Κατοικιδια

Σαν σήμερα 12 Απριλίου 1997: Γεννιέται ο Σταμπς, ο γάτος-δήμαρχος της Αλάσκας

Υπηρέτησε για είκοσι χρόνια τη δημόσια ζωή της πόλης Ταλκίτνα

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 12 Απριλίου: Το 1997 γεννιέται ο Σταμπς, ο γάτος - δήμαρχος της πόλης Ταλκίτνα στην Αλάσκα - Η σταδιοδρομία του στη δημόσια διοίκηση.
Σαν σήμερα το 1997 γεννήθηκε ο γάτος Σταμπς, επίτιμος δήμαρχος της μικρής πόλης της Αλάσκας Ταλκίτνα © YouTube/screen shot

Σαν σήμερα 12 Απριλίου: Το 1997 γεννιέται ο Σταμπς, ο γάτος - δήμαρχος της πόλης Ταλκίτνα στην Αλάσκα - Η σταδιοδρομία του στη δημόσια διοίκηση.

Μπορεί στο σύγχρονο πολιτικό κλίμα οι υποψήφιοι να ανταγωνίζονται για κάθε ψήφο, σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια ωστόσο, γεννήθηκε ένας δήμαρχος αλλιώτικος από τους άλλους.

Η ικανότητα του Σταμπς να κατακτά τη δημοφιλία μέσα από τις αγκαλιές και την αγάπη του για τον ύπνο τον έκανε όχι μόνο αξιολάτρευτο, αλλά και ενεργό πολίτη της Ταλκίτνα με μακρά θητεία.

Ο επίτιμος δήμαρχος της μικρής πόλης της Αλάσκας, που εξελέγη το 1997 λόγω της έλλειψης υποψηφίων του ανθρώπινου είδους, γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1997 πέθανε σε ηλικία 20 ετών. Η θέση του ήταν τιμητική, καθώς η πόλη είναι μόνο μια ιστορική συνοικία.

Πιστός στις καθημερινές του ιεροτελεστίες, κάθε απόγευμα ο Σταμπς πήγαινε σε ένα κοντινό εστιατόριο και έπινε νερό εμποτισμένο με catnip από ένα κρασοπότηρο ή ένα ποτήρι κοκτέιλ μαργαρίτα.

«Ήταν θησαυρός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του», είπαν οι ιδιοκτήτες του Σταμπς κατά την αναγγελία του θανάτου του.

Σαν σήμερα 12 Απριλίου: Το 1997 γεννιέται ο Σταμπς, ο γάτος - δήμαρχος της πόλης Ταλκίτνα στην Αλάσκα - Η σταδιοδρομία του στη δημόσια διοίκηση.
Ο Σταμπς ποζάρει από την οροφή ενός αυτοκινήτου έξω από το εστιατόριο West Rib © Jenni Conrad/Flickr

Σταμπς, μια ζωή στο επίκεντρο του δημόσιου βίου

Ο Σταμπς υπηρέτησε την Ταλκίτνα για δύο δεκαετίες. Το γραφείο του, στο κατάστημα «Nagley's Store» της ισχνής πληθυσμιακά πόλης, έγινε προορισμός για ντόπιους και τουρίστες που αναζητούσαν τη γνωριμία της πρώτης γάτας - δημάρχου του κόσμου.

Και παρόλο που ο Σταμπς δεν είχε τη νομοθετική και ρητορική ικανότητα ενός συμβατικού πολιτικού, πάντα τα πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις.

«Πάνω από το 75% των επισκεπτών ρωτούσαν “Πού είναι ο δήμαρχος;” ή έφταναν με τη δήλωση “Έχω ραντεβού με τον δήμαρχο”, ανέφεραν οι οικείοι του. «Νομίζω ότι ακούγαμε αυτές τις δύο δηλώσεις πάνω από 100 φορές την ημέρα».

The CAT That Became a MAYOR in ALASKA 🐱🏛️ (Stubbs)

Ωστόσο, η καριέρα του Σταμπς δεν ήταν εντελώς απαλλαγμένη από διαμάχες.

Το 2013, υπέστη άγρια επίθεση από έναν σκύλο της γειτονιάς που τον άφησε τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Αλλά ακόμη και ένας τρυπημένος πνεύμονας, το κάταγμα του στέρνου και οι ρωγμές δεν μπορούσαν να τον κρατήσουν μακριά από τα καθήκοντά του. Ο Σταμπς ανέκαμψε και ανέλαβε ξανά όλες τις προηγούμενες δημαρχιακές του ευθύνες.

Σαν σήμερα 12 Απριλίου: Το 1997 γεννιέται ο Σταμπς, ο γάτος - δήμαρχος της πόλης Ταλκίτνα στην Αλάσκα - Η σταδιοδρομία του στη δημόσια διοίκηση.
Έπινε καθημερινά νερό με catnip σε ποτήρι κρασιού

Αν και λάτρευε την προσοχή ως γατάκι και νεότερη γάτα, η ζωή του Σταμπς υπό τα φώτα της δημοσιότητας άρχισε τελικά να τον επιβαρύνει.

Η σταδιακή του υποχώρηση λόγω προχωρημένης ηλικίας ξεκίνησε το 2015, με τις επισκέψεις στο κατάστημα να ελαττώνονται, ενώ μέχρι το 2017 είχε αποσυρθεί οριστικά.

«Ο Σταμπς έκανε μερικές τηλεοπτικές εμφανίσεις και περισσότερες από μια χούφτα συνεντεύξεις, αλλά δεν του άρεσε η κάμερα και όλος αυτός ο κόσμος είχε γίνει πάρα πολύ για αυτόν», είπαν οι ιδιοκτήτες του.

(Με πληροφορίες του CNN)

Σημαντικά γεγονότα σαν σήμερα 12 Απριλίου

1204: Οι Σταυροφόροι, που παίρνουν μέρος στη Δ’ Σταυροφορία, προχωρούν στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1606: Οι Άγγλοι επιλέγουν για σημαία τους το ενωμένο λάβαρο, πιο γνωστό ως Union Jack.

1654: Η Αγγλία, η Σκότια και η Ιρλανδία ενώνονται και συγκροτούν τη Βρετανία.

1815: Μια έκρηξη του ηφαιστείου του Ταμπόρο στην Ινδονησία προκαλεί τον θάνατο 92.000 ανθρώπων.

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της «Φιλικής Εταιρίας».

1823: Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που όρισε η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατ. γρόσια. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού είναι πλέον μονόδρομος.

1861: Αρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια.

1877: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1884: Ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ).

1911: Ο Γάλλος, Πιέρ Πριέ, ολοκληρώνει την πρώτη non-stop πτήση Λονδίνο – Παρίσι σε 3 ώρες και 56 λεπτά.

1927: Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ διατάζει την εκτέλεση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη Σαγκάη.

1937: Ο Φρανκ Γουίτλ δοκιμάζει στην Αγγλία τον πρώτο κινητήρα αεριώθησης που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος.

1941: Βυθίζεται το ελληνικό πλωτό νοσοκομείο «Αττική», μετά από γερμανικό βομβαρδισμό, αν και έπλεε κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού. Το «Αττική» είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και τη Θάσο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας γιατρούς, νοσοκόμους και τραυματίες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου, Δημήτριος Μελετόπουλος.

1945: Πεθαίνει ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ, από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 63 ετών. Είναι ο μοναδικός που διετέλεσε τέσσερις φορές πρόεδρος της χώρας. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος, Χάρι Τρούμαν.

1949: Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζορτζ Πολκ. Είχε διάρκεια δέκα ημέρες και για το έγκλημα κατηγορήθηκαν τα τοπικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς, καθώς και ο δημοσιογράφος, Γρηγόρης Στακτόπουλος. Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ ο Στακτόπουλος σε ισόβιο κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Αντιθέτως, αθωώθηκε η Άννα Στακτοπούλου. Αργότερα, θα αποκαλυφθεί ότι ο μεν Βασβανάς είχε σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων του Εμφυλίου, πριν ο Πολκ φθάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Μουζενίδης την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν στη Ρουμανία.

1955: Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό δρ. Τζόνας Σολκ, χαρακτηρίζεται ασφαλές και αποτελεσματικό.

1961: Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Vostok 1».

1970: Σοβιετικό υποβρύχιο, που μεταφέρει τέσσερις πυρηνικές τορπίλες, βυθίζεται στον Βισκαϊκό κόλπο τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

1980: Ο Σάμιουελ Ντόε αποκτά τον έλεγχο της Λιβερίας με πραξικόπημα, δίνοντας τέλος στην πάνω από 130 ετών κυριαρχία της μειονότητας των Αμερικανολιβεριανών.

1981: Πραγματοποιείται η πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου «Columbia» στο διάστημα.

1992: Ανοίγει τις πύλες της η Eurodisney.

1999: Ένας δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ αποκαλύπτει, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον ψευδόταν στην κατάθεση του για τη μη σύναψη ερωτική σχέσης με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

2007: Βομβιστής αυτοκτονίας εισβάλει στην καφετέρια της Ιρακινής Βουλής και πυροδοτεί τα εκρηκτικά που έχει πάνω του. Σκοτώνει τον πολιτικό, Μοχάμεντ Αουάντ, και τραυματίζει άλλα 20 άτομα.

2010: Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης δεσμεύονται να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο γύρω στο 5%.

2018: Χάνει τη ζωή του ο πιλότος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργος Μπαλταδώρος, όταν συνετρίβη το Mirage 2000-5 στη θαλάσσια περιοχή 9 ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου.

Γεννήσεις σαν σήμερα 12 Απριλίου

1116 – Ριτσέζα της Πολωνίας, βασίλισσα της Σουηδίας

1339 – Ιωάννης Δ’, δούκας της Βρετάνης

1577 – Χριστιανός Δ’, βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας

1722 – Πιέτρο Ναρντίνι, Ιταλός συνθέτης και βιολιστής

1777 – Χένρι Κλέι, Αμερικανός πολιτικός

1821 – Φορντ Μάντοξ Μπράουν, Βρετανός ζωγράφος

1866 – Αλέξανδρος Ουλιάνοφ, Ρώσος επαναστάτης

1871 – Ιωάννης Μεταξάς, Έλληνας στρατηγός και πολιτικός

1892 – Χένρι Ντάρτζερ, Αμερικανός καλλιτέχνης

1903 – Γιαν Τίνμπεργκεν, Ολλανδός οικονομολόγος

1909 – Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας

1926 – Θέμης Χολέβας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1930 – Πυθαγόρας, Έλληνας στιχουργός

1932 – Τάινι Τιμ, Αμερικανός μουσικός

1933 – Μονσεράτ Καμπαγιέ, Ισπανίδα υψίφωνος

1935 – Τζίμης Μακούλης, Έλληνας τραγουδιστής

1940 – Χέρμπι Χάνκοκ, Αμερικανός μουσικός

1941 – Μπόμπι Μουρ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1942 – Τζέικομπ Ζούμα, Νοτιοαφρικανός πολιτικός

1944 – Γιώργος Μπαλάνος, Έλληνας συγγραφέας

1945 – Βασίλης Δημητρίου, Έλληνας συνθέτης

1947 – Τομ Κλάνσυ, Αμερικανός συγγραφέας

1948 – Χρήστος Ιακώβου, Έλληνας αρσιβαρίστας και προπονητής

1950 – Φλάβιο Μπριατόρε, Ιταλός επιχειρηματίας

1952 – Δημήτρης Κοντολάζος, Έλληνας τραγουδιστής

1956 – Άντι Γκαρσία, Κουβανός ηθοποιός

1961 – Λίζα Τζέραρντ, Αυστραλή τραγουδοποιός

1962 – Κάρλος Σάινθ, Ισπανός οδηγός αγώνων

1971 – Σάνεν Ντόχερτι, Αμερικανίδα ηθοποιός

1979 – Τζένιφερ Μόρισον, Αμερικανίδα ηθοποιός

1979 – Κλερ Ντέινς, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι σαν σήμερα 12 Απριλίου

238 – Γορδιανός Β’, Ρωμαίος αυτοκράτορας

352 – Πάπας Ιούλιος Α’

371 – Ζήνων Βερόνας, Ιταλός επίσκοπος

434 – Μαξιμιανός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1167 – Κάρολος Ζ’, βασιλιάς της Σουηδίας

1522 – Πιέρο ντι Κόζιμο, Ιταλός ζωγράφος

1550 – Κλαύδιος, δούκας του Γκιζ

1555 – Ιωάννα Α’, βασίλισσα της Καστίλης

1704 – Ζακ Μπενίν Μποσσυέ, Γάλλος επίσκοπος και συγγραφέας

1817 – Σαρλ Μεσιέ, Γάλλος αστρονόμος

1872 – Νικόλαος Μάντζαρος, Έλληνας συνθέτης

1938 – Θεόδωρος Σαλιάπιν, Ρώσος βαθύφωνος

1945 – Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1961 – Απόστολος Αλεξανδρής, Έλληνας πολιτικός

1963 – Χέρμπι Νίκολς, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας

1969 – Αλέξανδρος Δεληγιαννίδης, Έλληνας πολιτικός

1971 – Ίγκορ Ταμ, Ρώσος φυσικός

1974 – Γιεβγκένι Βουτσέτιτς, Σοβιετικός καλλιτέχνης

1976 – Χρήστος Κάκαλος, Έλληνας ορειβάτης

1977 – Μανούσος Βολουδάκης, Έλληνας πολιτικός

1980 – Γουίλιαμ Τόλμπερτ ο νεότερος, Λιβεριανός πολιτικός

1983 – Καγιετάνο Κάρπιο, πολιτικός από το Ελ Σαλβαδόρ

1989 – Άμπι Χόφμαν, Αμερικανός ακτιβιστής

1990 – Ιωάννης Σιαφλέκης, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός

1994 – Φοίβος Κούτσικας, Έλληνας πολιτικός

2009 – Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, Γερμανός συγγραφέας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ