Health & Fitness

Μηνιγγίτιδα Β: Μία «ύπουλη» νόσος

Μόνο ο εμβολιασμός προστατεύει αποτελεσματικά

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 678
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vaccination-child.jpg

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος τύπος και είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες, ύπουλες και με απρόβλεπτη εξέλιξη νόσους. Βρίσκεται σε έξαρση κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα –μέσα σε 24 μόλις ώρες–, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, δημιουργώντας σύγχυση στους γονείς, και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή και θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Περισσότερο ευάλωτα στον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου είναι τα βρέφη κάτω του ενός έτους, ακολουθούν τα νήπια έως 4 ετών, ενώ και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, με υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Μετάδοση, συμπτώματα

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμα και άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα υπεύθυνα για την εκδήλωσή της βακτήρια και να τη μεταδώσουν σε άλλους. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι: το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Έτσι τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με μέλη της οικογένειάς τους ή με άτομα που τα φροντίζουν, τα οποία ενώ δείχνουν υγιή είναι φορείς του βακτηρίου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν, αρχικά, μ’ αυτά της γρίπης, καθιστώντας έτσι τη διάγνωσή της πολύ δύσκολη, όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε και να μην αγνοείτε είναι: η αυχενική δυσκαμψία, ο υψηλός πυρετός, το αιμορραγικό εξάνθημα, η σύγχυση, ο πονοκέφαλος, ο έμετος, η φωτοφοβία.

Πρόληψη, εμβολιασμός

Μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη από τη νόσο της Μηνιγγίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών. Ο εμβολιασμός ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να εξασφαλισθεί η θωράκιση απέναντι στη νόσο είναι σημαντική η έγκαιρη έναρξη και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Κρούσματα Μηνιγγίτιδας στη Ελλάδα

Ένα νέο περιστατικό Μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε στην περιοχή της Νίκαιας πριν λίγες ημέρες, αυξάνοντας τα κρούσματα στη χώρα μας και προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά σε όλη τη χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή, Σκύρο και Τρίπολη.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου είναι ένα 4χρονο αγοράκι, το οποίο νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με Μηνιγγίτιδα Τύπου Β, ενώ αναμένεται να λάβει εξιτήριο, έχοντας πλέον διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. 

Κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στο μακρύ κατάλογο προστέθηκε ένα ακόμα περιστατικό, όταν ένα 13χρονο αγόρι διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου B στη Σκύρο. Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου το παιδί νοσηλεύτηκε και διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. Παράλληλα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου ένας 52χρονος από το Αγρίνιο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με μηνιγγίτιδα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της πόλης. Η κατάστασή του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και ο ασθενής νοσηλεύεται σε κλίνη μόνωσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ