Health & Fitness

Δώσε Ανάσα στη Ζωή σου - Μάθε για την ΠΑΥ

Μια πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Janssen Ελλάδος για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Janssen: Δώσε Ανάσα στη ζωή σου - Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Janssen: Δώσε Ανάσα στη Ζωή σου - Η πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), μία σπάνια και ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια των αρτηριών των πνευμόνων, η οποία επηρεάζει και την καρδιά, και προσβάλλει περίπου 5-10 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατ’ έτος, στην Ευρώπη.

Όπως σε όλα τα σπάνια νοσήματα, η μεγαλύτερη δυσκολία στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι πως ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτή, με αποτέλεσμα εκείνοι που πιθανώς νοσούν, να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα ύποπτα συμπτώματα εγκαίρως, ώστε να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.

Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια. Η ΠΑΥ προσβάλλει συχνότερα γυναίκες, αλλά και άνδρες με μέση ηλικία εμφάνισης τα 50 με 65 έτη, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας. Ακόμα και όταν η αντιμετώπιση είναι η βέλτιστη, η επιβίωση περιορίζεται και η καθημερινότητα του ασθενή δυσχεραίνει.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ΠΑΥ: Η ιδιοπαθής -που σημαίνει ότι δεν είναι γνωστή η αιτία- είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος.

Λιγότερο από 1 στις 10 περιπτώσεις αποδίδονται σε οικογενειακή προδιάθεση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΠΑΥ μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως συγγενή καρδιοπάθεια ή νόσο του συνδετικού ιστού. Ανεξάρτητα από τον τύπο της ΠΑΥ, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες.

Αισθάνεσαι διαρκώς ανεξήγητη δύσπνοια και κόπωση; Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι μια απειλητική για τη ζωή, εξελικτική νόσος, που πρέπει να αποκλειστεί. Μίλησε με το γιατρό σου!

Εκστρατεία Ενημέρωσης

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, , η οποία συνεχίζεται για 2 η χρονιά, η Janssen Ελλάδος με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, δημιούργησε μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της αναγνώρισης των κοινών συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης προτού η νόσος εξελιχθεί, δίνοντας έμφαση και προτροπή στο κοινό να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό.

Η καμπάνια για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκίνησε από τη Janssen Ελλάδος το 2020, σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας. Ακριβώς αυτή η συνθήκη όμως, την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας και την αναζήτηση θεραπείας. Καθώς τα πρώιμα συμπτώματα που παρατηρούνται μοιάζουν με αυτά αρκετών καρδιακών και αναπνευστικών καταστάσεων, αγνοούνται εσφαλμένα και η επίσκεψη στον γιατρό, ειδικά σε μία περίοδο πανδημίας, αναβάλλεται συνεχώς με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σωστή διάγνωση της νόσου.

Janssen: Δώσε Ανάσα στη ζωή σου - Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Όπως φαίνεται και στο εικαστικό της εκστρατείας ενημέρωσης, μια νεαρή γυναίκα σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα της τελειώνει, υποδηλώνοντας την ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή του ασθενή με αδιάγνωστη ΠΑΥ.

Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, κρίνεται αναγκαία, περισσότερο από ποτέ.

Γιατί για την αντιμετώπιση της ΠΑΥ είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει έγκαιρη διάγνωση

Η εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» αποτελεί ένα σημαντικό όχημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμα της Janssen να μετατραπεί η ΠAY σε μια μακροχρόνια, διαχειρίσιμη νόσο, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ