μπορεί να μας εκπλήξει ή και όχι το γεγονός ότι διαθέτουν νοητικές ικανότητες που είναι περίπου ισοδύναμες με εκείνες ενός δίχρονου παιδιού. Οι γάτες επιδεικνύουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, διατήρησης μνήμης και την ικανότητα να κατανοούν και να ανταποκρίνονται σε ανθρώπινα ερεθίσματα, όπως ένα μικρό παιδί.
  2. Το τρίχωμα της πολικής αρκούδας δεν είναι πραγματικά λευκό, αλλά διαυγές, και από κάτω βρίσκεται το μαύρο δέρμα της. Αυτή η μοναδική προσαρμογή επιτρέπει στις πολικές αρκούδες να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το ηλιακό φως για θερμότητα. Το διαυγές τρίχωμά τους επιτρέπει στο φως του ήλιου να διέρχεται και να φτάνει στο δέρμα τους, όπου απορροφάται και μετατρέπεται σε θερμότητα, έτσι μπορούν να παραμείνουν ζεστές σε παγωμένες θερμοκρασίες.
  3. Οι πλατύποδες, αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα που ζουν στην Αυστραλία, κρύβουν μερικά πραγματικά εξαιρετικά μυστικά. Μία από τις πιο συναρπαστικές τους ιδιότητες είναι η έκπληκτη αντίδρασή τους στο υπεριώδες φως. Όταν εκτεθούν σε UV φως, το συνήθως ασήμαντο καφέ τους τρίχωμα αποκαλύπτει μια γαλάζια-πράσινη λάμψη, ένα φαινόμενο που έχει αφήσει πολλά ερωτηματικά στους επιστήμονες.
  4. Οι ελαφίνες, για να προστατεύσουν τα μικρά τους από τους θηρευτές, καταναλώνουν τα κόπρανα των μικρών τους λίγο μετά τη γέννηση. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφουν οποιαδήποτε μυρωδιά ή απόδειξη που θα μπορούσε να προσελκύσει πιθανούς θηρευτές που βρίσκονται στην περιοχή τους.
  5. Οι στρουθοκάμηλοι είναι γνωστοί για το μεγάλο τους μέγεθος και την εντυπωσιακή τους ταχύτητα, αλλά έχουν μια ενδιαφέρουσα ανατομική ιδιαιτερότητα: Τα μάτια τους είναι μεγαλύτερα από τον εγκέφαλό τους. Ο σχετικά μικρότερος εγκέφαλος, είναι απαραίτητος για βασικές λειτουργίες όπως ο έλεγχος του τεράστιου σώματός τους και η διαχείριση ζωτικών λειτουργιών. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό αποδεικνύει την εξειδικευμένη εξέλιξη αυτών των άτριχών πτηνών, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η εξαιρετική όραση στην επιβίωσή τους.
  6. Τα φίδια έχουν μια σειρά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα περισσότερα ζώα, ένα από αυτά είναι πως δεν έχουν βλέφαρα. Αντ' αυτού, τα μάτια τους προστατεύονται από ένα παχύ και διαφανές στρώμα δέρματος. Επειδή τα φίδια δεν διαθέτουν βλέφαρα, δεν μπορούν να κλείσουν ή να ανοίξουν τα μάτια τους όπως κάνουν τα υπόλοιπα ζώα.
  7. Οι πράσινες χελώνες θαλάσσης είναι γνωστές για την εκπληκτική τους ταχύτητα στο νερό. Ενώ στη στεριά μπορεί να φαίνονται αργές και αδέξιες λόγω του μεγάλου μεγέθους και του κελύφους τους, μόλις βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, τη θάλασσα, μεταμορφώνονται σε γρήγορους κολυμβητές! Έχουν την ικανότητα να φτάσουν ταχύτητες έως 56 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξεπεράσουν τον θρυλικό σπρίντερ Usain Bolt, ο οποίος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον αγώνα δρόμου 100 μέτρων με ταχύτητα περίπου 47 χιλιόμετρα  την ώρα.
  8. Οι όρκες, γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι, αυτά τα έξυπνα και πανέμορφα θηλαστικά είναι γνωστά για την ικανότητα τους στο κυνήγι, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων καρχαριών όπως οι μεγάλοι λευκοί, όπου σε κάποιες περιπτώσεις υπερισχύουν αυτών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προτίμησή τους για την κατανάλωση του ήπατος και, περιστασιακά, της καρδιάς των καρχαριών, αφήνοντας πίσω το υπόλοιπο πτώμα. Αυτή η συμπεριφορά οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι όρκες ενδέχεται να στοχεύουν σε αυτά τα συγκεκριμένα όργανα λόγω του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά περιεχομένου τους.
  9. Τα αρσενικά πεσκαντρίτσες (Lophius piscatorius), γνωστά βατραχόψαρα, είναι μικροσκοπικά σε σύγκριση με τα θηλυκά, συχνά πολύ μικρότερα κατά εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες φορές. Όταν ένα αρσενικό συναντά ένα θηλυκό, προσκολλάται σε αυτό χρησιμοποιώντας ειδικά μέρη του σώματος του. Με τον καιρό, το σώμα του αρσενικού συγχωνεύεται με το θηλυκό, γίνονται ουσιαστικά ένας παρασιτικός οργανισμός, όπως αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Οι ιστοί του αρσενικού συγχωνεύονται με το αίμα του θηλυκού, και αυτό χάνει πολλά από τα αρχικά του όργανα, διατηρώντας μόνο εκείνα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή.
  10. Οι κουκουβάγιες είναι γνωστές για τα μεγάλα γουρλωμένα μάτια, τα μικρά τους κεφάλια και τους φαινομενικά κοντούς λαιμούς. Ωστόσο, κάτω από τα πολύχρωμα και καλά καμουφλαρισμένα φτερά τους κρύβονται οι πραγματικά μακριοί τους λαιμοί. Έτσι έχουν την εκπληκτική ικανότητα  να γυρίζουν τα κεφάλια τους έως και 270 μοίρες, χάρη σε ειδικές προσαρμογές στην σκελετική τους δομή και τα αιμοφόρα αγγεία τους.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Ρομεο-3 μηνων- πληρως εμβολιασμενος-αποπαρασιτωμενος . Αν θες ένα ζωάκι να σου κάνει νάζια, αγκαλιές, αυτός είναι στην...

Posted by ConstaDinos Ddms on Sunday, November 19, 2023

Αυτό το κοριτσάκι είναι τόσο καλό ,τόσο τρυφερό και βουτυρένιο ,ανοίγεις το πορτάκι του κλουβιού και γέρνει το κεφαλάκι...

Posted by Eleni Kalimniou on Friday, November 17, 2023

Ξύπνησε νωρίς νωρίς ,και αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα που τον ταλανίζει από τότε που το σκυλί του γέννησε!! Τα...

Posted by Prokopis Bantzis on Friday, November 17, 2023

Γεια σας. Θέλω μια χάρη απ' όλους σας, να κοινοποιήσετε το άμορφο αυτό σκυλάκι για να βρει σπίτι! Ζει στο κτήμα. Την...

Posted by Gitsa Vasiliou on Friday, November 17, 2023

ΟΠΟΙΟΣ/Α ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ & ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ η ΕΣΤΩ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ...ΝΑ...

Posted by Βενετία Σουλακέλη on Saturday, November 18, 2023

ΕΠΕΙΓΟΝ.!! Κάτω Αχαία - Πάτρα .!! Αυτόν τον σκυλάκο τον κατασχέσαμε μαζί με την αστυνομία, με εντολή εισαγγελέα διότι...

Posted by Παναγιωτης Λιακος on Saturday, November 18, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ