Κατοικιδια

Έχω βάλει μικροτσίπ στον σκύλο μου. Φτάνει αυτό;

Ποια είναι η χρήση του και γιατί είναι αναγκαίο να γίνεται σε κάθε σκύλο

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκυλιά ράτσας Γκριφόν στην παραλία
© Facebook / Titika Dimopoulou

Μικροτσίπ στα σκυλιά: Τι είναι το τσιπάρισμα, γιατί είναι αναγκαίο και πώς γίνεται η διαδικασία.

Η σήμανση των κατοικίδιων μας είναι τόσο υποχρεωτική όσο και απαραίτητη. Είναι το πιο σημαντικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να εξασφαλίσουμε ότι το κατοικίδιό μας θα επιστρέψει στην αγκαλιά μας σε περίπτωση που φύγει για κάποια «ασυνόδευτη» βόλτα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα φτάσει το καινούργιο μέλος στην οικογένειά μας, θα επισκεφτούμε στον κτηνίατρο. Θα δούμε πως όλα είναι καλά, θα κάνει τα εμβόλια του, το check-up του και στη συνέχεια θα γίνει τοποθέτηση μικροτσίπ. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στο γεγονός ότι ο κτηνίατρος, για να έχει δικαίωμα καταχώρησης, πρέπει να διαθέτει δικό του ιατρείο.

Τοποθέτηση μικροτσίπ στον σκύλο: Πώς γίνεται η διαδικασία

Από τη στιγμή που ο κτηνίατρος περάσει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ζώου στην ηλεκτρονική βάση που υπάρχει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκινάει η διαδικασία. Στη συνέχεια, θα μπει ένα αντίγραφο της καταχώρησης στο βιβλιάριο του τετράποδου φίλου μας και το δεύτερο αντίγραφο που θα μας δώσει ο κτηνίατρος πρέπει να το πάμε στο ΚΕΠ του δήμου που ανήκουμε έτσι ώστε να καταχωρηθεί το ζωάκι μας. Μόνο αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το ζώο μας έχει πλήρως καταχωρημένα στοιχεία. Για να μην βρεθούμε προ κάποιας δυσάρεστης εκπλήξεως, αφού περάσουν 2-3 μέρες καλούμε στο αρμόδιο υπουργείο για επιβεβαίωση της καταχώρησης ή ρωτάμε τον κτηνίατρό μας για να το ελέγξει.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί κάποιο ζώο να αγοράστηκε από το εξωτερικό αλλά κατά την άφιξη του στην Ελλάδα να μην δηλώθηκε το μικροτσίπ από τον κτηνίατρο του με τα στοιχεία του καινούργιου ιδιοκτήτη στη χώρα μας. Από την άλλη, μπορεί να δηλώθηκε όπως ακριβώς προβλέπεται  αλλά να «χάθηκε στη μετάφραση», κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η βάση δεδομένων στην οποία καταχωρούνταν τα μικροτσίπ λειτουργούσε επί χρόνια υπό την ευθύνη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Από το 2015 που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργήθηκαν τα παραπάνω προβλήματα. Αν και εκσυγχρονίστηκε η βάση, πολλά ζώα «έμειναν πίσω». Πολλά ζώα που είχαν ενημερωμένα τα στοιχεία τους στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο με αυτή τη αλλαγή βρέθηκαν να μην έχουν καταχωρημένους τους ιδιοκτήτες τους. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει σε αυτό το, χαριτολογώντας, «αλαλούμ» που επικρατεί σήμερα.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν γι’ αυτή τη σημαντική αλλαγή που έχει συμβεί τα τελευταία χρονιά στις καταχωρήσεις. Όταν χάνεται ένα ζώο είναι πολύ πιθανό να βρει τον ιδιοκτήτη του με ένα απλό σκανάρισμα στο μικροτσίπ αλλά, αν υπάρχει πρόβλημα στην καταχώρηση, αυτό είναι ανέφικτο. Είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με τον κτηνίατρό μας και να επιβεβαιώσουμε πως όλα τα στοιχεία μας είναι σωστά καταχωρημένα και ενημερωμένα. Είτε έχουμε αλλάξει τόπο κατοικίας, είτε έχει αλλάξει ο ιδιοκτήτης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανανέωση των στοιχείων του μικροτσίπ. Ειδικότερα για αναγνώστες που έχουν κατοικίδια πριν από το 2015, καλό είναι να δώσουμε λίγο παραπάνω προσοχή και να τσεκάρουμε ότι δεν έχει χαθεί κάποιο στοιχείο.

Στείλτε μας την αγαπημένη σας φωτογραφία με τον τετράποδο φίλο σας στο Instagram: @Vetnpet_

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ