Health & Fitness

Όσοι σταματούν τα φάρμακα αδυνατίσματος επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε έναν χρόνο

Έρευνα εγείρει ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνα δείχνει ότι όσοι διακόπτουν φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους επανακτούν τα κιλά μέσα σε 10-12 μήνες - Ανάγκη για μακροχρόνια υποστήριξη.
Άνθρωποι που σταματούν τα φάρμακα απώλειας βάρους επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος εντός ενός έτους, σύμφωνα με ανάλυση © EPA/Allison Dinner

Έρευνα δείχνει ότι όσοι διακόπτουν φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους επανακτούν τα κιλά μέσα σε 10-12 μήνες - Ανάγκη για μακροχρόνια υποστήριξη.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους ξαναπαίρνουν όλο το βάρος που έχουν χάσει εντός ενός έτους από τη στιγμή που σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με βρετανική ανάλυση.

Ανάλυση 11 μελετών παλαιότερων και νεότερων φαρμάκων GLP-1 για την απώλεια βάρους από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε ότι οι ασθενείς συνήθως έχαναν 8 κιλά με τις ενέσεις απώλειας βάρους, αλλά επέστρεφαν στο αρχικό τους βάρος εντός 10 μηνών από τη διακοπή της αγωγής.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, έδειξε ότι ακόμα και όσοι λάμβαναν τα νεότερα και ισχυρότερα φάρμακα όπως το Wegovy και το Mounjaro, ξαναέβαζαν βάρος όταν σταματούσαν τη θεραπεία. Ενώ όσοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη (Wegovy) και τερζεπατίδη (Mounjaro) έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν παλαιότερα φάρμακα – κατά μέσο όρο 16 κιλά – οι ασθενείς ξαναπήραν 9,6 κιλά εντός ενός έτους, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξαναπάρουν και τα 16 κιλά σε περίπου 20 μήνες.

Ταχεία επανάκτηση βάρους μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής

Οι ερευνητές μελέτησαν 6.370 ενήλικες μέσα από οκτώ τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και τρεις παρατηρητικές μελέτες. Από αυτούς, 1.465 ασθενείς έπαιρναν σεμαγλουτίδη και τερζεπατίδη – ενέσεις σε υψηλότερες δόσεις, που προτείνονται ειδικά για την απώλεια βάρους.

Προηγούμενη ανάλυση των ίδιων ερευνητών σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφορετικών διατροφών (χωρίς φάρμακα) έδειξε ότι, αν και οι άνθρωποι ξαναέπαιρναν βάρος μετά τη διακοπή της δίαιτας, ο ρυθμός της επανάκτησης ήταν πολύ πιο αργός – χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να επιστρέψουν στο αρχικό τους βάρος.

«Αυτά τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους, αλλά όταν σταματήσουν, η επανάκτηση βάρους είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ό,τι με τις δίαιτες», δήλωσε η Σούζαν Τζεμπ (Susan Jebb), συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διατροφής και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ανάγκη για μακροχρόνια υποστήριξη και αλλαγή συμπεριφοράς

Τα ευρήματα δημιουργούν ερωτήματα για το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς οι οδηγίες του οργανισμού NICE δηλώνουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους για περισσότερο από δύο χρόνια. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία, είτε επειδή την πληρώνουν ιδιωτικά και δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά, είτε λόγω παρενεργειών, είτε επειδή δεν χάνουν άλλο βάρος.

«Έχει νόημα να επενδύσει το NHS σε αυτά τα φάρμακα αν οι ασθενείς τα παίρνουν μόνο για λίγο και μετά ξαναπαίρνουν όλο το βάρος; Ή μήπως πρέπει να δεχτούμε ότι πρόκειται για θεραπείες δια βίου;» πρόσθεσε η Τζεμπ.

«Ή θα πρέπει οι άνθρωποι να αποδεχτούν ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια θεραπεία, ή πρέπει εμείς, ως επιστήμονες, να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πώς να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους όταν σταματούν το φάρμακο».

Παρόλο που η μελέτη δεν έδειξε αιτιώδη συνάφεια, η Τζεμπ υπέθεσε ότι η διαφορά στην ταχύτητα επανάκτησης βάρους θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι δίαιτες απαιτούν προσπάθεια και εγκράτεια για την απώλεια βάρους, ενώ τα φάρμακα μειώνουν δραστικά την όρεξη, οπότε δεν χρειάζεται να καταβάλεις τέτοια προσπάθεια. «Όταν λοιπόν αφαιρείται το φάρμακο, δεν υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορικές στρατηγικές που βοηθούν στη διατήρηση του βάρους».

Απαντώντας στα ευρήματα, ο Τάμ Φράι (Tam Fry), πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ Παχυσαρκίας, δήλωσε: «Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν ότι οι άνθρωποι ξαναπαίρνουν βάρος αφού χρησιμοποιήσουν φάρμακα GLP-1 χωρίς να προσπαθούν σοβαρά να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους… Η χρήση GLP-1 δεν είναι η “γρήγορη λύση” που πιστεύουν πολλοί».

Η καθηγήτρια ψυχολογίας της υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, Τζέιν Όγκντεν (Jane Ogden), είπε πως δεν έχει νόημα «να επιστρέφουν οι άνθρωποι ξαφνικά στην καθημερινότητά τους, συνεχίζοντας τις ίδιες συμπεριφορές με πριν», μετά τη διακοπή των ενέσεων.

«Θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη, αλλαγή συμπεριφοράς, διατροφική καθοδήγηση από εκείνη τη στιγμή και μετά, για να διατηρήσουν πιο υγιεινές συνήθειες μακροπρόθεσμα», είπε.

«Το NHS θα πρέπει να εφαρμόσει μια σταδιακή προσέγγιση υποστήριξης, μέσω διαδικτυακής βοήθειας σε ευρύ κοινό με χαμηλό κόστος, ομαδικής υποστήριξης μέσω ίντερνετ ή διά ζώσης, ή ακόμα και πιο εντατικής εξατομικευμένης βοήθειας».

Ο Τζέισον Χάλφορντ (Jason Halford), από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς έχουν την υποστήριξη για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη συμπεριφορά τους ώστε να διατηρήσουν τα οφέλη της θεραπείας. Οι ενέσεις απώλειας βάρους είναι ένα βοήθημα για την αλλαγή συμπεριφοράς – όχι υποκατάστατο».

(Πηγή: Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.