Κατοικιδια

Φάλαινα στον Άλιμο: Ο τραυματισμένος ζιφιός και οι πρώτες εικόνες

Μάχη για να σωθεί το θαλάσσιο κήτος - Πού ζει στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φάλαινα ζιφιός στην παραλία στον Άλιμο
Η φάλαινα ζιφιός στην παραλία στον Άλιμο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Φάλαινα στον Άλιμο έχει εγκλωβιστεί σε παραλία. Ανήκει στο είδος ζιφιός και είναι τραυματισμένη. Οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης.

Η μικρή φάλαινα στον Άλιμο έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών σήμερα Παρασκευή (28/1). Η φάλαινα εντοπίστηκε να έχει εγκλωβιστεί λίγα μέτρα από την παραλία ΕΔΕΜ, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τραυματισμένη.

Σε επικοινωνία που είχε η ATHENS VOICE με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», επιβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται για φυσητήρα, όπως αρχικά είχε μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά για το είδος «Ζιφιός».

Πρόκειται για μια μικρή φάλαινα, που ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Ζει σε μεγάλα βάθη και είναι ακίνδυνη. Σκάφη του Λιμενικού Σώματος βρέθηκαν στο σημείο. Κινητοποιήθηκαν επίσης περιβαλλοντικές οργανώσεις, με ειδικούς από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης Κητωδών «Αρίων», προκειμένου να εξετάσουν τον ζιφιό και να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Στο σημείο βρίσκονται ακόμη δύτες.

Παρών και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την επιχείρηση διάσωσης της φάλαινας. Όπως δήλωσε, ο ζιφιός είναι μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χλμ. Το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά, φανερώνει πως αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Άλιμος: Τραυματισμένη φάλαινα εντοπίστηκε σε παραλία επιχείρηση του Λιμενικού

Οι πρώτες εικόνες από τη φάλαινα ζιφιός στον Άλιμο - Τι θα κάνουν οι ειδικοί

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η Ευγενία Σκούντζου, κτηνίατρος και μέλος στον «Αρίων», ανέφερε ότι έγινε αιμοληψία από το κήτος, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν οι ειδικοί γιατί αποπροσανατολίστηκε το κήτος και εάν εκτός από τα τραύματά του αντιμετωπίζει και κάτι άλλο.

Και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να προσφέρουν στη φάλαινα τις πρώτες βοήθειες, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να την απομακρύνουν από το σημείο. Η EUROKINISSI έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από τον Άλιμο, όπου η μικρή φάλαινα ζιφιός έχει εγκλωβιστεί στα ρηχά.

Η φάλαινα ζιφιός στον Άλιμο δίπλα από σκάφος του Λιμενικού Σώματος
Η φάλαινα φυσητήρας στον Άλιμο δίπλα από σκάφος του Λιμενικού Σώματος © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η φάλαινα ζιφιός που εγκλωβίστηκε σε παραλία στον Άλιμο
Η φάλαινα φυσητήρας που εγκλωβίστηκε σε παραλία στον Άλιμο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η μικρή φάλαινα στον Άλιμο

Δύτες δίπλα στη φάλαινα που έχει εγκλωβιστεί σε παραλία στον Άλιμο
Δύτες δίπλα στη φάλαινα που έχει εγκλωβιστεί σε παραλία στον Άλιμο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδικοί εξετάζουν τη φάλαινα στον Άλιμο
Ειδικοί εξετάζουν τη φάλαινα στον Άλιμο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τραυματισμένη η φάλαινα που βγήκε στα ρηχά σε παραλία στον Άλιμο
Τραυματισμένη η φάλαινα που βγήκε στα ρηχά σε παραλία στον Άλιμο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2021 είχε εκβραστεί νεκρή φάλαινα σε παραλία στη Μεσσηνία. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2020, είχε εντοπιστεί νεκρή φάλαινα στον Πειραιά. Το κήτος ήταν σε προχωρημένη σήψη.

Γιώργος Αμυράς για τον ζιφιό στον Άλιμο: «Το ζώο υποφέρει»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι η μικρή φάλαινα βρίσκεται εγκλωβισμένη στα τρία μέτρα στον Άλιμο.

Όπως είπε, το πιθανότερο είναι ο ζιφιός να έχει αρρωστήσει. «Το ζώο υποφέρει» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε ότι εξειδικευμένος κτηνίατρος και νοσηλευτής πλησίασαν το θαλάσσιο κήτος και ήδη του έχουν πάρει αίμα για να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις που θα δείξουν τι πρόβλημα αντιμετωπίζει η μικρή φάλαινα στον Άλιμο.

Σήμερα | Φάλαινα στον Άλιμο: Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υποφέρει, λέει ο Γιώργος Αμυράς | 28/01/2022

Η φάλαινα ζιφιός είχε εντοπιστεί στα Λιμανάκια στη Βουλιαγμένη

Σε δημοσίευμά του το ilovevouliagmeni επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη φάλαινα ζιφιός είχε εντοπιστεί την Πέμπτη (27/1) στα Λιμανάκια στη Βουλιαγμένης.

Το θαλάσσιο κήτος έδειχνε να έχει αποπροσανατολιστεί. Με τη βόηθεια στελεχών του Λιμενικού Σώματος και περιβαλλοντολόγων οδηγήθηκε ξανά στα ανοιχτά όπου κατάφερε να κολυμπήσει και να φύγει.

27 Ιανουαρίου 2022

Φάλαινα ζιφιός στην Ελλάδα και στον κόσμο - Βασικά χαρακτηριστικά

Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα. Συναντάται στην Ελλάδα.

Ο ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ