Health & Fitness

Ηπατίτιδα σε παιδιά - ΠΟΥ: Τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω της αύξησης κρουσμάτων

Έχουν καταγραφεί 169 κρούσματα σε 12 χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηπατίτιδα σε παιδιά – ΠΟΥ: Τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων
Ηπατίτιδα σε παιδιά – ΠΟΥ: Τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων © Unsplash /Charlein Gracia

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ένα παιδί πέθανε. Συναγερμός στην ιατρική κοινότητα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω της αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία που εντοπίζονται μεταξύ ανηλίκων, διευκρινίζοντας ότι έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

ΠΟΥ: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει καταλήξει από την έξαρση ηπατίτιδας
ΠΟΥ: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει καταλήξει από την έξαρση ηπατίτιδας © Unsplash /Josue Michel

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Στα μάτια το πρώτο σημάδι

Τα συμπτώματα που μπορεί να κάνει η ηπατίτιδα είναι πολλαπλά, αλλά ο ίκτερος είναι εκείνο που πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς στα παιδιά τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Με νέα ματιά».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο ίκτερος «φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά».

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, καθησυχάζοντας: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες».

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα | 23/04/2022 | ΕΡΤ

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποια είναι τα συμπτώματα

Στα συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά από την ηπατίτιδα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα.

«Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Ηπατίτιδα στα παιδιά
Ηπατίτιδα στα παιδιά © Unsplash / Artur Aldyrkhanov

Όπως είπε, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξαρσης της ασθένειας. Και συμπλήρωσε ότι, όπως φαίνεται, αυτή η έξαρση οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορωνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορωνοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ