1821 Digital Gallery
Γιατί οι γιορτές ευνοούν το σεξ αλλά και την απιστία;

Γιατί οι γιορτές ευνοούν το σεξ αλλά και την απιστία;

Η διάχυτη ερωτική διάθεση των ημερών

Εκτός από την πολυφαγία των ημερών, φαίνεται ότι οι μέρες αυτές ευνοούν και την ερωτική δραστηριότητα, ιδιαίτερα μάλιστα την παράνομη! Κάτι που εξηγεί γιατί κάθε Σεπτέμβριο αυξάνονται οι γεννήσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες διπλασιάζονται και τα «κρούσματα» απιστίας, αν κι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, οι άπιστοι και οι άπιστες ομολόγησαν πως, εκτός από τα δώρα των γιορτών -που πολύ ευχαρίστως αποδέχονται- ενδίδουν και σε άλλα «δώρα», που έχουν σχέση με σωματικές ηδονές, κυρίως παράνομες…

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, διευθυντής Ανδρολογικού Ινστιτούτου, αποκαλύπτει: «Άνδρες και γυναίκες ομολόγησαν πως στις γιορτές υπάρχει μια διάχυτη ερωτική επιθυμία και προς αντικείμενα, αλλά και προς υποκείμενα. Οι άνθρωποι στις γιορτές θέλουν να είναι χαρούμενοι και ερωτικοί. Οι παγανιστικές γιορτές, που προηγούνται των χριστιανικών χρόνων, είχαν πάντα ένα ακόλαστο υπονοούμενο. Όπως στο καρναβάλι, που οι άνθρωποι πίσω από μάσκες και στολές, σε συνδυασμό με χορούς ερωτικούς, αλλάζουν τον καθημερινό τους ρόλο με κάτι πιο εντυπωσιακό και σαφώς πιο αμαρτωλό».

Σχετικα
Άνδρες: Τα 8 ερωτήματα που τους αγχώνουν
Άνδρες: Τα 8 ερωτήματα που τους αγχώνουν

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας, ουρολόγος-ανδρολόγος, ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας. Όπως εξηγεί, οι θρησκευτικές γιορτές, που υπηρετούν την πίστη και την αγιότητα και ξορκίζουν την αμαρτία, με έναν άγνωστο αλλά επιβεβαιωμένο ιστορικά λόγο, ευοδώνουν την παραβίαση της πίστης και της ηθικής, με το αντίδοτο της απιστίας.

«Οι νευροβιολόγοι έχουν αποδείξει ότι στον εγκέφαλο οι ηδονές πολλαπλασιάζονται και στην αγάπη και στο μίσος. Μέσω της ίδιας βιοχημικής διαδρομής, οι λεγόμενες και ορμόνες της χαράς, όπως είναι η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη, παράγονται μόνο στην αναμονή για μια αμοιβή ηδονική, είτε προς μια σχέση θαλπωρής -παιδιά, οικογένεια- είτε προς την εκδίκηση. Και η απιστία είναι μια μορφή εκδίκησης προς τους κανόνες και προς την πολιτικά και ηθικά ορθή συμπεριφορά. Από τις δέκα εντολές, τουλάχιστον οι τρεις αφορούν στην απιστία», τονίζει ο Δρ. Φλιάτουρας.

Την περίοδο των γιορτών, που οι άνθρωποι «φοράνε τα καλά τους», συνειδητά ή ασυνείδητα γίνονται πιο ελκυστικοί και πιο ερωτικοί και η «ορμόνη του ερωτισμού», ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν κοιτάζει τα πρέπει. Παρασύρει τον άνθρωπο σε μια από τις πιο ηδονικές αμοιβές που του χάρισε η φύση, είτε για να διαιωνίσει το είδος, είτε, απλά, για να νιώσει μικρός Θεός, με τον οργασμό να νικά τον φόβο του θανάτου, όπως περιγράφει ο ειδικός.

Σχετικα
Σεξ με ραντεβού: Τα υπέρ και τα κατά της νέας τάσης
Σεξ με ραντεβού: Τα υπέρ και τα κατά της νέας τάσης

Οι λόγοι της απιστίας την περίοδο των γιορτών

Η έλξη ξεκινά από μια πολύ καλή εμφάνιση. Τα παγώνια έχουν χρωματιστά φτερά, οι άνθρωποι στις γιορτές ντύνονται συνήθως με εντυπωσιακά ρούχα, που προδιαθέτουν για φλερτ και αποδοχή. Οι βιομηχανίες μόδας σήμερα ξέρουν πολύ καλά πώς να κάνουν το ανθρώπινο είδος τόσο ελκυστικό, όσο και η φύση το παγώνι, με τα όμορφα φτερά του.

Στις γιορτές, η αθωότητα της γέννησης ενός βρέφους, σαν εικόνα που κυριαρχεί χιλιάδες χρόνια τώρα, προδιαθέτει τις ορμόνες της αγάπης και της θαλπωρής, της μητρότητας και της πατρότητας (οξυτοκίνη, βασοπρεσίνη) να φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, να γίνονται πιο τρυφεροί και να συμπάσχουν. Στις μόνιμες σχέσεις αυτό μπορεί να δέσει το ζευγάρι πιο πολύ και να οδηγήσει και σε γάμο. Στις περιοδικές σχέσεις θα βοηθήσει τη στενότερη επαφή και θα σπάσει τον πάγο και τον φοβο του άγνωστου, ευοδώνοντας την ερωτική πράξη και στην απιστία.

Τα «ναρκωτικά» του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη, PhD, Imperial College, έτερο υπεύθυνο της έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, οι εξαρτήσεις στον άνθρωπο, τσιγάρα, ποτά, φαγητά και σεξ, αλλά και όλα τα σκληρά οπιοειδή, δρουν και εθίζουν, απλά και μόνο γιατί ο εγκέφαλος είναι γεμάτος με τους υποδοχείς τους. Είναι, δηλαδή, το ανθρώπινο είδος σαν έτοιμο από καιρό να εξαρτηθεί από τις ηδονές, που του προφέρουν ουσίες που κυκλοφορούν σε αφθονία στη φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Μια από τις πιο έντονες εξαρτήσεις είναι ο κίνδυνος και το ξεπέρασμα των ορίων. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, που κάνουν επικίνδυνα σπορ, που τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα, που ανεβαίνουν στο Έβερεστ ή κάνουν καταδύσεις, με κίνδυνο να πεθάνουν… Η ανθρώπινη φύση έχει εφοδιάσει με αυτές τις επικίνδυνες ουσίες τον εγκέφαλο, που κάνουν την περιέργεια πιο σημαντική από τη βλάβη που θα προκαλέσει.

«Μια τέτοια ουσία οδηγεί και στην απιστία, που πάντα συνοδεύεται από τον κίνδυνο της ρήξης, της ενοχής, του χωρισμού, αλλά και του πολέμου που ξεκινά μετά. Η ντοπαμίνη, σε συνδυασμό με την τεστοστερόνη και την διονυσιακή ατμόσφαιρα των γιορτών, δημιουργούν ένα μοναδικό κοκτέιλ, που μπορεί να κολάσει και εξασκημένους στην ηθική και στην πίστη οσιομάρτυρες και ενάρετους, κατά τα άλλα, συμπολίτες μας. Γιατί, όπως έλεγε και ο ιδυοφυής Γιάννης Τσαρούχης, για να γίνεις ενάρετος, πρέπει να προϋπάρξεις ως αμαρτωλός», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5