Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 678

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα
Εμβολιάσου σήμερα και προστάτευσε τον εαυτό σου
  • A-
  • A+
0

Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των δύο τελευταίων αιώνων για τη δημόσια υγεία. Προστατεύουν από πολλές ασθένειες προάγοντας την υγεία. Τα τελευταία 80 χρόνια, νοσήματα όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα, η γρίπη, τα πνευμονιοκοκκικά νοσήματα και ο τέτανος έχουν είτε εξαλειφθεί, είτε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα εμβόλια προλαμβάνουν περισσότερα από 30 συνήθη λοιμώδη νοσήματα, με αποτέλεσμα 2 με 3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές να σώζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη μακροχρόνια υγεία, μειώνει τις νοσηλείες και τις μόνιμες αναπηρίες, αποτρέπει τις επιδημίες και μειώνει την κοινωνικο-οικονομική επίδραση που προκαλείται από νοσήματα, που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Εμβολιασμός ενηλίκων

Ο διά βίου εμβολιασμός προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον άνθρωπο. Με τον εμβολιασμό ενηλίκων αποφεύγεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς. Πολλοί ενήλικες, όμως, δεν είναι ενήμεροι ότι τα εμβόλια συστήνονται και για τα υγιή άτομα και ότι ασθένειες όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπητας ζωστήρας και ο τέτανος μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Σχετικα
Θεσ/νίκη: Eξαντλήθηκε o μεγαλύτερος αριθμός αντιγριπικών εμβολίων
Θεσ/νίκη: Eξαντλήθηκε o μεγαλύτερος αριθμός αντιγριπικών εμβολίων

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί, οι ενήλικες, άνω των 50 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν συγκεκριμένες νόσους. Στα ηλικιωμένα άτομα οι λοιμώξεις είναι ακόμα πιο σοβαρές, καθώς υπάρχει τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών με υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα. Παρά τις συστάσεις για εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών, η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων παραμένει χαμηλή, σχεδόν για όλα τα συνιστώμενα εμβόλια. Και εδώ μπορούν να παίξουν καθοριστικό και σημαντικό ρόλο τα νεότερα μέλη της οικογένειας, τα οποία μπορούν και πρέπει να ενημερώσουν και να οδηγήσουν τα πιο ηλικιωμένα άτομα –γονείς, θείους– στο να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα αποτελεί την καλύτερη πρόληψη και τη μόνη λύση για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας από τον εκτεταμένο πόνο και τα αλυσιδωτά προβλήματα που θα δημιουργήσει μια κρίση της νόσου.

Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επώδυνη νόσος, η οποία εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά, ο οποίος δεν εκριζώνεται ποτέ από το σώµα, αλλά μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγµή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα. Πιο συχνά συµβαίνει σε άτοµα άνω των 60 ετών λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές.

Σχετικα
Αντιγριπικό εμβόλιο: Παράταση ισχύος των συνταγών ζητά ο ΠΦΣ
Αντιγριπικό εμβόλιο: Παράταση ισχύος των συνταγών ζητά ο ΠΦΣ

Τα συµπτώµατα του έρπητα ζωστήρα µπορούν να κυµανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθηµα καύσου, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει Μεθερπητική Νευραλγία, μια χρόνια κατάσταση η οποία ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, ενώ μερικοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό». Επίσης συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Τόσο ο ίδιος ο έρπης ζωστήρας όσο και η «μεθερπητική νευραλγία» προκαλούν έντονο πόνο, που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνιστάται σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα. Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα, καθώς και του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου που μπορεί να προκαλέσει.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5