Health & Fitness

Ozempic: Ο «τυφώνας» που θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία - Από τις αεροπορικές μέχρι τα σούπερμαρκετ

Oι πρώτες συνέπειες έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ποδια, ζυγαρια
© Unsplash/ i yunmai

Ozempic: Ο τυφώνας που θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία - Από τις αεροπορικές μέχρι τα σούπερμαρκετ

Στις συνέπειες που θα έχει για την παγκόσμια οικονομία σε όλα τα επίπεδα το Οzempic και άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους αναφέρεται μια μακροσκελής και άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση της εφημερίδας Times του Λονδίνου.

«Bρισκόμαστε στο 2040. Ο μισός πληθυσμός λαμβάνει τακτικά χάπια για την απώλεια βάρους. Τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών εκτοξεύονται καθώς μειώνεται ο αριθμός των επιβατών. Τα γλυκά στα σούπερ μάρκετ έχουν μεταφερθεί στα πίσω ράφια. Καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα εμφανίζονται σε κάθε γωνία του δρόμου. Οι πωλήσεις αλκοόλ και τσιγάρων έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές απεξάρτησης να κλείνουν» σημειώνει το άρθρο. 

«Αυτό που γίνεται όλο και πιο εμφανές είναι ότι αυτά τα φάρμακα όχι μόνο μπορεί να αλλάξουν μόνιμα τη σχέση μας με τα τρόφιμα, αλλά και να προμηνύουν μια πολύ ευρύτερη επανάσταση στην υγεία μας. Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής παραδείγματος, σκόπιμη ή μη, φαίνονται όλο και πιο σημαντικές με κάθε μήνα που περνά και θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τα πάντα, από τις πωλήσεις αλκοόλ έως την κατανάλωση καυσίμων στα αεροπλάνα», συνεχίζει. 

«Βρισκόμαστε μόνο στα πρώτα στάδια της κατανόησης του τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα φάρμακα για την οικονομία», λέει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος Daniel Susskind. «Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περίπου το 8% του προϋπολογισμού του. Αλλά τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι πιθανώς μόνο η αρχή. Στον 21ο αιώνα, οι οικονομικές συνέπειες των φαρμάκων για την απώλεια βάρους μπορεί να αποδειχθούν παρόμοιες σε κλίμακα με αυτές που είχε η ανακάλυψη της πενικιλίνης στον 20ό αιώνα».

«Η αρχική και πιο προφανής επίδραση είναι στη μέση μας. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες σε αυτή τη χώρα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ένας αριθμός που θα μπορούσε να είναι ριζικά διαφορετικός σε δέκα ή 15 χρόνια. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται ήδη από περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στη Βρετανία — και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί γρήγορα, καθώς το NHS προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση της παχυσαρκίας.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η διάθεση φαρμάκων για την απώλεια βάρους σε όλα τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις στη Βρετανία θα ενίσχυε την οικονομία κατά 4,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, απλώς μειώνοντας τον αριθμό των ημερών απουσίας από την εργασία λόγω ασθένειας», προσθέτουν οι Times. 

Ο καθηγητής John Deanfield, καρδιολόγος στο University College London και πρώην σύμβουλος υγείας της κυβέρνησης, πιστεύει ότι τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα επηρεάσουν την κοινωνία με τρόπο που θα ξεπεράσει κατά πολύ την υγεία. «Θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας», λέει στους Times. «Η εστίαση, οι αεροπορικές εταιρείες, όλα θα επηρεαστούν».

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2023, αν οι επιβάτες ήταν κατά μέσο όρο μόνο δέκα κιλά ελαφρύτεροι, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines εκτιμά ότι θα εξοικονομούσε 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κόστος καυσίμων. Τα σούπερ μάρκετ παρακολουθούν επίσης προσεκτικά την απόδοση των φαρμάκων.

Η Walmart, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης στον κόσμο, έχει ήδη αποδώσει τη δημοτικότητα αυτών των εμβολίων σε «ελαφρά μείωση του συνολικού καλαθιού αγορών», με τους καταναλωτές να αγοράζουν «λιγότερες μονάδες, ελαφρώς λιγότερες θερμίδες». Η βιομηχανία αλκοόλ ενδέχεται επίσης να επηρεαστεί. Τον Ιανουάριο, η Fundsmith Equity, ένα επενδυτικό ταμείο, πούλησε τις μετοχές της στην Diageo, την εταιρεία ποτών του FTSE 100, λόγω ανησυχιών ότι τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα επιβραδύνουν τις πωλήσεις αλκοόλ.

Τα φάρμακα έχουν ήδη φέρει επανάσταση στην αγορά των προϊόντων αδυνατίσματος. Η WeightWatchers υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ αυτό το μήνα, μετά την απώλεια σχεδόν του ενός τρίτου των πελατών της πέρυσι, πολλοί από τους οποίους αποφάσισαν ότι η εβδομαδιαία ένεση ήταν ευκολότερη από την αυτοσυγκράτηση. Δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ένας στους οκτώ ενήλικες στις ΗΠΑ — 25 εκατομμύρια άνθρωποι — έχει ήδη πάρει τα φάρμακα. Ακόμη και τα γυμναστήρια — αφού δεν κατάφεραν να βοηθήσουν αρκετά άτομα να χάσουν βάρος — αναγκάζονται να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους. Ορισμένα έχουν αρχίσει να προσφέρουν προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για όσους λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, προκειμένου να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν τους μυς τους καθώς χάνουν βάρος.

Πηγή: The Times

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.