Ταξιδια

CNN: Τα καλύτερα νησιά της Ευρώπης «για να ξεφύγετε σχεδόν από όλους» - Ένα ελληνικό ανάμεσά τους

Η λίστα με τους εναλλακτικούς προορισμούς που μαγεύουν τους ταξιδιώτες

Newsroom
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το CNN έφτιαξε μια λίστα για τα νησιά της Ευρώπης που απευθύνονται σε ταξιδιώτες που θέλουν «να ξεφύγουν σχεδόν από όλους» - Η ελληνική συμμετοχή.

Από θρυλικούς πυρήνες νυχτερινής ζωής μέχρι ηφαιστειακά τοπία μακριά από την ενδοχώρα της ηπείρου, η Ευρώπη διαθέτει πληθώρα μαγευτικών νησιών.

Αλλά για κάθε Μύκονο, Ίμπιζα ή Σαντορίνη, υπάρχει ένα μέρος λιγότερο γνωστό και εξίσου υπέροχο για να αποδράσετε, εκεί όπου μπορείτε να ξεφορτωθείτε τα πλήθη και να πλησιάσετε τη φύση.

Σε ένα νέο αφιέρωμα, το CNN κατάρτισε τη δική του λίστα με ορισμένα από νησιά στην Ευρώπη, «για να ξεφύγετε από σχεδόν όλους».

Ανάμεσά τους μάλιστα, φιγουράρει και η Σκύρος, ένα «εξαιρετικά γαλήνιο μέρος» με άγρια φύση και παραλίες για εξερεύνηση.

Kαλυμμένο με αμμόλοφους και δάση, το Schiermonnikoog της Ολλανδίας © Unsplash

Schiermonnikoog, Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι περισσότερο γνωστή για τα κανάλια, τα αναχώματα και τα τροπικά νησιά της Ολλανδικής Καραϊβικής, όπως το Μποναίρ και το Κουρασάο, παρά για τα νησιά με την άμμο κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Θάλασσας της χώρας. Όμως, μια από τις πιο ειρηνικές νησιωτικές αποδράσεις της Ευρώπης περιμένει στο Schiermonnikoog στα νησιά Δυτικής Φριζίας, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Ολλανδίας, σε μια ρηχή είσοδο της Βόρειας Θάλασσας που ονομάζεται θάλασσα Wadden.

Εστία μόλις 950 ανθρώπων και μια μοναχική πόλη, το Schier, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, είναι κυρίως εθνικό πάρκο, καλυμμένο με αμμόλοφους και δάση και με μερικές από τις πιο παρθένες παραλίες της Ευρώπης.

«Εκτός από την όμορφη φύση και την απεραντοσύνη της, δεν υπάρχουν πολλά να κάνουμε στο νησί. Και αυτή ακριβώς είναι η γοητεία του», λέει για τις ανάγκες του ρεπορτάζ η Annemarieke Romeijn, η οποία έχει εξοχική κατοικία στο Schiermonnikoog και το επισκέπτεται όλη της τη ζωή.

Heimaey, Ισλανδία

Το νησί Heimaey στο Vestmannaeyjar (Νησιά Westman) στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας, μοιάζει βγαλμένο από βιβλίο ιστοριών, με σμαραγδένια βράχια διάσπαρτα με πρόβατα, μια μαύρη παραλία με μαύρη άμμο και θαλάσσιες σπηλιές κατά μήκος της τραχιάς ακτογραμμή του .

Μια κατακλυσμική ηφαιστειακή έκρηξη το 1973 κάλυψε την περιοχή με 200 εκατομμύρια τόνους τέφρας και λάβας, αλλά από θαύμα αναφέρθηκε μόνο ένας θάνατος. Σήμερα, επικρατεί απόλυτη ειρήνη, με μοναχικά μονοπάτια πεζοπορίας για εξερεύνηση και απέραντη θέα στον ωκεανό.

Το νησί Φλόρες στα δυτικότερα τμήματα των Αζορών είναι το όνειρο κάθε φυσιολάτρη © Unsplash

Νησί Flores, Αζόρες, Πορτογαλία

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά σε ένα ήδη απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, το νησί Φλόρες στα δυτικότερα τμήματα των Αζορών είναι το όνειρο ενός φυσιολάτρη.

Βαθύ μπλε λίμνες με κρατήρες, ζωηρές πράσινες πλαγιές, καταρράκτες και βραστές ιαματικές πηγές είναι μεταξύ των αλλόκοτων αξιοθέατων στο ηφαιστειακό νησί των 55 τετραγωνικών μιλίων που φιλοξενεί περίπου 3.400 ανθρώπους, όπου μπορείτε να φτάσετε μέσω πτήσεων από άλλα νησιά των Αζορών.

Μια από τις πιο μαγικές τοποθεσίες στο Flores είναι το Rocha dos Bordões, ένας γεωλογικός σχηματισμός στηλών από βασάλτη ντυμένες στη βλάστηση που μοιάζει με το σκηνικό ταινίας δεινοσαύρων.

Naustholmen, Νορβηγία

Οι επισκέπτες πρέπει να πετάξουν στο Bodø στη Βόρεια Νορβηγία και στη συνέχεια να συνεχίσουν βόρεια με βάρκα για να φτάσουν σε αυτό το ιδιωτικό νησί που ανήκει στη Randi Skaug, την πρώτη Νορβηγίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ.

Οι επισκέπτες του Naustholmen μένουν σε δωμάτια που απλώνονται σε τρία σπίτια στο νησί και περνούν τις μέρες τους κάνοντας καγιάκ σε παραλίες με λευκή άμμο που περιτριγυρίζονται από καταγάλανα νερά ή κάνοντας πεζοπορία σε κοντινές κορυφές για θέα στα νησιά Lofoten στα βόρεια. Μπορούν επίσης απλά να αναπαύονται σε μια αιώρα και να μην κάνουν τίποτα απολύτως, περιτριγυρισμένοι από τη σιωπή και την ομορφιά αυτού του απομακρυσμένου μέρους.

Isle of Tiree, Σκωτία

Μια ματιά στα τιρκουάζ και βαθιά ζαφειρένια νερά και τα τέλεια κύματα σερφ που κυλούν στις ακτές του κάνουν ξεκάθαρο γιατί το Isle of Tiree αναφέρεται μερικές φορές ως η Χαβάη του Βορρά.

Το πιο δυτικό νησί στο αρχιπέλαγος Inner Hebrides, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της ηπειρωτικής Σκωτίας, το Tiree μήκους 12 μιλίων, είναι γνωστό για το ήπιο κλίμα, τον καθαρό αέρα και τις όμορφες παραλίες με λευκή άμμο που θα μπορούσαν εύκολα να μπερδευτούν με την Καραϊβική.

Αρχιπέλαγος Berlengas, ένας από τους πιο εκπληκτικούς νησιωτικούς προορισμούς της Πορτογαλίας © Unsplash

Αρχιπέλαγος Berlengas, Πορτογαλία

Ένας από τους πιο εκπληκτικούς νησιωτικούς προορισμούς της Πορτογαλίας περιμένει τους επισκέπτες που φτάνουν με βάρκα για ημερήσιες εκδρομές ή για κατασκήνωση στο αρχιπέλαγος Berlengas, τρεις ομάδες ως επί το πλείστον ακατοίκητων νησιών εντός του καταφύγιου της UNESCO της βιόσφαιρας Berlengas.

Περίπου έξι μίλια μακριά από την πόλη Peniche της ηπειρωτικής Πορτογαλίας, το αρχιπέλαγος είναι περισσότερο γνωστό για το São João Baptista, ένα φρούριο που χρονολογείται από το 1600.

«Το τοπίο είναι άνυδρο αλλά όμορφο και το θέαμα του Ατλαντικού Ωκεανού που συντρίβεται γύρω από τα νησιά είναι εντυπωσιακό», λέει ο Arlindo Serrao του Portugal Dive. Ο Serrao λέει ότι το αρχιπέλαγος είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις στην Πορτογαλία, χάρη στα μοναδικά ρεύματα και το κλίμα που επηρεάζεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο.

Alicudi, το πιο άγριο νησί της Σικελίας © Unsplash

Alicudi, Σικελία, Ιταλία

Άγριο και τραχύ, το Aliduci είναι το λιγότερο κατοικημένο από τα επτά νησιά της αλυσίδας στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Σικελίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Στρόμπολι και το Λίπαρι.

«Είναι το πιο άγριο νησί της Σικελίας. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γαϊδούρια για να μεταφέρουν αγαθά στο Alicudi», λέει ο Σικελός Francesco Curione. «Αν αναζητάτε την ησυχία και την αίσθηση του ναυαγού, αυτό είναι το μέρος».

Ο χαρακτηριστικός ηφαιστειακός κώνος του Alicudi ανεβαίνει από το Τυρρηνικό Πέλαγος σε εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με πολύχρωμες ψαρόβαρκες να σκαρφαλώνουν κατά μήκος της ακτογραμμής ολοκληρώνοντας την αίσθηση της καρτ ποστάλ.

Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα εδώ και μόνο περίπου 100 κάτοικοι, οπότε η εύρεση ενός ήσυχου σημείου αποκλειστικά για τον εαυτό σας δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα. Όσο πιο ψηλά περπατάτε κατά μήκος των πέτρινων σκαλοπατιών από λάβα που οδηγούν στις ηφαιστειακές πλαγιές, τόσο βαθύτερη είναι η σιωπή και η απόδραση.

Σκύρος, Ελλάδα

Για μια πιο απομονωμένη εμπειρία στα ελληνικά νησιά, τοποθετήστε τα βλέμματά σας βόρεια στο Αιγαίο Πέλαγος και στο νησί της Σκύρου.

Υπάρχουν άφθονες απομονωμένες παραλίες για εξερεύνηση, ένα βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και τη θάλασσα καθώς ακόμη και μια αρχαία ράτσα μικροσκοπικών αλόγων, το Σκυριανό άλογο, που ζει στην άγρια φύση, μόνο σε αυτό το νησί.

Με εξαίρεση την περίοδο της Σαρακοστής, όταν το διάσημο καρναβάλι της Σκύρου θέτει το νησί σε ρυθμό ασταμάτητου πάρτι, με παρελάσεις, κοστούμια, γλέντια και κατακλυσμό Αθηναίων, η Σκύρος είναι ένα εξαιρετικά γαλήνιο μέρος.

To νησί Rathlin της Βόρειας Ιρλανδίας φιλοξενεί μόνο περίπου 150 μόνιμους κατοίκους © Unsplash

Νησί Rathlin, Βόρεια Ιρλανδία

Με μήκος έξι μίλια σε σμαραγδένια απόχρωση και πλάτος μόλις ένα μίλι, το νησί Rathlin στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Ιρλανδίας φιλοξενεί μόνο περίπου 150 μόνιμους κατοίκους.

Οι επισκέπτες που φτάνουν μέσω μιας γρήγορης διέλευσης με φέρι από το Ballycastle στην ηπειρωτική χώρα μεταφέρονται σε μια έρημο με εντυπωσιακούς θαλάσσιους βράχους, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες πουλιά που φωλιάζουν, μεταξύ των οποίων φωλιάσματα, γκιλεμότ, κιτιγουέικ και ξυραφάκια. Αποικίες από φώκιες και γκρίζες φώκιες περιστοιχίζουν τις απομακρυσμένες εισόδους του Rathlin.

Μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν το σκληροτράχηλο γραφικό νησί και έμπειροι δύτες παρασύρονται υποβρύχια για να εξερευνήσουν τα πολλά ναυάγια που βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα, όπως το HMS Drake, που τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό U-boat κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Rathlin West Light, έναν φάρο χτισμένο ανάποδα στα βράχια για να κόψει καλύτερα τη χαμηλή, πυκνή ομίχλη που συχνά κατεβαίνει στο νησί.

Fasta Åland, Φινλανδία

Στον κόλπο της Βοθνίας μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας, το αρχιπέλαγος Åland έχει περισσότερα από 6.500 νησιά, από τα οποία μόνο τα 60 περίπου κατοικούνται. Το να ειπωθεί ότι υπάρχει περιθώριο να απλωθείς και να αναπνεύσεις σε αυτά τα νησιά της Βαλτικής Θάλασσας είναι αυτονόητο.

Τα συγκεκριμένα νησιά ανήκουν στη Φινλανδία αλλά απέχουν μόλις 25 μίλια από τη Σουηδία, με επίσημη γλώσσα τα σουηδικά.

Το Fasta Åland είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους και μια καλή βάση για εξερευνήσεις. Περιηγηθείτε με ποδήλατο σε κοντινά νησιά που συνδέονται με φέρι και γέφυρες ή απλώς εγκατασταθείτε σε ενοικίαση διακοπών ή ξενοδοχείο με σάουνα και θέα στη θάλασσα.

(Με πληροφορίες του CNN)