Κατοικιδια

Η MOm δίνει συμβουλές για τον τραυματισμένο «Κοσμά»: Μην τρέξετε κοντά του, θα τρομάξει (εικόνες)

Εμφανίζεται τακτικά στις ακτές των νοτίων προαστίων 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337759-702387.jpg

Για την τραυματισμένη φώκια που τον τελευταίο καιρό βγαίνει στις ακτές των νοτίων προαστίων της Αθήνας, κυρίως από τον Άγιο Κοσμά έως το Φάληρο, δίνει οδηγίες προς τους πολίτες η Mom.

Στην ανάρτησή της στο Facebook γράφει:

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται τακτικά στις ακτές των νοτίων προαστίων της Αθήνας (κυρίως από τον Άγιο Κοσμά μέχρι το Φάληρο) μια ενήλικη αρσενική φώκια. O «Κοσμάς» όπως τον ονομάσαμε, είναι ταλαιπωρημένος με ένα πρόσφατο άσχημο τραύμα στο πίσω αριστερό του πτερύγιο, έχει χάσει πολύ βάρος και είναι μάλλον προχωρημένης ηλικίας. Η MOm παρακολουθεί την κατάστασή του σε συνεργασία με την υπεύθυνη κτηνίατρο κα. Νατάσσα Κομνηνού και ήδη χορηγήθηκε στο ζώο κατάλληλη δόση αντιβίωσης μακράς διάρκειας. Καθώς τις συγκεκριμένες ακτές χρησιμοποιούν καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  • Οι φώκιες σε αντίθεση με τα δελφίνια βγαίνουν τακτικά στη στεριά για να ξεκουραστούν, όπου μπορούν να παραμείνουν χωρίς πρόβλημα για πολλές ώρες. Για αυτό, αν αντιληφτείτε την ύπαρξη του Κοσμά σε μια παραλία παρακαλούμε τηρείστε τις παρακάτω οδηγίες:
  • Μην πλησιάσετε τη φώκια σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων. Αν το επιθυμείτε παρατηρήστε την από απόσταση με ησυχία και φωτογραφίστε την, καθώς έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον πλανήτη και το μοναδικό είδος φώκιας της Μεσογείου.
  • Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να την εξαναγκάσετε να γυρίσει πίσω στη θάλασσα και προπάντων μην τη βρέξετε. Το ζώο έχει επιλέξει να βρίσκεται στη στεριά γιατί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ησυχία.
  • Μην αφήσετε παιδιά να τρέξουν κοντά του και να το αγγίξουν. Είναι επικίνδυνο, καθώς το ζώο θα ενοχληθεί και θα τρομάξει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσπαθήσει να δαγκώσει. Σκεφθείτε ότι το άσχημο τραύμα που έχει το ζώο (λείπει ολόκληρο κομμάτι από το πίσω του πτερύγιο) πιθανότατα προκλήθηκε από το δάγκωμα άλλου αρσενικού ζώου, άρα έχετε έτσι μια εικόνα για τη ζημιά που μπορούν να κάνουν τα δόντια μιας ενήλικης φώκιας.
  • Μην αφήσετε κατοικίδια ζώα να το πλησιάσουν.
  • Διώξτε αδέσποτα ζώα μακριά του.
  • Ενημερώστε μας για τη θέση του.

Ευχαριστούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που μας ενημερώνουν άμεσα, τις Λιμενικές Αρχές, τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα THALASSA καθώς και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την υποστήριξή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ