Κατοικιδια

5 ασυνήθιστα ζώα - βοηθοί

Μία λίστα με εκπλήξεις - Πώς βοηθούν τα άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 ασυνήθιστα ζώα βοηθοί
Unsplash+ in collaboration with Jacob Dyer

Πέντε διαφορετικά είδη ζώων που λειτουργούν ως ζώα - οδηγοί. 

Όλοι μας έχουμε δει ανθρώπους με κάποια ειδική ανάγκη να δυσκολεύονται να φέρουν σε πέρας μία απλή, για μας, καθημερινή πράξη. Πάντα αναρωτιόμαστε για την εσωτερική δύναμη που κρύβουν και τα ακλόνητα στηρίγματα που έχουν δίπλα τους. Αυτά έχουν πάρα πολλές μορφές, συνήθως αυτή των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά πολλές φορές αυτά τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ανθρώπινες μορφές. Ή ίσως απλά οι άνθρωποι αδυνατούν να αγγίξουν αυτό το επίπεδο ανιδιοτέλειας. Δεν είμαι η κατάλληλη να απαντήσω σε αυτό απλά διατυπώνω (με μία δόση φλυαρίας) κάποιες σκόρπιες σκέψεις μου.

Είναι λογικό να έχουμε συνδυάσει τα ζώα - οδηγούς με τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας, με το χαρακτηριστικό στηθόλουρο. Αν και η πλειοψηφία αποτελείται από αυτούς, μην σας εκπλήξει το γεγονός πως υπάρχουν τουλάχιστον 5 διαφορετικά είδη ζώων που λειτουργούν ως ζώα-οδηγοί. Στην κατηγορία αυτοί συγκαταλέγονται μερικές προφανείς επιλογές όπως είναι τα άλογα, οι μαϊμούδες και οι παπαγάλοι αλλά η λίστα κρύβει και μερικές εκπλήξεις όπως είναι τα γουρούνια και οι αρουραίοι… Ναι καλά διαβάσατε… Ας δούμε όμως πώς βοηθούν αυτοί οι ανέλπιστοι βοηθοί τα άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ζώα βοηθοί αλλά και φίλοι

Πέντε διαφορετικά είδη ζώων που λειτουργούν ως ζώα - οδηγοί.
© Donald Teel/Unsplash

Άλογα: Τα λεγόμενα «άλογα μινιατούρες» που οφείλουν το όνομά τους στο μέγεθός τους, είναι μία ράτσα που εξειδικεύεται στην φροντίδα ατόμων με προβλήματα όρασης και στην καθοδήγησή τους. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στις περιπτώσεις που τα άτομα αυτά έχουν αλλεργία στους σκύλους.

Πέντε διαφορετικά είδη ζώων που λειτουργούν ως ζώα - οδηγοί.
© Unsplash+ In collaboration with Daniele Franchi

Μαϊμούδες: Μαϊμούδες καπουτσίνοι εκπαιδεύονται να βοηθούν άτομα με κινητική αναπηρία που βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι. Εκτελούν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, όπως είναι το να πιάσουν ένα αντικείμενο ή ακόμα και να βάλουν ένα ποτήρι νερό. Είναι πλέον πολύ διαδεδομένη η απόκτησή τους παγκοσμίως, ακόμα και για ανθρώπους που έχουν ένα παροδικό πρόβλημα, μέχρις ότου επανέλθουν πλήρως.

Παπαγάλοι: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν για συντροφιά παπαγάλους καθώς με τη μιμητική ικανότητά τους, τους προσφέρουν μια αίσθηση θαλπωρής μιμούμενοι ανθρώπινες φωνές. Επίσης, λειτουργούν ως ένα ιδιότυπο είδος ξυπνητηριού καθώς με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να τους υπενθυμίζουν να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή.

Πέντε διαφορετικά είδη ζώων που λειτουργούν ως ζώα - οδηγοί.
© Christopher Carson/Unsplash

Γουρούνια: Η επιλογή των μικρών γουρουνιών (mini pigs)  είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αμερική καθώς βοηθάνε, κυρίως, αυτιστικά άτομα να επικοινωνήσουν και να μην στρεσάρονται .Είναι ζώα με υψηλή ευφυΐα και μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ανθρώπου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός διαβητικού.

Αρουραίοι: Γονείς που έχουν παιδιά με αναπτυξιακή αναπηρία έχουν επιλέξει αυτούς τους ανορθόδοξους φίλους που δεν τους φοβίζουν λόγω του μικρού μεγέθους τους. Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που αρουραίοι εντοπίζουν μυϊκούς σπασμούς, ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση, και ειδοποιούν τα άτομα αυτά με διάφορους τρόπους.

Φυσικά όλα αυτά τα ζώα αποτελούν πρωτίστως τον καλύτερο φίλο και την καλύτερη συντροφιά αλλά και ένα παντοτινό στήριγμα.

Αγγελίες: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Σήμερα η ημέρα δεν πήγε όπως την περιμέναμε.. Οι πόρτες μας άνοιξαν, αλλά δυστυχώς δεν γέμισαν από κόσμο! 5 από τα 99...

Posted by Dogs' Voice on Saturday, September 30, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ