Κατοικιδια

Ντιβάλι: Μια αλλιώτικη γιορτή των Φώτων

Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, ο σκύλος είναι ένας αγγελιοφόρος, που πιστεύεται ότι φυλάει τις πύλες της μετά θάνατον ζωής

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντιβάλι: Μια αλλιώτικη γιορτή των Φώτων
© Dave Stamboulis / Getty Images

Ντιβάλι: Το πενθημέρο «Φεστιβάλ των Φώτων» Τιχάρ στο Νεπάλ και η παράδοση με τον καλλωπισμό των σκύλων

Το Ντιβάλι είναι μια σημαντική γιορτή στο ινδουιστικό ημερολόγιο. Το πενθήμερο φεστιβάλ, συχνά αναφέρεται ως το Φεστιβάλ των Φώτων, πέφτει μεταξύ μέσα Οκτωβρίου ή μέσα Νοεμβρίου. Φέτος λαμβάνει χώρα από τις 10 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Στο Νεπάλ το φεστιβάλ, που ονομάζεται Τιχάρ, γιορτάζει την επικράτηση του φωτός έναντι του σκότους και της γνώσης έναντι της άγνοιας. Το μοναδικό είναι ότι το Νεπάλ αφιερώνει τη δεύτερη μέρα αυτών των εορτασμών, το Κουκουρ Τιχάρ, στoν εορτασμό της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν οι σκύλοι με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, ο σκύλος είναι ένας αγγελιοφόρος που πιστεύεται ότι φυλάει τις πύλες της μετά θάνατον ζωής. Έτσι, σε εκείνη τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, όλοι οι σκύλοι λαμβάνουν ιδιαίτερη αναγνώριση και τιμή.

Οι σκύλοι δεν είναι μόνο οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου αλλά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος στην ινδουιστική μυθολογία και γι' αυτό τιμώνται κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι με διάφορους τρόπους.

Η σημασία των σκύλων στο Ντιβάλι

Στην ινδουιστική παράδοση, οι σκύλοι συνδέονται με τον θεό Μπχαϊράβα, μια ενσάρκωση του Σίβα, γνωστού ως ο Θεός της Καταστροφής. Το «όχημά» του είναι ένας μαύρος σκύλος και, επομένως, οι σκύλοι θεωρούνται ως ένας σύνδεσμος με το θεϊκό. Κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων και λάτρεις των ζώων αξιοποιούν την ευκαιρία για να δείξουν την αγάπη και το σεβασμό τους για τους τετράποδους φίλους τους.

Πώς γιορτάζονται οι σκύλοι κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι

Περιποίηση και Καλλωπισμός
Είναι μια περίοδος κατά την οποία περιποιούνται και καλλωπίζουν τα σκυλιά τους. Οι ιδιοκτήτες τους τα πλένουν, τα στολίζουν με πολύχρωμα στεφάνια φτιαγμένα από φρέσκα λουλούδια που κρεμιούνται γύρω από τον λαιμό του κάθε σκύλου. Αυτό το στεφάνι, που ονομάζεται «μάλα», αποτελεί ένδειξη σεβασμού και αξιοπρέπειας για τους σκύλους, όχι μόνο για εκείνους που έχουν σπίτι αλλά και για τα αδέσποτα. Στη συνέχεια ζωγραφίζουν μια κόκκινη γραμμή, τη λεγομένη «τίκα», φτιαγμένη από μια πάστα κόκκινης βαφής σε σκόνη αναμεμιγμένη με ρύζι και γιαούρτι, που τη φτιάχνουν με μία μόνο κίνηση από το μέτωπο προς τα πάνω από τα μάτια για να τα ευλογήσουν. Αυτή η περιποίηση δεν αφορά μόνο τη φυσική καθαριότητα αλλά έχει και ένα πνευματικό στοιχείο, καθώς πιστεύεται ότι απομακρύνει τα κακά πνεύματα.

Ειδικά γεύματα για τους τετράποδους φίλους
Όπως οι άνθρωποι απολαμβάνουν γεύματα κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να απολαύσουν ειδικά πιάτα φτιαγμένα ειδικά για αυτούς. Όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ βγάζουν φαγητό για τους σκύλους, συμπεριλαμβανομένου του «selroti», μια τηγανητή λιχουδιά που μοιάζει με ντόνατς που συχνά φτιάχνεται με γάλα, αυγά, κρέας και υψηλής ποιότητας σκυλοτροφή. Αυτό όχι μόνο ενισχύει το δεσμό μεταξύ του κατοικίδιου και του ιδιοκτήτη αλλά εξασφαλίζει επίσης ότι οι σκύλοι συμπεριλαμβάνονται στις εορταστικές αυτές μέρες.

Προστασία από τα Πυροτεχνήματα
Ενώ το Ντιβάλι είναι διάσημο για τα πυροτεχνήματά του, αυτά μπορεί να είναι τρομακτικά για τους σκύλους λόγω της ευαίσθητης ακοής τους. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων πλέον επιλέγουν να απέχουν από τα πυροτεχνήματα ή να επιλέγουν πιο μικρής έντασης πυροτεχνήματα για να αποφύγουν το άγχος που προκαλεί στα ζώα. Επιπλέον, οργανώσεις προστασίας των ζώων διεξάγουν καμπάνιες για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο των δυνατών θορύβων στα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα, παρέχοντας συμβουλές για το πώς να τα κρατήσουν ασφαλή και ήρεμα κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Προσευχές και Ευλογίες
Σε κάποιες περιοχές προσφέρονται ειδικές προσευχές και ευλογίες για τους σκύλους κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων και οι λάτρεις των ζώων επισκέπτονται ναούς με τους σκύλους τους για να λάβουν ευλογίες από τους ιερείς. Αυτή η πρακτική όχι μόνο τονίζει την πνευματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και ζώων αλλά και προάγει το μήνυμα της καλοσύνης και της φροντίδας για όλα τα ζώα.

Φιλανθρωπικές πράξεις και ευαισθητοποίηση
Είναι μια περίοδος όπου οι λάτρεις των ζώων ασχολούνται με φιλανθρωπικές πράξεις όπως δωρεές σε καταφύγια ζώων, διοργάνωση εκδηλώσεων υιοθεσίας και τάισμα αδέσποτων σκύλων. Έτσι βοηθούν στην ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τις ανάγκες των ζώων και τονίζουν την ανάγκη για μια πιο συμπονετική και υπεύθυνη στάση απέναντί τους.

Το Ντιβάλι στην Ινδία δεν είναι μόνο μια γιορτή για φωτεινές εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και μια ευκαιρία για να εκφραστεί η συμπόνια και η εκτίμηση προς τα ζώα. Μέσα από τις ήσυχες εορταστικές εκδηλώσεις, τις καμπάνιες για την προστασία των ζώων, την παροχή τροφής και  καταφυγίου για τα αδέσποτα, καθώς και τις τελετές και τις προσευχές που τιμούν τα ζώα, η Ινδία δείχνει έναν ολοκληρωμένο τρόπο εορτασμού που συνδυάζει την παράδοση με την ευαισθησία προς κάθε μορφή ζωής.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Αν δεν βρεθεί μια οικογένεια ή φιλοξενία για το κουτάβι θα παραμείνει στην χωματερή. Αγόρι, έχει κάνει 1 εμβόλιο....

Posted by Adespotoulia Xanthis on Wednesday, November 8, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ