Κατοικιδια

PETA - Σαντορίνη: Συνεχίζουν να κακοποιούν τα γαϊδουράκια (video)

Νέα έρευνα της οργάνωσης -Ζητεί απαγόρευση μεταφοράς τουριστών με γαϊδούρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
santorini-gaidouri
Στιγμιότυπο από το νησί της Σαντορίνης © INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Βίντεο από νέα έρευνα της PETA. Η κακοποίηση γαϊδάρων και μουλαριών στη Σαντορίνη συνεχίζεται και οι τουρίστες κινδυνεύουν.

Νέο βίντεο που δείχνει πως εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται γαϊδούρια και μουλάρια στο νησί της Σαντορίνης ως «γαϊδούρια-ταξί», έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η PETA, η μεγαλύτερη οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.

«Παρόλο που το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την έκκληση της PETA απαγόρευσε πέρυσι σε τουρίστες πάνω από 100 κιλά να καβαλήσουν ιπποειδή, αυτά εξακολουθούν να κουβαλάνε εν μέρει υπέρβαρα άτομα και έχουν σημεία με πληγές εξαιτίας της κακής τοποθέτησης των σαμαριών», αναφέρει η PETA και σχολιάζοντας το βίντεο τονίζει ότι «από την μαγνητοσκόπηση του Σεπτεμβρίου αυτού του έτους φαίνεται πως μερικά ζώα – τα οποία μερικές φορές δέχονται χτυπήματα με μαστίγιο από τους ιδιοκτήτες – σκοντάφτουν και έτσι θέτουν σε κίνδυνο και τους περιπατητές. Μερικοί τουρίστες μάλιστα καταφεύγουν σε προεξοχές για να τα αποφύγουν».

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων συνεχίζει τονίζοντας ότι «ζητεί τώρα από τους αρμόδιους Έλληνες πολιτικούς με ένα ηλεκτρονικό αίτημα την πλήρη απαγόρευση μεταφοράς τουριστών με γαϊδούρια».

«Στα Φηρά εξακολουθούν να ωθούνται εξαντλημένα γαϊδούρια και μουλάρια με ματωμένες πληγές σε ολισθηρά σκαλιά πάνω-κάτω από το πρωί ως το βράδυ. Αλλά το ενδεχόμενο τουριστικό αξιοθέατο είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους: Επανειλημμένως οι περιπατητές παραγκωνίζονται και ακόμη και οι αυτόπτες μάρτυρες της PETA έπρεπε να αποφύγουν τα εν μέρει ανεπίβλεπτα ζώα για να μην τραυματιστούν. Καλούμε τον νομοθέτη να ενεργήσει υπεύθυνα και να απαγορεύσει αυτές τις μεταφορές οριστικά» λέει η Sylvie Bunz, ειδικός διευθυντής έργου της PETA.

Neue Aufdeckung aus Santorin: Diese Esel und Maultiere werden weiterhin gequält!


«Οι ιδιοκτήτες δεν τηρούν τη ρύθμιση και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι»

Στην ανακοίνωσή της η PETA τονίζει επίσης ότι έρευνά της έδειξε ότι «οι ιδιοκτήτες δεν τηρούν τη ρύθμιση και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι». 

Η PETA και οι αδελφές οργανώσεις της είχαν αποκαλύψει ήδη το 2018 την κατάσταση του τουριστικού αξιοθέατου. «Παρόλο που η ανάβαση μπορεί να γίνει με τελεφερίκ, ακόμη και ένα χρόνο μετά περίπου εκατό γαϊδούρια και μουλάρια με τουρίστες στις πλάτες τους πρέπει να ανέβουν τα περισσότερο από 500 σκαλιά καθημερινώς και κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τα Φηρά. Το Ελληνικό Υπουργείο όρισε μεν ένα όριο βάρους, αλλά η νέα έρευνα της PETA δείχνει, ότι οι ιδιοκτήτες δεν τηρούν τη ρύθμιση και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι. Επί πλέον πολλοί τουρίστες προφανώς παρασύρονται από τα ζώα: Χτυπούν με τις φτέρνες στα πλευρά τους προκειμένου να κινηθούν ή τα τραβάνε για να κατέβουν τα σκαλιά», αναφέρει συγκεκριμένα η οργάνωση.  

santorini-1
Εικόνες από τη Σαντορίνη που έδωσε στη δημοσιότητα η PETA

gaidouri-2
Εικόνες από τη Σαντορίνη που έδωσε στη δημοσιότητα η PETA


Συνεχίζοντας περιγράφει τι είναι αναγκασμένα να υποφέρουν τα άτυχα ζώα: «Λόγω των σαμαριών που δεν είναι καλά τοποθετημένα ή φθαρμένα, μερικά ζώα υποφέρουν από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς. Οι χαλινοί είναι επίσης ακατάλληλοι: Μερικά γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες στο κεφάλι. Ενώ τα ζώα πρέπει να περιμένουν την επόμενη διαδρομή στον μεσογειακό ήλιο, οι οδηγοί τους αρνούνται ακόμη και βασικά πράγματα όπως νερό, σκιά ή στέγη».

Όπως τονίζει η PETA, ο ευρωπαϊκής φήμης ειδικός ίππων και συγγραφέας ειδικών βιβλίων Ingolf Bender σύνταξε για την οργάνωση μία «τεχνική γνώμη περί προστασίας ζώων» για το πρόβλημα. Επικρίνει τον εξ ολοκλήρου ανεπαρκή εξοπλισμό και το θεωρεί «κατάφωρα αντίθετο στην προστασία των ζώων», να χρησιμοποιούνται τα ζώα επί περισσότερες ώρες χωρίς τροφή και νερό. «Καλούμε όλους τους ταξιδιώτες να απέχουν από υποτιθέμενα τουριστικά αξιοθέατα με ζώα και να οργανώσουν το ταξίδι τους με τρόπο φιλικό προς τα ζώα», λέει ο Bunz.

gaidouri-3
Εικόνες από τη Σαντορίνη που έδωσε στη δημοσιότητα η PETA


Καταλήγοντας, η οργάνωση αναφέρει ότι «σε αντίθεση με τα άλογα, ενδείξεις πόνου, φόβου και ασθένειας δεν είναι τόσο αισθητά στα γαϊδούρια. Όταν διατρέχουν έναν πιθανό κίνδυνο, ριζώνουν τα πόδια τους στο έδαφος για να αναλύσουν την κατάσταση. Συχνά η συμπεριφορά αυτή θεωρείται ως "πείσμα", παρόλο που τα γαϊδούρια σε τέτοιες στιγμές πιθανόν απλά νιώθουν φόβο. Το σύνθημα της PETA σε τμήματα είναι: Ο ρόλος των ζώων δεν είναι, να μας διασκεδάζουν ή να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο. Η οργάνωση αντιτίθεται στον σπισισμό: μια ιδεολογία που κατατάσσει τους ανθρώπους ως ανώτερα όντα σε σχέση με τα υπόλοιπα».

gaidouri-4
Εικόνες από τη Σαντορίνη που έδωσε στη δημοσιότητα η PETA

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ