Κατοικιδια

Γάτες: Τα (όχι και τόσο) προφανή οφέλη του καλλωπισμού

Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάτες: Οι τρόποι που περιποιούνται τον εαυτό τους και φροντίζουν το τρίχωμά τους.

Γάτες: Οι τρόποι που περιποιούνται τον εαυτό τους και φροντίζουν το τρίχωμά τους.

Αχ αυτός ο καλλωπισμός! Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο οι γάτες περνούν σχεδόν τις μισές ώρες που είναι ξύπνιες να περιποιούνται τον εαυτό τους. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Γάτες: Πώς φροντίζουν την υγιεινή τους - Οι λόγοι που γλείφονται - Πώς καθαρίζουν το τρίχωμά τους

Ο προφανής λόγος είναι η υγιεινή: Ο καθαρισμός βοηθά τις γάτες στο να διατηρούν το τρίχωμά τους καθαρό και απαλλαγμένο από βρωμιές και παράσιτα. Οι γάτες χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους, που έχει μικρές τρίχες οι οποίες ονομάζονται παπίλες, για να γλείφουν το τρίχωμά τους και να αφαιρούν οτιδήποτε δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

Ρύθμιση θερμοκρασίας: Το σάλιο λειτουργεί ως φυσικό σύστημα ψύξης. Όταν γλείφουν το τρίχωμά τους, η εξάτμιση του σάλιου βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τις ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Επούλωση Πληγών: Έχουν την τάση να καθαρίζουν τις περιοχές που έχουν μικροτραυματισμούς  ή εκδορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό της πληγής και την ενεργοποίηση της κυκλοφορίας  του αίματος για να υπάρξει ταχύτερη επούλωσης.

Χαλάρωση: Η ρυθμική κίνηση καθώς γλείφουν το τρίχωμά τους και η απελευθέρωση ενδορφινών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μπορεί να τις βοηθήσει να ηρεμήσουν και να μειωθεί το επίπεδο του στρες τους.

Διατήρηση ενός υγιούς τριχώματος: Ο τακτικός καθαρισμός βοηθά στην κατανομή των φυσικών ελαίων που παράγονται από το δέρμα τους μέσα στο τρίχωμά τους, προσφέροντας τους έτσι ένα υγιές και λαμπερό τρίχωμα. Ένα πιο δυνατό τρίχωμα σημαίνει πως δεν δημιουργούνται κόμποι που και αυτοί οι μικροί ενοχλητικοί σβόλοι που μόνο οι σγουρομάλλες/μάλλιδες που διαβάζουν τη στήλη θα καταλάβουν.

Κοινωνική Ιεραρχία: Σε σπίτια με πολλές γάτες, ο καθαρισμός μπορεί να αποτελεί μια κοινωνική δραστηριότητα που ενισχύει την ιεραρχία μεταξύ τους. Οι «πιο ψηλά» σε ιεραρχία γάτες μπορεί να καθαρίζουν τις «υποδεέστερες» ως ένδειξη εξουσίας και για να διατηρήσουν την κοινωνική αρμονία εντός του σπιτιού μας.

Πρέπει να θυμόμαστε πως ο καλλωπισμός αποτελεί μια ενστικτώδη συμπεριφορά για τη χνουδωτή μας φίλη, όμως όταν το κάνει σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της τρίχας ή και ακόμα σε κάποιο δερματικό πρόβλημα. Αν συμβεί αυτό πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας για να δούμε πως θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε για να εξακολουθήσουν να έχουν αυτό το λαμπερό και αξιοζήλευτο τρίχωμα.

Γάτες: Οι τρόποι που περιποιούνται τον εαυτό τους και φροντίζουν το τρίχωμά τους.

Αγγελίες Ζώων Συντροφιάς

🩷Αναζητει μια αγκαλια που θα την βγαλει απο το κλουβι,βοηθηστε την. Ειναι τοσο ομορφη που δεν μπορουσαμε να βρουμε ενα...

Posted by Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Αλεξανδρούπολης on Friday, May 26, 2023

Η μικρούλα Εύα είναι ένα υπέροχο πλάσμα που έχει γεννηθεί τον Ιούλιο του 2022 Χουρχουρίζει συνεχώς και θέλει μόνιμα...

Posted by Βικτωρία Οικονόμου on Friday, May 26, 2023

Ρόδης ❤️ Ψάχνει Φιλοξενία μέχρι τις 28 Μαΐου Όποιος μπορεί να βοηθήσει να επικοινωνήσει με το 6977099083 Ή με μήνυμα...

Posted by Φιλοζωικός σύλλογος Αιγιάλειας "Τα Φιλαράκια" on Sunday, May 14, 2023

Ρόδης ❤️ Ψάχνει Φιλοξενία μέχρι τις 28 Μαΐου Όποιος μπορεί να βοηθήσει να επικοινωνήσει με το 6977099083 Ή με μήνυμα...

Posted by Φιλοζωικός σύλλογος Αιγιάλειας "Τα Φιλαράκια" on Sunday, May 14, 2023

Μέσα στο βλέμμα του είδαμε όλη την γλυκύτητα των γηρατειών. Είδαμε πόσο ευαίσθητα, πόσο ευάλωτα και πόσο απίστευτα γλυκά...

Posted by Save a Greek Stray on Tuesday, May 23, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ