Κατοικιδια

Πήρα την καλύτερη τροφή για τον σκύλο μου. Αρκεί;

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη διατροφή του τετράποδου φίλου μας

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διατροφή σκύλων
© Vlada Karpovich / Pexels

Διατροφή σκυλιών: Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη τροφή, κάθε πότε  πρέπει να φάει, ποια είναι η σωστή ποσότητα

Η ποιότητα της τροφής για τον τετράποδο φίλο μας είναι πολύ σημαντική. Ο τρόπος όμως που θα επιλέξουμε να τον ταΐσουμε είναι εξίσου σημαντικός και αυτόν θα αναλύσουμε σε αυτό το συνονθύλευμα ιδεών και προτάσεων. Το πόσο συχνά ταΐζουμε το κατοικίδιό μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το μέγεθος και η ράτσα.

Ηλικία
Τα κουτάβια έχουν ανάγκη από πολλά και συχνά γεύματα τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Κουτάβια περίπου 3 μηνών μπορεί να χρειάζεται να ταΐζονται 3-4 φορές τη μέρα για να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνουν επαρκείς θρεπτικές ουσίες προκειμένου να μεγαλώσουν σωστά. Όσο περνάνε οι μήνες και τα κουτάβια γίνονται ενήλικα σκυλιά, πρέπει να μειώνουμε σταδιακά τον αριθμό των γευμάτων τους. Όσον αφορά τα ηλικιωμένα ζώα, ο κύκλος της ζωής επιβάλλει το να επανέλθουν σε ρυθμίσεις «μωρού», δηλαδή έξτρα αγάπη και γεύματα!

Μέγεθος/Δραστηριότητα
Ανάλογα με το σωματικό βάρος του ζώου μας, πρέπει να διαμορφώσουμε την ποσότητα της τροφής που λαμβάνει σε καθημερινή βάση έτσι ώστε να καλυφτούν οι διατροφικές ανάγκες του. Όταν μιλάμε για την κατανάλωση ξηράς τροφής οι περισσότερες συσκευασίες αναφέρουν τα ακριβή γραμμάρια που χρειάζεται το κατοικίδιό μας. Σε περίπτωση που είναι πολύ δραστήριο, πάντα χρειάζεται παραπάνω φαγητό για να εξισορροπεί την ενέργεια που καταναλώνει.

Ράτσα
Προφανώς όταν μιλάμε για μεγαλόσωμες ή αντίστοιχα μικρόσωμες ράτσες σκύλων, ανατρέχουμε στην προηγούμενη κατηγορία, στο τάισμα βάσει σωματικού βάρους. Από κει και πέρα, πολλές ράτσες έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες πέραν αυτού. Για παράδειγμα, τα λυκόσκυλα έχουν προδιάθεση για δυσπλασία οπότε μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν ειδικά διαμορφωμένη τροφή. Επίσης, τα τσιουάουα, επειδή έχουν πολύ καλό μεταβολισμό, χρειάζονται συχνά γεύματα για να καλυφτούν αυτές τους οι ανάγκες.

Διατροφή σκυλιών: Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη τροφή, κάθε πότε  πρέπει να φάει, ποια είναι η σωστή ποσόητητα
© Mart Production / Pexels

Υπάρχουν 3 διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το τάισμα του κατοικίδιου μας.

  1. Ζυγίζουμε το φαγητό. Πίσω από κάθε συσκευασία ξηράς τροφής αναγράφεται η ποσότητα του φαγητού που πρέπει να δώσουμε στο κατοικίδιο μας ανά κιλά σωματικού βάρους. Μπορούμε να χωρίσουμε τα γεύματα σε 1 με 3 τη μέρα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι το ζώο μας θα καταναλώσει ακριβώς την ποσότητα τροφής που χρειάζεται. Είναι ο πιο σωστός τρόπος ταΐσματος και αυτός που συνίσταται. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι πως πρέπει ο ιδιοκτήτης να αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο.
  2. Με βάση τον χρόνο. Αφήνουμε το φαγητό στο πιάτο του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ζωάκι μας είναι ελεύθερο να φάει την ποσότητα που επιθυμεί και στη συνέχεια μαζεύουμε το φαγητό. Τα περισσότερα ζώα θα καταναλώσουν επαρκή ποσότητα φαγητού μέσα σε 15-20 λεπτά, ιδανικά δύο φορές τη μέρα. Σε μεγάλου μεγέθους ζώα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος συστροφής στομάχου αν φάει πολύ μεγάλη ποσότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  3. Ελεύθερη πρόσβαση στο φαγητό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο κατοικίδιό μας να τρώει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το ζώο μας ελέγχει την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσει. Η ξηρά τροφή είναι το καταλληλότερο είδος φαγητού για την συγκεκριμένη προσέγγιση. Συγκριτικά με τις παρακάτω μεθόδους, η ελεύθερη πρόσβαση στο φαγητό είναι αυτή που θα χρειαστεί το λιγότερο χρόνο από μεριάς ιδιοκτήτη. Τα ζώα που τρέφονται έτσι, καταναλώνουν πολύ συχνά γεύματα σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βασικό μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που κατανάλωσε, δεν θα παρατηρήσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στην όρεξη του και τελευταίο και πολύ σημαντικό το ζώο μας θα μπορούσε να γίνει υπέρβαρο!

Το τάισμα του σκύλου είναι η ανταμοιβή που του οφείλουμε για την ανιδιοτελή αγάπη που μας προσφέρει, άρα πρέπει να επιλέγουμε πάντα το καλύτερο γι’ αυτόν και να του γεμίζουμε τις μπαταρίες για τις ατελείωτες βόλτες που έρχονται.

Και μην ξεχνάτε: Πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει άπλετο κρύο νερό δίπλα από το φαγητό τους.


Αγγελίες: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη Vets Corner θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Τα πιο όμορφα αγόρια σε βρίσκουν, δεν τα βρίσκεις 🐶!! Ετσι και ο νεαρός Loki 🥰 που βρεθηκε μοναχος του σε ορεινο χωριο....

Posted by Electra Lambiri on Tuesday, April 18, 2023

6 κιλά πλασματακι 14 χρόνων κάποιος να του ανοίξει το σπίτι του ;; Δυστυχώς φοβάται τα άλλα ζωάκια κ δεν τα θέλει κ αυτό...

Posted by κελλυ κελλυ on Monday, April 17, 2023

Ναι είμαι φοβική. Ειμαι η Ζωή! Ξέρω ότι δεν μπορώ να πω σε όποιον αρέσω! Ξέρω δεν σ αρέσω. Ξέρω ότι είμαι άγχος για...

Posted by Katerina Stefanopoulou on Monday, April 17, 2023

είναι μια γατούλα Περσίας 8 χρονών στειρωμένη, τη λένε Τζωρτζίνα. Πέθανε η κηδεμόνας της κι έχει μείνει μόνη της. όλη...

Posted by Domina Vasila on Thursday, April 20, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ