Κατοικιδια

Υοur pet app: Η Ευγενία Σαμαρά και η «έξυπνη» εφαρμογή υιοθεσίας αδέσποτων

Η γνωστή ηθοποιός μάς εξηγεί πώς λειτουργεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές βοήθειας ζώων στην Ελλάδα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευγενία Σαμαρά

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Η Ευγενία Σαμαρά μιλά στην Athens Voice για το «Your pet app»

Το Your Pet είναι μια εφαρμογή που μπορείς εύκολα να βρεις και να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι ή γατάκι από όλα τα μέρη της Ελλάδος, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που έχει χάσει το κατοικίδιό του να βρεθεί, αφού σε περίπτωση εξαφάνισης ειδοποιεί τους χρήστες που βρίσκονται κοντά στο σημείο. Πίσω από το app, βρίσκεται η ταλαντούχα ηθοποιός Ευγενία Σαμαρά, που την απολαμβάνουμε αυτό το διάστημα στη σειρά του Alpha «Σασμός» αλλά και μέσα από την εκπομπή της στο YouTube που είναι αφιερωμένη στους τρετράποδους φίλους μας. Η ίδια εξηγεί στην ATHENS VOICE πώς προέκυψε η δημιουργία του Your Pet App και πώς λειτουργεί.

Ευγενία Σαμαρά

«Όλα ξεκίνησαν από τον συνεργάτη μου Θοδωρή Σιαντή, που έχει αγάπη στα γατάκια, όταν συνειδητοποίησε πως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος αν χαθεί ένα ζώο να βρεθεί άμεσα ο ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια προσεγγίσαμε το θέμα σφαιρικά και αναπτύξαμε μαζί την ιδέα της εφαρμογής, που της δώσαμε σάρκα και οστά πριν από έναν χρόνο, όταν και κυκλοφόρησε. Αυτό που τη διαφοροποιεί σε σχέση με άλλες εφαρμογές είναι ότι σε περίπτωση που βρεις κάποιο ζώο που έχει χαθεί το αναρτάς στην εφαρμογή για να μαθευτεί. Αν επίσης αναζητάς το ζώο σου που χάθηκε, στην κατηγορία “Χάθηκε - Βρέθηκε” ανεβάζεις κατευθείαν την ανακοίνωσή σου και η εφαρμογή κινητοποιεί τη γειτονιά, ειδοποιεί τους χρήστες σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου για να έχουν τον νου τους να βρεθεί. Η διαδικασία της υιοθεσίας είναι πιο πρακτική και άμεση από ποτέ. Επιλέγεις συγκεκριμένα φίλτρα στην αναζήτηση με βάση κάποιες προτιμήσεις που ενδεχομένως να έχεις όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ζώου που ονειρεύεσαι να αποκτήσεις, το οποίο προέρχεται είτε από καταφύγια είτε από σπίτια που το δίνουν για υιοθεσία. Για παράδειγμα, ως προς το μέγεθος, ή το φύλο, την ηλικία, αν είναι εμβολιασμένο ή τσιπαρισμένο και σε ποια περιοχή βρίσκεται. Έτσι δεν ξοδεύεις χρόνο σε σελίδες φιλοζωικών σκρολάροντας μέχρι κάτω ώσπου να βρεις κάτι συγκεκριμένο.

Η εφαρμογή επίσης δίνει τη δυνατότητα υπενθυμίσεων για τις υποχρεώσεις ενός κηδεμόνα σκύλου, τον ειδοποιεί δηλαδή για τα καθορισμένα ραντεβού με τον κτηνίατρο ή τον groomer. Παράλληλα αναρτώνται άρθρα από κτηνίατρους και εκπαιδευτές που δίνουν διάφορα tips που αφορούν τη σχέση μας με τον σκύλο μας. Στο e-shop μας μπορεί να βρει κανείς διάφορα προϊόντα για τη φροντίδα τους με μέρος των εσόδων να πηγαίνει σε φιλοζωικές δράσεις. Συχνά οργανώνουμε μέρες υιοθεσίας, “Your Pet Days”, σε δήμους της Αθήνας και με τη βοήθεια της εκάστοτε Φιλοζωικής στήνουμε μια γιορτή με καλεσμένους ειδικούς όπου ενημερώνουμε τον κόσμο για τα ζώα συντροφιάς και προσπαθούμε να μεγαλώσουμε την κοινότητα γύρω από όλο αυτό.

Συμπληρωματικά με την εφαρμογή λειτουργεί και το κανάλι μου στο Youtube, όπου κάνω συνεντεύξεις με διάφορους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές κ.λπ. που έχουν κατοικίδιο και ουσιαστικά συζητάμε για την κοινή ζωή με το ζωάκι τους. Τα βίντεο συχνά είναι ενημερωτικά και περιλαμβάνουν ειδικούς που δίνουν χρηστικές πληροφορίες, για παράδειγμα όταν έκανα τη συνέντευξη με έναν δικηγόρο εξεπλάγην από το πόσα πράγματα αγνοούσα σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε αν δούμε ένα ζώο να κακοποιείται.

Ευγενία Σαμαρά

Πολλοί μού στέλνουν μηνύματα και μου λένε πως υιοθέτησαν ένα ζωάκι μέσα από την εφαρμογή, και όλη αυτή η απήχηση μου δείχνει ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα των αδέσποτων και ότι η αλλαγή αυτή στη νοοτροπία ήρθε για να μείνει κι όχι για να φύγει σαν μια περαστική μόδα. Σε μια οικογένεια που σκέφτεται να αποκτήσει ζώο θα έλεγα να υιοθετήσει, εφόσον φυσικά είναι συνειδητοποιημένοι για τις ευθύνες που θα ακολουθήσουν. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολλά τα ζωάκια που ζουν σε καταφύγια και φιλοζωικές, και με την υιοθεσία είναι ένας τρόπος να τους προσφέρουμε την αγάπη που τους αναλογεί, ενώ παράλληλα δεν ενισχύουμε τους παράνομους εκτροφείς. Αυτά που επιστρέφει η υιοθεσία τους είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύει κανείς, καθώς θα βιώσει μια αγάπη τόσο δυνατή που δεν θα το φανταζόταν. Μια φράση που λέω συχνά και πραγματικά την πιστεύω είναι “φροντίζουμε ένα ζώο και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι”. Τη δική μου σκυλίτσα, την Όλυ, τη βρήκα σε ένα καταφύγιο στον Όλυμπο (εξού και το όνομα) πριν από 2,5 χρόνια, προοριζόταν κατά πάσα πιθανότητα για να βρεθεί στο πλάι κάποιου τσοπάνη.  Αρχικά άλλαξαν οι ισορροπίες στο σπίτι, προσπαθούσα να καταλάβω τις ανάγκες της και να την εκπαιδεύσω, η αγάπη όμως είναι αγνή και αδιαπραγμάτευτη, αγχολυτικό και ψυχοθεραπεία μαζί». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ