Κατοικιδια

Στη Σαλαμίνα μετά τον Άλιμο η φάλαινα - Αγωνία για την τύχη της

Οι πρώτες εικόνες - Συγκινεί εθελόντρια που τραγουδά στο κήτος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φάλαινα ζιφιός βρίσκεται στη Σαλαμίνα μετά τον Άλιμο - Η εθελόντρια που τραγούδησε στο κήτος (ένθετη)
Η φάλαινα ζιφιός βρίσκεται στη Σαλαμίνα μετά τον Άλιμο - Η εθελόντρια που τραγούδησε στο κήτος (ένθετη) © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ | YouTube

Η φάλαινα ζιφιός είναι στη Σαλαμίνα, όπου βγήκε στα ρηχά μετά τη μετακίνησή της από την παραλία στον Άλιμο. Το βίντεο με εθελόντρια να της τραγουδά.

Η φάλαινα που εγκλωβίστηκε σε παραλία στον Άλιμο και οδηγήθηκε στην ανοιχτή θάλασσα κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης, βρίσκεται πλέον στη Σαλαμίνα. Δυστυχώς, ο ζιφιός έχει βγει ξανά στην ακτή, προκαλώντας συναγερμό.

Ειδικότερα, βρίσκεται σε βραχώδη περιοχή στον όρμο Σελήνια. Άμεσα ειδοποιήθηκε από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ μαζί με την περιβαλλοντική οργάνωση «ΑΡΙΩΝ».

Στο σημείο βρίσκεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Κτηνίατροι, βιολόγοι και εθελοντές έχουν σπεύσει για να βοηθήσουν τη μικρή φάλαινα, χορηγώντας στο κήτος ειδική φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, κορτιζόνη, παυσίπονα).

 Ο ζιφιός είναι τραυματισμένο στο ρύγχος και φέρει πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. H φάλαινα μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ανοιχτά με την ελπίδα να μπορέσει να κολυμπήσει. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι η φάλαινα βγήκε ξανά στην ακτή.

Στην επιχείρηση συνδράμει ενεργά η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Πολεμικού Ναυτικού με ομάδα δυτών των Ο.Υ.Κ., ενώ συνεχή ενημέρωση λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στα ανοιχτά της Σαλαμίνας κολυμπάει ο «Σωτήρης» | 29/1/22 | ΕΡΤ

Τι θα γίνει με τη φάλαινα στη Σαλαμίνα - Οι επόμενες κινήσεις

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε για τη φάλαινα που έχει βγει σε βραχώδη όρμο στη Σαλαμίνα:

«Το θηλαστικό έδειξε να αντιδρά καλά στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε χθες, αλλά το γεγονός ότι επιστρέφει σήμερα στα ρηχά δεν είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι πρόκειται για είδος που ζει σε μεγάλα βάθη.

» Παρέχουμε κάθε δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη νεαρή ραμφοφάλαινα. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό, εθελοντές των ΜΚΟ, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νατάσας Κομνηνού. Ανάλογα με την πορεία της υγείας του ζώου και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή, θα αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας».

Η φάλαινα ζιφιός στη Σαλαμίνα - Η ανακοίνωση από τον «Αρίων»

«Επαναπροσάραξη του Ζιφιού στη Σαλαμίνα στον Σαρωνικό. Ειδοποιήθηκε άμεσα από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ μαζί με τον ΑΡΙΩΝ για την επαναπροσάραξη του ίδιου Ζιφιού στη Σαλαμίνα στο Σαρωνικό Κόλπο.

» Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ (κ. Μιχάλης Πέζαρος), Βιολόγων (κ. Νικήτας Βογιατζής) και εθελοντών ανταποκρίνεται και παρέχει ιατροφαρμακευτική αγωγή στο ζιφιό επιτόπου.

» Στην επιχείριση συνδράμει ενεργά η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Πολεμικού Ναυτικού με ομάδα δυτών των Ο.Υ.Κ. Παρακαλούμε μην παρενοχλείτε το θηλαστικό» αναφέρει η ανάρτηση που έκανε ο «ΑΡΙΩΝ» στα social media.

Συνεχής η ιατρική φροντίδα στη φάλαινα «Σωτήρης»

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ανέφερε: «Χθες ο Σωτήρης, όπως τον ονόμασαν οι διασώστες και εθελοντές, έδειξε να ανταποκρίνεται στην αντιβίωση ενώ του έγιναν διάφορες αιματολογικές εξετάσεις για να προσαρμοστεί η φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για ένα είδος φάλαινας - θησαυρός για τις ελληνικές θάλασσες και σημαντικότατος κρίκος στη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας αλυσίδας».

Και πρόσθεσε: «Χθες έδειξε ότι ο Ζιφιός ανταποκρινόταν στην αγωγή κι έτσι αποφασίσαμε σε συνεργασία και με το λιμενικό να το οδηγήσουν στα βαθιά γιατί είχε αρχίσει να αποκτά καλή πλευστότητα κι όλο το βράδυ όσο ήταν δυνατόν -διότι έκανε και καταδύσεις- το παρακολουθούσαμε».

«Σήμερα το πρωί δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα νέα με την έννοια ότι εμφανίζεται στα ανατολικά της Σαλαμίνας, άρα το γεγονός ότι επιστρέφει εκ νέου προς τα ρηχά δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό. Θα στείλουμε επαγγελματίες δύτες -γιατί είναι πιο βαθιά το ζώο- προκειμένου να του χορηγήσουν πάλι φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να επιστρέψει κατά το δυνατόν με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στο φυσικό του περιβάλλον» κατέληξε ο Γιώργος Αμυράς για τη φάλαινα που βρίσκεται στη Σαλαμίνα.

Μεταφέρθηκε σε βαθύτερη περιοχή η μικρή φάλαινα | 29/1/22 | ΕΡΤ

Το συγκινητικό βίντεο με εθελόντρια να τραγουδά στη φάλαινα

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και  κτηνίατρος. Ένα από τα βίντεο που συγκινούν είναι αυτό που δείχνει μια εθελόντρια να τραγουδά στη νεαρή φάλαινα στον Άλιμο:

Συγκλονιστικό βίντεο: Τραγουδάνε στο νεαρό Ζιφιό που δίνει μάχη για την ζωή

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ