Health & Fitness

Στη Βουλή οι κλειστοί χώροι για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών

Πέρασαν πολλά χρόνια για να κατανοήσουμε τα αυτονόητα

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
198050_1_1.jpg
ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ © ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME NEWS

Μετά από πολλά χρόνια μάχης και σκληρής ανταλλαγής επιχειρημάτων, αλλά και… χαρακτηρισμών, στο δημόσιο διάλογο της χώρας μας, τη δημιουργία κλειστών χώρων για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου.

Το πολύ σημαντικό αυτό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη λειτουργία κλειστών χώρων για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών, χώροι οι οποίοι θα μπορούν να δημιουργούνται και να λειτουργούν από εγκεκριμένους οργανισμούς ή φορείς για δράσεις κατά των ναρκωτικών.

Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους θα παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών και θα αφορούν κατά κυρίαρχο τρόπο τις πιο δύσκολες και βαριές κατηγορίες χρηστών ναρκωτικών, τις οποίες θα επιχειρούν να αποτραβήξουν οριστικά από τα θανατηφόρα δίχτυα των εμπόρων ναρκωτικών και να τις φέρουν σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας.

Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ευρέως και με αδιάσειστα επιστημονικά, στατιστικά στοιχεία ότι τέτοιοι χώροι μηδενίζουν τα περιστατικά θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στους πληθυσμούς των χρηστών ναρκωτικών, οι οποίοι εντάσσονται στους κλειστούς χώρους για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών.

Στόχος, λοιπόν, είναι μεταξύ άλλων, με τους κλειστούς χώρους για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών να περιορισθεί και η δημόσια όχληση από τους χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι συχνά πυκνά βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, η προαγωγή της υγείας των ιδίων των χρηστών ναρκωτικών, αλλά και της δημοσίας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των τοξικοεξαρτημένων και γενικότερα, η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose), η κινητοποίηση των ιδίων των χρηστών ναρκωτικών και η προετοιμασία τους για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας, αλλά και η δραστική μείωση της μικροεγκληματικότητας, η οποία σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

Γ. Καμίνης: Με κοιτούσαν σα να ήμουν από άλλον πλανήτη…

Για τους κλειστούς χώρους ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης προέβη στην εξής δήλωση, στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

«Όταν το πρωτοείπα, με κοιτούσαν λες και ήμουν από άλλο πλανήτη. Σήμερα, χαίρομαι, που όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι οι χώροι ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Το κάνουν το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Βερολίνο και πολλές άλλες πόλεις. Όχι μόνο για να πάψουν οι άνθρωποι αυτοί, που γίνονται όλο και περισσότεροι, να κάνουν χρήση δημοσίως. Αλλά γιατί μόνο έτσι θα τους δώσεις την ευκαιρία, μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού που θα έχουν οι χώροι αυτοί, να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Αλλιώς θα βλέπουμε ανθρώπους, τον ένα μετά τον άλλο, να χάνουν την άνιση μάχη που δίνουν με τον θάνατο στη μέση του δρόμου. Εκείνο, όμως, που ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω είναι η στάση του υπουργείου Υγείας. Ενώ “εδέησε” μετά από μήνες απουσίας να εκφράσει την πρόθεσή του να ιδρύσει χώρους ελεγχόμενης χρήσης, από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ