Health & Fitness

Ιγμορίτιδα και Πολύποδες: Αντιμετώπιση και θεραπεία

Ανώδυνη ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 800
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιγμορίτιδα και Πολύποδες: Αντιμετώπιση και θεραπεία

Πώς θεραπεύονται η ιγμορίτιδα και οι ρινικοί πολύποδες με μια ανώδυνη ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση

Mπορεί από ανατομικής απόψεως η μύτη μας να είναι ένα εξόγκωμα στο κέντρο του πρoσώπου μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό όργανο του αναπνευστικού συστήματος. Μέσω της μύτης εισπνέεται και εκπνέεται ο αέρας κατά την αναπνοή -τον οποίο φιλτράρει, θερμαίνει και υγραίνει- και επιτελείται η όσφρηση. Η μύτη και τα παραρρίνια με τα οποία έχει άμεση επικοινωνία προσβάλλονται συχνά από λοιμώξεις, με πιο γνωστή την ιγμορίτιδα, από αλλεργίες, με ή χωρίς δημιουργία πολυπόδων, με κύριο πρόβλημα τη δυσκολία της ρινικής αναπνοής. Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής αναμενόμενο είναι να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια τονίζει η Ανατολή Παταρίδου MD*, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ
Ανατολή Παταρίδου

Τι είναι η ιγμορίτιδα

Είναι η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων ή αλλιώς των ιγμορείων. Οι κοιλότητες των ιγμορείων βρίσκονται στα οστά του κρανίου, γύρω από τη μύτη και αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα μέσα στο οποίο κυκλοφορεί αέρας. Όταν η κυκλοφορία του αέρα, δεν γίνεται φυσιολογικά, τότε παρουσιάζεται υπερβολική συγκέντρωση βλέννας στους παραρρίνιους κόλπους, η μολύνεται η περιοχή με αποτέλεσμα τη γνωστή μας ιγμορίτιδα.

Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής μαζί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλεργίας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αύξηση της παρουσίας υγρασίας. Έτσι, η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αν όμως είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.

Πονοκέφαλος, επίμονο μπούκωμα, αίσθημα κόπωσης, πυώδεις βλέννες, βήχας και συχνά δέκατα είναι µερικά από τα συμπτώματα που αν επιμείνουν πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν στον ωτορινολαρυγγολόγο. Εξαιτίας των συμπτωμάτων πολλοί είναι εκείνοι που τη συγχέουν µε το κοινό κρυολόγημα. Η ιγμορίτιδα, όμως, είναι νόσος που συνήθως παρουσιάζεται μετά από ένα κρυολόγημα και εάν οι ενοχλήσεις διαρκέσουν μέχρι τέσσερις εβδομάδες πρόκειται για την οξεία µορφή ιγμορίτιδας, ενώ εάν αυτές επιμείνουν για πάνω από τρεις μήνες, τότε η νόσος έχει εξελιχθεί σε χρόνια. To πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό γιατρό. Διότι εάν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμο, βασανιστικό, πρόβλημα για τον ασθενή.

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες

Οι πολύποδες της μύτης ή ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις διογκώσεις του βλεννογόνου που μοιάζουν με ρώγες από σταφύλι. Μπορεί να είναι μικροί ή τόσο μεγάλοι που να ξεχειλίζουν από τα ρουθούνια, με κύρια συμπτώματα έντονο μπούκωμα, δυσκολία στην αναπνοή, ελάττωση της όσφρησης, πονοκέφαλο και κακουχία. Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως εμφανίζονται σε νέους και ενήλικες. Η διάγνωσή τους γίνεται κυρίως με ενδοσκόπηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένα ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος που θα αποκαλύψει αν υπάρχουν ευρήματα που αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων και τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση.

Θεραπεία σε ρινικούς πολύποδες και ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα και οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα, αλλά είναι παθήσεις που θεραπεύονται. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και να περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα), αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία όταν ενδείκνυται πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.

Ανώδυνη ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας και των πολυπόδων σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με τη χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, τον φωτισμό και τη χρήση νευροπλοήγησης (navigation). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα, εξασφαλίζοντας για τον ασθενή άμεση επαναφορά στις δραστηριότητες του και σταδιακή βελτίωση μέσα στο μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων. 

*Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ