Visual Browsing
Η Ιφιγένεια Μπάκα, ιδιοκτήτρια του Breath Pilates
ΤΕΥΧΟΣ 763

Online γυμναστήρια: H τάση του fitness στην εποχή της καραντίνας

Οι ελληνικές online πλατφόρμες, τα υπέρ και τα κατά και οι trainers που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες γυμναστικής που επιβάλλει η πανδημία
Η Ιφιγένεια Μπάκα, ιδιοκτήτρια του Breath Pilates στα Άνω Πετράλωνα
Οι ελληνικές online πλατφόρμες για γυμναστική είναι η νέα τάση - H ιδιοκτήτρια του Breath Pilates, Ιφιγένεια Μπάκα, μιλάει για τη γυμναστική στo lockdown

Σηκώνεσαι αργά. Μέχρι να γίνει ο καφές στην κουζίνα βάζεις τη φόρμα σου, ακουμπάς τα βαράκια δίπλα από το στρώμα γυμναστικής και συνδέεσαι στην εφαρμογή με το πρόγραμμα της σημερινής προπόνησης. Για τα επόμενα 40 λεπτά το σπίτι σου γίνεται το προσωπικό σου fitness studio στο οποίο ο coach, μέσα από την οθόνη αναλαμβάνει να σου υποδείξει τον σωστό τρόπο άσκησης ταυτόχρονα με δεκάδες συναθλούμενούς σου που λόγω της πανδημίας αποφάσισαν να γυμναστούν online. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στον τρόπο που γυμναζόμαστε στην covid εποχή, που σιγά-σιγά αλλάζει ολόκληρο το πεδίο fitness της χώρας.

Η online γυμναστική δεν εμφανίστηκε φυσικά τώρα στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι διαδεδομένη στην Αμερική εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία, με διαδικτυακές επιχειρήσεις που βασίζονται σε βιντεοσκοπήσεις υψηλών προδιαγραφών. Τα θετικά reviews και τα εναλλακτικά τους προγράμματα π.χ. για ζευγάρια, μητέρες με παιδιά, έκαναν το έδαφος πρόσφορο για να γίνουν κι εδώ οι πρώτες προσπάθειες. Στην περίοδο της πανδημίας όμως έφτασαν να γίνουν η σανίδα σωτηρίας των συνοικιακών και των μεγάλων γυμναστηρίων χάρη στα social media.

Γυμναστική από το Ιnstagram
«Οι αθλούμενοι και εμείς οι γυμναστές πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα περιβάλλοντα άσκησης. Ο κόσμος έχει ανάγκη από καθημερινή συναναστροφή, μια συντροφιά, να καλημερίσουμε τους διπλανούς μας, να πούμε ένα αστείο. Η απομόνωση φέρνει αρκετούς σε περίεργη ψυχολογική θέση. Το γυμναστήριο λοιπόν είναι ένας τρόπος να του παρέχει αυτή την επαφή. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που τα online γυμναστήρια βγαίνουν στο φως. Αν και τίποτα δεν αντικαθιστά μια τάξη με υψηλό επίπεδο ή το άγγιγμα της δασκάλας που σε προσέχει προσωπικά, η online αυτή συνήθεια θα καθιερωθεί τουλάχιστον ως συμπληρωματική γυμναστική στη χώρα μας ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας» μας λέει η Ιφιγένεια Μπάκα, ιδιοκτήτρια του Breath Pilates στα Άνω Πετράλωνα. Η ίδια το διάστημα που παρέμειναν κλειστά τα γυμναστήρια καθιέρωσε  προπονήσεις σε αθλητές μέσα από live streaming στο Instagram. «Αν έχεις την οικογένειά σου ή τον συγκάτοικό σου στο σπίτι δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθείς για να κάνεις γυμναστική, ειδικά αν διαθέτεις περιορισμένο χώρο που δεν σου επιτρέπει να απομονωθείς. Ευτυχώς τα social media ενθαρρύνουν τον κόσμο να στραφεί στην άσκηση μέσα στην καραντίνα και είναι παράλληλα σωτήρια για τα γυμναστήρια. Οι αλυσίδες που λειτουργούσαν με εκατοντάδες μέλη, χωρίς τα social θα είχαν πρόβλημα αλλά κι εμείς αν και δουλεύαμε με περιορισμένο αριθμό ατόμων από την αρχή και τα μέτρα της καραντίνας δεν μας επηρέασαν τόσο, ανεβήκαμε χάρη στα social media. Eγώ για παράδειγμα ξεκίνησα αρχικά τις live προπονήσεις με influencers ώστε να πάρει η δουλειά μου περισσότερη προβολή και κατά συνέπεια να δώσει ο κόσμος την ευκαιρία στα online μου μαθήματα».

Iφιγένεια Μπάκα
Η Iφιγένεια Μπάκα
Σχετικα
Γυμνάστρια κάνει ασκήσεις στηριζόμενη σε χαυλιόδοντες ελέφαντα
Γυμνάστρια κάνει ασκήσεις στηριζόμενη σε χαυλιόδοντες ελέφαντα

Είναι πιο οικονομικό

Οι περισσότεροι γυμναστές, όπως η Ιφιγένεια, πιστεύουν πως «ό,τι προκύπτει μέσα σε κρίση, πρέπει να είναι προσιτό». Γι’ αυτό και οι online προπονήσεις έχουν χαμηλό κόστος. Κάτι που έτσι κι αλλιώς ίσχυε από πριν την πανδημία για να ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους που ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την online πληρωμή. Μαζί με τα χρήματα, όμως, στην περίπτωση τoυ online fitness εξοικονομείται χρόνος και μηδενίζονται οι αποστάσεις. Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να κάνει γυμναστική στο σπίτι;

«Πέρα από μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ χρειάζονται 2 τετραγωνικά μέτρα κατά προτίμηση σε μια τακτοποιημένη γωνιά του σπιτιού για να γίνονται άνετα οι ασκήσεις και ένα στρώμα. Στα γκρουπ μου προσπαθώ να τους χωρίζω όλους ανάλογα με κοινό επίπεδο και να τους βοηθάω να βρουν εξοπλισμό. Αν δεν έχουν βαράκια, για παράδειγμα, τους προτείνω να χρησιμοποιήσουν μπουκάλια με νερό, ή αντί για λάστιχο ένα παλιό κολάν, ώστε κάποια έλλειψη να μην είναι εμπόδιο για τη γυμναστική τους».

Σχετικα
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις την Katelyn Ohashi;
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις την Katelyn Ohashi;

Δυσκολία λεκτικής απόδοσης και τραυματισμός

Κι αν βαρεθείς ή αν κάνεις λάθος την άσκηση; Aν κλέβεις στις επαναλήψεις των κοιλιακών και πατάς forward στο βίντεο ώστε να περάσεις γρήγορα σε σετ που ευχαριστιέσαι περισσότερο; Η λύση είναι μονάχα η ευλαβική τήρηση των οδηγιών του γυμναστή στο βαθμό που είναι εφικτό και η έγκαιρη ενημέρωσή του σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

«Προσπαθώ να κάνω τους ασκούμενους να αισθάνονται σαν να είμαι δίπλα τους» εξηγεί η Ιφιγένεια. «Σίγουρα αυτό δεν συγκρίνεται με τη διαπροσωπική επαφή με τον γυμναστή που μπορεί να σε διορθώσει με το χέρι του και να σου δείξει πώς πρέπει να έχεις τη στάση του σώματός σου. Παρόλα αυτά οι μαθητές με ρωτούν, με σταματούν όπου χρειάζονται βοήθεια, παρατηρώ συνέχεια τον αυχένα τους και τους δίνω οδηγίες. Δυστυχώς, υπάρχει η πιθανότητα  τραυματισμού επειδή νιώθουν οικεία στον χώρο τους και είναι πιο ελεύθεροι στις κινήσεις τους».

Υπάρχουν αρκετά κανάλια στο Youtube ή εφαρμογές και σελίδες για γυμναστική που παρέχουν σε καλές τιμές ολοκληρωμένα προγράμματα ασκήσεων. Στα περισσότερα συμπληρώνεις μια φόρμα με την κατάσταση της φυσικής σου κατάστασης, τον εξοπλισμό που διαθέτεις στο σπίτι και το επίπεδο που θέλεις να φτάσεις μέσα στο χρονικό διάστημα που επιθυμείς και προκύπτει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το bοdyinmotion.gr, που διαθέτει και εφαρμογή στο κινητό και στο οποίο μπορεί να κάνει κάποιος online personal training και να παρακολουθήσει tips άσκησης και συμβουλές αποκατάστασης ακόμα και στο κανάλι του στο youtube από έμπειρο γυμναστή-φυσικοθεραπευτή. To fitpal.gr εκτός από online training περιλαμβάνει εξατομικευμένο προπονητικό αλλά και διατροφικό πλάνο για κάθε ασκούμενο. Στο @trainwitholympian στο Instagram υπάρχουν πακέτα γυμναστικής για κάθε είδος και ολοκληρωμένα προγράμματα εκγύμνασης. Στο homefitness.gr έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις Pilates, Yoga,ΤaeBo, Caribbean BEAT ή ArtFitness και να συμμετάσχεις σε αυτά όσο συχνά επιθυμείς.  Στο youtube του mylivegym.gr (είναι και το πρώτο site διαδικτυακής γυμναστικής που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα) μπορεί να βρει κανείς βίντεο με ασυνήθιστα είδη εκγύμνασης που όμως γίνονται τάσεις, όπως Tabatatraining, Βollywoodfitness και Boxilates.  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5