- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Τσιόδρας: Κάποιοι θέλουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών
Τι είπε για τα τεστ αντισωμάτων
Για κάποιους κύκλους που θέλουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας
Στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες αναφέρθηκε στην αποψινή ενημέρωση ο Σ. Τσιόδρας. Σε έντονο τόνο επισήμανε για τις αβεβαιότητες: «Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς;» διερωτήθηκε και είπε ότι έχουν στόχο να προβάλλουν αντιφάσεις προς τους πολίτες και «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, που εκφράζουν αγωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία; Ελπίζω ότι δεν είναι πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το οικονομικό τους μέλλον, πρόσθεσε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγωνία της επιτροπής των ειδικών που, όπως είπε, καθημερινά προσπαθεί «να έχει επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα ώστε να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ερωτήματα της πολιτείας». Ο κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας, τόνισε, καθώς όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.
Για μια ακόμη φορά εξήγησε ότι με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία ελήφθη καθώς τα παιδιά φαίνεται να νοσούν λιγότερο από τους ενήλικες και να μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό. Επίσης, επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρίθηκε ως υποχρεωτική γιατί περάσαμε όπως είπε από μια φάση απομόνωσης σε μία νέα φάση όπου όλοι θα κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς.
Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία άνοιξαν συγκεκριμένα καταστήματα και όχι όλα είπε ότι δεν ήταν «το είδος αλλά ο αριθμός. Δεν θέλαμε ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων να έρθει σε επαφή με χιλιάδες πολίτες και για αυτό αποφασίσαμε να ανοίξει το 10% των καταστημάτων.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα τεστ ανίχνευσης του ιού και τι θα γίνει με τα τεστ αντισωμάτων
Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας για την επάρκεια των τεστ που γίνονται αλλά και αν θα συνεχίσει να γίνεται ο μοριακός έλεγχος και σε ποιες κατηγορίες πολιτών ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως αυτό θα γίνει σε άτομα με εμφανή συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορονοϊό, ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στο προσωπικό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και σε όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων και άλλων δομών με συνθήκες συγχρωτισμού όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτιση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εξής κατηγορίες κατά προτεραιότητα: προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων. Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων το οποίο για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι δεν είναι αξιόπιστο, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσεχώς μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς αλλά και στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία από ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι οι υγιεινομικοί.
Τέλος ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά περιστατικά από την Κίνα και δείχνει ότι «εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για αντισώματα που δείχνουν εμφάνιση ανοσίας σε όσους συμμετείχαν».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί τα γυμναστήρια τα προσφέρουν όλα σε μια συνδρομή
Από τον Covid μέχρι ένα τσίμπημα
Δεν είναι μόνο θέμα τεμπελιάς - κάτι αλλάζει στον οργανισμό μας
Ποιες ουσίες περιέχουν και γιατί οι ειδικοί τα συνδέουν με την άμυνα του οργανισμού
Κάποιες συνήθειες μπορεί να καταστρέφουν τον ύπνο σας χωρίς να το καταλαβαίνετε
Το Galleri αναζητά ενδείξεις πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων
Τι αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Γυναίκες υποβλήθηκαν σε μη αναγκαίες μαστεκτομές
Πώς τα social media, οι στατίνες και η αμφισβήτηση των ιατρικών οδηγιών αλλάζουν τη σχέση μας με την επιστημονική γνώση και την εμπιστοσύνη στους γιατρούς
Τι αποκαλύπτει μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου Silent Spring
Κάθε αριθμός έχει μια ιστορία
Ο έλεγχος της όρασης δεν είναι μόνο μία μέτρηση
Βιολογικό ορόσημο η ηλικιακή καμπή των τριάντα
Τι αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικο «Neurology»
Όλα όσα προσφέρει στον οργανισμό και τα μυστικά για να εντάξετε με σωστό τρόπο
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη σύσταση του μικροβιώματος
Καθορίζοντας την επιτυχία πριν τις μεταρρυθμίσεις: Ένας νέος διάλογος για την υγεία
Γυναίκες περιγράφουν τις εφιαλτικές τους εμπειρίες μετά από φθηνές επεμβάσεις
Ειδικοί εξηγούν τι ισχύει για τη θερμοκρασία στην περιοχή των όρχεων
Τρομακτική ή αναπόφευκτη προοδευτική εξέλιξη;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.