Health & Fitness

Ψωρίαση: μην τη φοβάσαι

Εξελίξεις στη θεραπεία για την ασφαλή αντιμετώπιση της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 565
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321225-630752.jpg

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και ευαισθησία των αρθρώσεων και εμφανίζεται στο 10-15% των ανθρώπων με ψωρίαση δέρματος. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Στο 65% των ασθενών προηγούνται τα συμπτώματα στο δέρμα (ψωρίαση), ενώ στο 15-20% η αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης, επισημαίνει η Ρευματολόγος Κατερίνα Κατσαλήρα.

image

Συμπτώματα ψωριασικής αρθρίτιδας

Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί στις εκτατικές επιφάνειες του αγκώνα, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής και στον αυχένα. Μπορεί να είναι εκτεταμένο ή πολύ μικρό. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει ασύμμετρα μικρές ή μεγάλες αρθρώσεις χεριών και ποδιών. Μπορεί να εντοπίζεται σε πολλές αρθρώσεις ή σε λίγες, το πολύ μέχρι τέσσερις. Σπανιότερα μπορεί να προσβάλει μια άρθρωση. Μπορεί να προσβάλει τη σπονδυλική στήλη και να εκδηλωθεί με οσφυαλγία φλεγμονώδους τύπου ή πόνο στην περιοχή των ιερολαγονίων αρθρώσεων. Δηλαδή, να έχει πόνο στη μέση και τους γλουτούς με έντονη πρωινή δυσκαμψία, δυσκολία στο σκύψιμο και μπορεί να αφυπνίζει τον ασθενή τη νύχτα. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει ενθεσίτιδα που οφείλεται σε φλεγμονή της θέσης πρόσφυσης των τενόντων, με συχνή εντόπιση στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας και την οπίσθια επιφάνεια όπου προσφύεται ο Αχίλλειος τένοντας. Μπορεί να εμφανιστεί με τενοντοελυτρίτιδα και δακτυλίτιδα η οποία είναι διόγκωση ολόκληρου του δακτύλου που οφείλεται σε συνδυασμό αρθρίτιδας, τενοντοελυτρίτιδας, ενθεσίτιδας και διόγκωσης των μαλακών μορίων. Μπορεί να προσβάλει τα νύχια και να κάνει ονυχοδυστροφία, ονυχόλυση και άλλες βλάβες. Μπορεί να προσβάλει τους οφθαλμούς και να εμφανίσει ραγοειδίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα και μπορεί να εκδηλωθεί με έντονο πόνο και αιφνίδιο θάμπωμα της όρασης. Εκτός από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, όμως, οι ασθενείς εμφανίζουν συχνά καταβολή και κατάθλιψη με αποτέλεσμα αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

Παράγοντες εμφάνισης της νόσου, αντιμετώπιση, θεραπεία

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως περίπου το 1,7%-3% πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα. Τα αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά. Στην παθογένεια της νόσου εμπλέκονται πολλοί παράγοντες: 1) Γενετικοί παράγοντες, είναι γνωστό ότι η συχνότητα της νόσου είναι 50 φορές μεγαλύτερη σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. 2) Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως μικροβιακοί και επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στις ενθέσεις, δηλαδή στις προσφύσεις των τενόντων, των συνδέσμων και των θυλάκων πάνω στα οστά. 3) Ανοσιακοί παράγοντες, η αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων κινητοποιεί φλεγμονώδεις μηχανισμούς που οδηγούν στην πρόκληση της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί θεραπείες που στοχεύουν στην παραγωγή της φλεγμονής, οι λεγόμενοι βιολογικοί παράγοντες τροποποιητικοί της νόσου. Αν η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία, εξελίσσεται και μπορεί να εμφανιστούν οι καταστρεπτικές συνέπειες της χρόνιας φλεγμονής των αρθρώσεων. Η νόσος μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα διεξαγωγής των καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορεί να προκαλέσει μείωση της σωματικής λειτουργικότητας και έχει αναφερθεί ότι αυξάνει την ανικανότητα για εργασία. Στόχος της θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση για προστασία των αρθρώσεων από τις βλάβες.

Απρεμιλάστη, η νέα θεραπεία για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα

Η απρεμιλάστη είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία στα τελευταία 15 έτη που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα και η πρώτη θεραπεία στα τελευταία 20 έτη που λαμβάνει έγκριση για την ψωρίαση. Είναι ο πρώτος εκπρόσωπος μίας νέας κατηγορίας φαρμάκων για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και της ψωρίασης, δύο νόσων που απορρυθμίζουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η απρεμιλάστη δρα με ένα διαφορετικό μηχανισμό από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες των παραπάνω νοσημάτων, προκειμένου να ελέγξει τη φλεγμονή αναστέλλοντας τη φωσφοδιεστεράση 4, ένα ένζυμο που φαίνεται να κατέχει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Αποτελέσματα κλινικής μελέτης

Η έγκριση της άδειας κυκλοφορίας βασίζεται στα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από δύο μεγάλα κλινικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.100 ασθενείς παγκοσμίως, πολλοί από τους οποίους έλαβαν την απρεμιλάστη για διάστημα 5 ετών. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν για την απρεμιλάστη σημαντικό θεραπευτικό όφελος που διατηρείται σε βάθος χρόνου. Οι ασθενείς που λάμβαναν απρεμιλάστη επέδειξαν βελτίωση σε πολλαπλές ειδικές για την ψωριασική αρθρίτιδα εκδηλώσεις της νόσου, όπως οι διογκωμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις, η δακτυλίτιδα, η ενθεσίτιδα και η συνολική σωματική λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της απρεμιλάστης διατηρήθηκε σε βάθος χρόνου στους ασθενείς που συνέχισαν να λαμβάνουν τη θεραπεία. Αλλά και οι ασθενείς με ψωρίαση είχαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων ως προς την αντιμετώπιση περιοχών, όπως το τριχωτό της κεφαλής και οι όνυχες. Παράλληλα, φάνηκε πως η απρεμιλάστη δεν εμφανίζει αλληλεπιδράσεις με τις συνήθεις συγχορηγούμενες θεραπείες και έχει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς απαίτηση για διαγνωστικό έλεγχο πριν την έναρξη της θεραπείας ή για εργαστηριακή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, τα στοιχεία ασφάλειας για ασθενείς που έλαβαν απρεμιλάστη για 3,5 χρόνια δεν έδειξαν εμφάνιση νέων ανεπιθύμητων ενεργειών, επιβεβαιώνοντας το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.


-Η απρεμιλάστη είναι πλέον διαθέσιμη και στους Έλληνες ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα και ψωρίαση, αποτελώντας μία νέα επιλογή που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματά τους και να τους επιτρέψει να ζήσουν μία καλύτερη ζωή.

-Η απρεμιλάστη είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία στα τελευταία 15 έτη που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα και η πρώτη θεραπεία στα τελευταία 20 έτη που λαμβάνει έγκριση για την ψωρίαση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ