Κατοικιδια

Τοξικοί λαγοκέφαλοι στον Παγασητικό

Εξαιρετικά επικίνδυνο ψάρι αν καταναλωθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λαγοκέφαλος
Λαγοκέφαλος

Βόλος: Εμφανίστηκαν λαγοκέφαλοι στον Παγασητικό και οι ψαράδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αλιείς καταγγέλλουν ότι αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των τοξικών λαγοκέφαλων στον κόλπο του Παγασητικού και ζητούν από τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Πρόκειται για ένα ψάρι εξαιρετικά επικίνδυνο αν καταναλωθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του e-thessalia.gr οι ειδικοί καθώς και το ΕΛΚΕΘΕ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο από την μεγάλη πυκνότητα των πληθυσμών του λαγοκέφαλου στα ελληνικά νερά, λόγω έλλειψης θηρευτών του στη Μεσόγειο.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και την βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις Ελληνικές θάλασσες. Ο λαγοκέφαλος που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις Ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη.

Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ