Κατοικιδια

Ποιον βλέπει στον ύπνο του ο σκύλος σου; (video, εικόνες)

Το Χάρβαρντ ξέρει να σου πει

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328637-679417.jpg

Λατρεύουν τον ύπνο και δεν έχουν ωράριο. Ένας σκύλος μπορεί να κοιμηθεί για λίγο, να ξυπνήσει, να φάει, να κάνει τη βόλτα του και μετά ξανά να κλείσει ήσυχα τα μάτια. Κάθε σκύλος έχει την αγαπημένη του στάση στον ύπνο: κάποιοι κοιμούνται κουλουριασμένοι, άλλοι με τα πόδια ψηλά και άλλοι  κουνιούνται μπρος-πίσω σαν να τρέχουν, σαν να βλέπουν όνειρα.

Ονειρεύονται οι σκύλοι; Κι αν ναι, ποιον βλέπουν στον ύπνο τους; «Οι σκύλοι είναι πολύ πιθανόν να ονειρεύονται τους ιδιοκτήτες τους», λέει η κλινική ψυχολόγος δρ. Ντίρντρε Μπάρετ, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία μελετάει εδώ και χρόνια τη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν κοιμούνται.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό People η δρ. Μπάρετ ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς βλέπουν τα σκυλιά στον ύπνο τους, αλλά φαίνεται τα όνειρά της να σχετίζονται με τα βιώματα της καθημερινότητάς τους.

«Οι άνθρωποι ονειρεύονται καταστάσεις και πράγματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πιο παραστατικά και λιγότερα λογικά», σημειώνει η καθηγήτρια του Χάρβαρντ και συμπληρώνει, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε πως τα ζώα διαφέρουν. Από την στιγμή που οι σκύλοι είναι εξαιρετικά δεμένοι με τους ιδιοκτήτες τους, είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να ονειρεύεται το πρόσωπό σας, την μυρωδιά σας και το αν σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί».

Ο κύκλος του ύπνου του σκύλου  είναι σχεδόν ο ίδιος με εκείνον του ανθρώπου. Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι βιώνουν τη φάση του ύπνου που ονομάζουμε REM (Rapid Eye Movement). Είναι το διάστημα που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Ο άνθρωπος εκτιμάται ότι χρειάζεται 90 λεπτά για να μπει στη φάση του REM, ενώ ο σκύλος σε 10 με 15 λεπτά είναι ήδη εκεί. Τότε είναι που αρχίζει να κουνάει πόδια, αυτιά και να τρεμοπαίζει τα μάτια του.  «Ο εγκέφαλος και των δύο πέφτει σε βαθιά ύπνωση και έχει περιόδους έντονης δραστηριότητας», τόνισε η Ντίρντρι Μπάρετ, συμπληρώνοντας πως «αυτό αποδεικνύει πως οι σκύλοι είναι οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου».

Εν αντιθέσει οι γάτες έχουν άλλες αγωνίες στα όνειρά τους. Κάνουν νευρικό ύπνο. «Φαίνεται σαν να... κυνηγούν ποντίκια», δηλώνει η Δρ Μπάρετ, η οποία ωστόσο, διευκρινίζει ότι τα συμπεράσματα είναι πρόωρα, καθώς η έρευνα διεξάγεται για μικρό χρονικό διάστημα.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας έναν ευχάριστο ύπνο, είναι να έχουμε ευχάριστες εμπειρίες στη διάρκεια της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα», λέει εν κατακλείδι η δρ. Μπάρετ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ