Visual Browsing

Αλτσχάιμερ: Προς πώληση τεστ αίματος που το ανιχνεύει

Αλτσχάιμερ
Αλτσχάιμερ © PIXABAY/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Η συγκεκριμένη εξέταση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
  • A-
  • A+
0
Προς πώληση διατίθεται τεστ αίματος της εταιρείας C2N Diagnostics για τον εντοπισμό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η εταιρεία C2N Diagnostics διέθεσε προς πώληση τεστ αίματος, το οποίο μπορεί να διαγνώσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε ένα άτομο.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου της εταιρείας, που έχει ημερομηνία έκδοσης την 17η Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι η εξέταση αίματος έχει τεθεί σε εφαρμογή για κλινικές χρήσεις.

Η συγκεκριμένη εξέταση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και πωλείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για εμπορικά εργαστήρια, σύμφωνα με το πρακτορείο AP. Επιπλέον, η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια του τεστ.

Ποια μέθοδος διάγνωσης χρησιμοποιείται

Σχετικα
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται αύριο δωρεάν rapid test
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται αύριο δωρεάν rapid test

Το τεστ προσδιορίζει την παρουσία αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο. Για να διαγνωστούν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς πρέπει να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης και να συσσωρεύσουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεστ προορίζεται να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που έχουν γνωστικά προβλήματα και αξιολογούνται ως υποψήφιοι νοσούντες από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εκτός από τη μέτρηση δύο τύπων σωματιδίων αμυλοειδούς, η εξέταση αίματος εντοπίζει διάφορες μορφές πρωτεΐνης που δείχνουν εάν κάποιος έχει ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Αυτοί οι διάφοροι παράγοντες συγκεντρώνονται σε έναν τύπο, που λαμβάνει επίσης υπόψη την ηλικία για να εκτιμήσει την πιθανότητα κάθε ασθενή να έχει συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το πρακτορείο AP. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία του τεστ, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική ανακάλυψη».

Σχετικα
Αρκουμανέας - Δείκτης θετικότητας: Πτώση μετά απο 11 εβδομάδες
Αρκουμανέας - Δείκτης θετικότητας: Πτώση μετά απο 11 εβδομάδες

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και πολύ αναγκαία εξέλιξη», δήλωσε ο Τζορτζ Βράντεμπουργκ, πρόεδρος και συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού UsAgainstAlzheimer.

«Η πρόοδος των εξετάσεων με βάση το αίμα για χρήση από γιατρούς στη διαγνωστική διαδικασία του Αλτσχάιμερ, συμβαίνει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από αυτόν που πολλοί έχουν εκτιμήσει. Η προσιτή και προγενέστερη εξέταση από γιατρούς είναι απαραίτητη για την κατανόηση της υποκείμενης αιτίας οποιασδήποτε γνωστικής βλάβης και για την αποτελεσματικότερη εκπόνηση ή αποκλεισμό μιας κλινικής διάγνωσης του Αλτσχάιμερ» συμπλήρωσε ο Βράντεμπουργκ.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν θα εγκρίνουν το τεστ αν δεν υπάρξει έγκριση του από την Υπηρεσία FDA. «Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο ακριβή ή γενικευμένα είναι τα αποτελέσματα», δήλωσε η Χέδερ Σνάιντερ της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο πρακτορείο AP.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της C2N Diagnostics, Δρ. Τζόελ Μπράουνσταϊν, η δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με το τεστ υποδηλώνει ότι μπορεί να ανιχνεύσει συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς. Παραλληλα, αποκάλυψε στο πρακτορείο AP ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση από την FDA.

Υπερασπίζοντας την απόφαση να πωληθεί το τεστ πριν από την έγκριση της Υπηρεσίας FDA, ο Μπράουνσταϊν διερωτήθηκε στο πρακτορείο Associated Press «Πρέπει να κρατάμε αυτή την τεχνολογία πίσω, όταν θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών;».

Προς το παρόν, η κυρίαρχη μέθοδος για τη μέτρηση των επιπέδων β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, είναι μέσω μιας δαπανηρής τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) που δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή την ιατρική ασφάλιση, σημειώνει το πρακτορείο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5