Κατοικιδια

Ένα σπίτι για τον Βαν Γκογκ: Υιοθετήθηκε ο σκύλος - ζωγράφος με το ένα αυτί

Δημιουργεί πίνακες με φυστικοβούτυρο και συκώτι - Η συγκινητική ιστορία του

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σκύλος υιοθετήθηκε χάρη στις ζωγραφικές του ικανότητες - Σώθηκε από ρινγκ κυνομαχιών, έχασε το ένα του αυτί, μα όχι το κουράγιο του ο φιλότεχνος Βαν Γκογκ

Όταν ένα καταφύγιο ζώων στο Κονέκτικατ πάσχιζε να βρει ένα σπίτι για τον Βαν Γκογκ, τον σκύλο διάσωσης με το ένα αυτί, ήξεραν ακριβώς τι να κάνουν: να του προσφέρουν τον καμβά για να ζωγραφίσει.

Το επτάχρονο ημίαιμο μπόξερ 70 κιλών, που σώθηκε από ένα ρινγκ σκυλομαχίας, υιοθετήθηκε μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικτυακή δημοπρασία των «αριστουργημάτων» του, τα οποία δημιούργησε ο Βαν Γκογκ γλείφοντας φυστικοβούτυρο και συκώτι από μια πλαστική σακούλα και αλείφοντας τη μπογιά στον καμβά.

Το κέντρο διάσωσης The Happily Furever After, έχοντας δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό νέο τρόπο προσέλκυσης δημοσιότητας, σχεδιάζει άλλη μια έκθεση τον επόμενο μήνα για να προσπαθήσει να βρει σπίτια για την υπόλοιπη γκαλερί ζώων του.

«Είναι όμορφο πράγμα γιατί [οι άνθρωποι] όχι μόνο υποστηρίζουν τη διάσωση, αλλά υποστηρίζουν και τον σκύλο», δήλωσε στο Fox News η Τζακλίν Γκάρτνερ, ιδρύτρια του οργανισμού και επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης. «Για αυτόν, η ζωγραφική είναι απόλαυση. Του αρέσει να το κάνει».

Η Γκάρτνερ είπε ότι υπήρχε μικρό ενδιαφέρον για τον Βαν Γκογκ αφότου έφτασε το περασμένο καλοκαίρι από ένα καταφύγιο στη Βόρεια Καρολίνα.

Πιθανότατα σκύλος - δόλωμα για ρινγκ κυνομαχιών, βρέθηκε εγκαταλελειμμένος, τραυματισμένος και αιμορραγώντας σε σωλήνα αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του αριστερού του αυτιού.

Η πρώτη του «εικαστική επίδειξη» στο καταφύγιο είχε ελάχιστη συμμετοχή, με αποτέλεσμα η Γκάρτνερ να τοποθετήσει τους πίνακές του προς πώληση στο διαδίκτυο.

Με τη βοήθεια ενός viral βίντεο του TikTok που προσέλκυσε 300.000 προβολές, τα έργα τέχνης του Βαν Γκογκ εξαντλήθηκαν αμέσως, και μάλιστα πήρε κάποιες ιδιωτικές προμήθειες.

Μετά από επτά μήνες με ανάδοχη οικογένεια, ο Βαν Γκογκ κέρδισε επίσης μια αίτηση υιοθεσίας από τη νέα του ιδιοκτήτρια, Τζέσικα Στάροβιτς, η οποία είχε υποσχεθεί ότι θα του επιτρέψει να συνεχίσει να ζωγραφίζει τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα του.

Όπως ο Ολλανδός συνονόματός του από τον 19ο αιώνα, ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου που δημιούργησε περίπου 900 ελαιογραφίες στη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων των Ηλιοτροπίων και της Έναστρης Νύχτας, ο τετράποδος Van Gogh είναι παραγωγικός, είπε η Γκάρτνερ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το 140ο έργο του.

Η νέα του ιδιοκτήτρια είπε στο Fox ότι ο Βαν Γκογκ είχε βιώσει πολλά τραύματα και αυτή τη στιγμή «δούλευε με τους τρόπους του», μαθαίνοντας να είναι πιο άνετος με τα άλλα σκυλιά.

Η Γκάρτνερ είπε επίσης ότι σε αντίθεση με τον πραγματικό Βαν Γκογκ, του οποίου η αναγνώριση ήρθε μόνο μετά το θάνατό του το 1890, ο σκύλος απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του. «Αποζημιώνεται σωστά για τη δουλειά του σε παιχνίδια και λιχουδιές», εξήγησε.

(Με πληροφορίες του Guardian)