- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Νεκρός κύκνος από τον ιό της γρίπης των πτηνών στο Δέλτα του Έβρου
Σε αυξημένη εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
Κρούσμα γρίπης των πτηνών (H5) ανιχνεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου σε βουβόκυκνο, στο Δέλτα του Έβρου. Σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι κατά την εργαστηριακή διερεύνηση αποκλείστηκε, σε πρώτη φάση, η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1, που θα απαιτούσε την ανάγκη λήψης μέτρων στα πουλερικά (ζωνοποίηση, περιορισμοί στις μετακινήσεις κλπ), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο ακριβής προσδιορισμός, η παθογονικότητα του στελέχους.
Ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει πως σύμφωνα με τα έως σήμερα επιζωοτιολογικά δεδομένα, από τα πολυάριθμα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για τον υψηλής παθογονικότητας (HPAI) υπότυπο H5N8, κρούσματα του οποίου επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πέντε εκμεταλλεύσεις πουλερικών, οικόσιτες και συστηματικές, στη γείτονα Βουλγαρία, μία εκ των οποίων πλησίον της Φιλιππούπολης.
Μετά και το εν λόγω κρούσμα στο Δέλτα, αλλά και λόγω της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καλεί τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία.
Εφιστά την προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», επισημαίνοντας πως στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ):
Σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών, σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές. Σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Επίσης, έως ότου εκτιμηθεί η συνολικότερη κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συνίσταται η διατήρηση όλων των εκτρεφόμενων πουλερικών που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων θα πρέπει να καλύπτονται από τα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. Η εν λόγω σύσταση του υπουργείου αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο υπενθυμίζει πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης τύπου Α, παρ’ όλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρησιμοποιούσε το κατοικίδιό του ως «συνεργό» για να αποφεύγει τις κάμερες παρακολούθησης
Αν έχετε απορίες για τη συμπεριφορά της γάτας ή του σκύλου σας, ήρθε η ώρα να τις λύσετε!
Μια ξεχωριστή βραδιά στο Delta, του ΚΠΙΣΝ
Πώς ο viral Πίνατ, αλλά εσχάτως και η Κλειώ, το «προσωρινό γατάκι», έχουν δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στην έδρα της Προεδρίας της Κυβέρνησης
Τελικά, το να ντύνουμε τα κατοικίδιά μας είναι πολυτέλεια, ανάγκη ή ελασφρότητα που έγινε τρεντ;
Η ικανότητα αυτή δεν είναι διαδεδομένη για όλα τα σκυλιά
Για τον σκοπό της ενημερωτικής καμπάνιας δημιουργήθηκε και σχετικό βίντεο
Ένα ακόμα χρονικό κακοποίησης που αγγίζει την καρδιά του συστήματος διαχείρισης αδέσποτων
Πώς κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους μέσα από τη φωνητική επικοινωνία
Τροφές που απειλούν τα κατοικίδια μας αυτή την περίοδο
«Μη θεωρείτε τη γάτα σας κακή όταν θέλει να εξερευνήσει το δέντρο»
Η γάτα σου μπορεί να πονάει χωρίς να το δείχνει
Χριστούγεννα γεμάτα θαλπωρή για εσένα και το κατοικίδιό σου
Δεν θέλουμε υπάκουους σκύλους, θέλουμε σχέσεις
Γιατί τα μάτια του σκύλου μας μπορεί να «λένε» το ακριβώς αντίθετο από αυτό που νιώθει
Συμβουλές από κτηνιάτρους για τα αγαπημένα σας κατοικίδια
Τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένονται το καλοκαίρι
Νέα επιστημονικά στοιχεία ανατρέπουν τις επικρατούσες θεωρίες για την ιστορία τους
Η Σούζαν Ντένκερ δηλώνει πως δεν θα είχε επιβιώσει χωρίς την έγκαιρη αντίδραση της σκυλίτσας της, Λίλι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.