Κατοικιδια

Γιατί ο σκύλος μας γέρνει το κεφάλι του όταν του μιλάμε;

Τα σκυλιά παρακολουθούν και την παραμικρή μας κίνηση

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί ο σκύλος μας γέρνει το κεφάλι του όταν του μιλάμε;
© Αναστασία Στουπάκη

Οι λογοι που τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους όταν τους μιλάμε

Τα σκυλιά κάνουν πολλά πράγματα για να μας τραβήξουν την προσοχή και να μας διασκεδάσουν. Ένα από τα πιο γλυκά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας σκύλος είναι να γέρνει το κεφάλι του καθώς ακούει τη φωνή μας! Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που το κάνει αυτό, ας δούμε μερικούς.

Για να μας βλέπουν καλύτερα

Τα σκυλιά παρακολουθούν και την παραμικρή μας κίνηση. Όπως και εμείς βασίζονται κατά πολύ στη γλώσσα του σώματος. Κάθε μορφασμός που θα κάνουμε δεν θα περάσει απαρατήρητος. Όταν καθόμαστε ακριβώς απέναντι τους είναι αδύνατο για αυτά να βλέπουν ολόκληρο το πρόσωπο μας εξαιτίας της μουσούδας τους. Γέρνοντας  στο πλάι μπορούν χωρίς κανένα εμπόδιο να παρατηρήσουν την κάθε λεπτομέρεια στο πρόσωπό μας (παραβλέποντας την κάθε μας ατέλεια!).  

Για να μας ακούν καλύτερα

Σκέψου πως ακούς μια ξένη γλώσσα. Πασχίζεις να παρακολουθήσεις όσο μπορείς τη συζήτηση «πιάνοντας» σκόρπιες λέξεις που γνωρίζεις και προσπαθείς να καταλάβεις τι λένε. Έτσι ακριβώς συμβαίνει με το σκύλο μας. Γνωρίζει πως μιλάμε σε αυτόν και έτσι παίρνει την πιο σωστή θέση γέρνοντας το κεφάλι του για να μας ακούει όσο πιο καθαρά μπορεί και να μας δείξει πως μας παρακολουθεί. Κάθε φορά που λέμε πως ο σκύλος μας ακούει τι του λέμε, να θυμάσαι πως απλά παρακολουθεί πως το λέμε. Αποκωδικοποιεί τους μορφασμούς, το ύφος και τον τόνο της φωνής μας.

Μαθαίνουν να το κάνουν 

Τα σκυλιά είναι πολύ έξυπνα ζώα. Από την πρώτη φορά που θα το κάνουν και θα τους δώσουμε ακόμα περισσότερη προσοχή (ποσό γλυκούλης είναι, του χαμογελάσουμε) κατευθείαν καταλαβαίνει πως αναφερόμαστε σε αυτόν, και το απολαμβάνει (ποιος μπορεί να τα κατηγορήσει;). Έτσι, την επόμενη φορά θα κάνει το ίδιο για να τραβήξει και πάλι την προσοχή μας. 

Άγνωστος ήχος

Τα αυτιά του σκύλου είναι σαν κεραία. Παρά το γεγονός ότι μπορούν να ακούν περισσότερες  συχνότητες από εμάς, δεν μπορούν με την ίδια ευκολία να καταλάβουν από που προέρχεται ο ήχος. Από ένστικτο θα προσπαθήσουν να υπολογίσουν την απόσταση που προήλθε ο ήχος και στη συνέχεια να κρίνουν αν αυτό αποτελεί απειλή και να ανταποκριθούν ανάλογα. 

Ιδιαιτερότητες σε διάφορες ράτσες

Ράτσες σκυλιών όπως για παράδειγμα ο Γερμανικός Ποιμενικός και η κατηγορία των κυνηγόσκυλων έχουν την τάση να το κάνουν ακόμα πιο έντονα. Καθώς παρουσιάζουν κάποιες μορφολογικές ιδιαιτερότητες όπως η μεγάλη μουσούδα, τα σηκωμένα αυτιά στα λυκόσκυλα και μεγάλα και μακριά στα κυνηγόσκυλα. Αντιθέτως ράτσες όπως το Boston Terrier και τα Bulldogs που έχουν πιο μικρή και φλατ μουσούδα δεν το κάνουν σχεδόν καθόλου, επειδή το οπτικό τους πεδίο είναι ανεμπόδιστο.  

Προσοχή: Σε κάποιες περιπτώσεις το να γέρνει το κεφάλι του έντονα προς μια κατεύθυνση και να παρατηρούμε πως δεν μας δίνει σημασία ή ότι έχει κάποια ενόχληση θα μπορούσε να είναι σημάδι ωτίτιδας ή κάποιας άλλης πάθησης που χρειάζεται σίγουρα επίσκεψη στον κτηνίατρό μας. 

Για περισσότερα tips και πληροφορίες, δείτε στο Instagram @vetnpet_

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ