Health & Fitness

Εμβόλιο Pfizer: Πόσο αποτελεσματικό είναι σε παιδιά 5-11 ετών

Τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech σε εμβολιαστικό κέντρο στις ΗΠΑ - Ξεπερνά το 90% η αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19, σύμφωνα με νέα στοιχεία
Παιδί κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech σε εμβολιαστικό κέντρο στις ΗΠΑ - Ξεπερνά το 90% η αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19, σύμφωνα με νέα στοιχεία © EPA

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό εμφανίζει αποτελεσματικότητα σχεδόν 91% σε παιδιά, ηλικίας 5-11 ετών.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είχε αποτελεσματικότητα 90,7% έναντι συμπτωματικής λοίμωξης από κορωνοϊό, όπως έδειξε κλινική μελέτη του σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, η οποία ήταν ελεγχόμενη με εικονικό εμβόλιο (placebo), σύμφωνα με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Τρία παιδιά που είχαν εμβολιαστεί, αρρώστησαν με Covid-19, έναντι 16 ανεμβολίαστων παιδιών που αρρώστησαν στην ομάδα ελέγχου του placebo.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία περιέλαβε συνολικά 2.268 παιδιά, υποβλήθηκαν από την Pfizer στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος πρόκειται να αποφασίσει σύντομα αν θα δώσει έγκριση για εμβολιασμό και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της Pfizer για κορωνοϊό σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών

Η Pfizer ανέφερε επίσης ότι δεν προκλήθηκαν ανησυχίες από άποψη ασφάλειας του εμβολίου στα παιδιά, με το προφίλ ασφαλείας να είναι ανάλογο με εκείνο των ατόμων ηλικίας 16-25 ετών. Η εταιρεία εκτιμά ότι τα -ούτως ή άλλως σπάνια- περιστατικά μυοκαρδίτιδας (φλεγμονής στην καρδιά) είναι πιθανότατα χαμηλότερα στα παιδιά κάτω των 11 ετών σε σχέση με εκείνα 12-15 ετών.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech έχει ήδη εγκριθεί για άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω. Αν η FDA εγκρίνει το εμβόλιο και για τα παιδιά 5-11 ετών (θα είναι το πρώτο εμβόλιο Covid-19 που θα εγκριθεί για μικρά παιδιά), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ θα κάνει συστάσεις στις αρχές Νοεμβρίου για το πώς θα πρέπει να χορηγηθούν οι δύο δόσεις του εμβολίου, πιθανότατα αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Εμβόλιο Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών - Πώς θα χορηγηθεί

Στην κλινική δοκιμή χορηγήθηκαν δύο δόσεις των δέκα μικρογραμμαρίων η κάθε μία (με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων), το ένα τρίτο της ποσότητας που δίνεται στους άνω των 12 ετών.

Η Pfizer ανέφερε ότι η παιδική δόση είναι μικρότερη προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες, παρ' όλα αυτά είναι επαρκής για να πυροδοτήσει ισχυρή ανοσιακή απόκριση στα παιδιά.

FDA για εμβόλιο Pfizer σε παιδιά: Τα οφέλη υπερέχουν των κινδύνων

Σε μια νεότερη εξέλιξη, επιστήμονες στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσαν ότι τα πιθανά οφέλη της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, σαφώς υπερέχουν των κινδύνων για σπάνια περιστατικά καρδιακής φλεγμονής.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 συνεδριάζει πάνελ ανεξάρτητων ειδικών για να ψηφίσουν αν θα συστήσουν στον FDA να εγκρίνει τα εμβόλια για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ