Health & Fitness

Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταναλώσετε προσυσκευασμένο μαρούλι

Η ασφάλεια τροφίμων...σε κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταναλώσετε προσυσκευασμένο μαρούλι
© Unsplash

«Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε άμεσα, είναι να σταματήσετε να αγοράζετε προσυσκευασμένα, κομμένα μαρούλια»

Όταν σκεφτόμαστε τροφική δηλητηρίαση, ο νους πηγαίνει συνήθως σε μισοψημένο κοτόπουλο, χαλασμένο γάλα ή ωμά οστρακοειδή. Όμως, μην παραβλέπετε το συρτάρι με τα λαχανικά στο ψυγείο σας. Όσον αφορά τις τροφιμογενείς ασθένειες, τα φυλλώδη λαχανικά ξεχωρίζουν και δη, το μαρούλι.

Το 2022, ήταν υπεύθυνα για πέντε διαφορετικές πολυπολιτειακές επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης — περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία τροφίμων. Το μαρούλι ρομάνα, ειδικά, έχει κερδίσει κακή φήμη. Το 2018, μολυσμένη ρομάνα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και νεφρική ανεπάρκεια σε άλλους 27. Το 2024, μια επιδημία E. coli που συνδέθηκε και πάλι με ρομάνα έστειλε 36 άτομα στο νοσοκομείο σε 15 πολιτείες. Ίσως ειρωνικά, οι σακούλες με προσυσκευασμένη, "πλυμένη και έτοιμη" ρομάνα είναι πιο επικίνδυνες από ολόκληρα κεφάλια μαρουλιού.

Η κατανάλωση μαρουλιού ρομάνα αυτή τη στιγμή είναι ρίσκο. Το σύστημα των ΗΠΑ για την ανίχνευση και αντιμετώπιση τροφιμογενών νόσων έχει παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες και πλέον είναι ακόμη πιο υπονομευμένο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιέκοψε τη χρηματοδότηση για τους επιθεωρητές τροφίμων, ενώ η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ είχε ήδη αποδυναμώσει το ομοσπονδιακό δυναμικό. Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση είναι τόσο πιεσμένη που οι ρυθμιστικές αρχές ίσως να μην εντοπίζουν καν περιπτώσεις ασθένειας, δίνοντας στους πολίτες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε άμεσα για να προστατευτείτε, είναι να σταματήσετε να αγοράζετε προσυσκευασμένα, κομμένα μαρούλια.

Όπως εξηγεί ο πρώην αξιωματούχος του FDA, Ντέιβιντ Άτσισον, εκατομμύρια σακούλες μαρουλιού κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα. Το ανησυχητικό, όμως, είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης να ενημερώνει εγκαίρως το κοινό. Για παράδειγμα, η επιδημία ρομάνας το 2024 έγινε γνωστή μόλις τον περασμένο μήνα, όταν διέρρευσε εσωτερική αναφορά του FDA. Η υπηρεσία δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία ούτε τα ονόματα των εταιρειών παραγωγής, επειδή, όπως υποστήριξε, η απειλή είχε παρέλθει μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία.

Αυτή η έλλειψη πληροφόρησης σημαίνει πως το να αποφεύγει κανείς το κομμένο μαρούλι είναι κάπως σαν να φοράει ζώνη ασφαλείας: δεν είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε εντελώς τη ρομάνα — έχει διατροφική αξία — αλλά η μείωση του κινδύνου είναι σοφή επιλογή. Η αγορά ολόκληρων κεφαλιών είναι ίσως το κόλπο που θα σας σώσει από μια άσχημη νύχτα.

Η προσυσκευασμένη σαλάτα αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης. Όταν αγοράζετε ένα ολόκληρο κεφάλι, ποντάρετε μόνο σε εκείνη τη συγκομιδή. Αλλά στην παραγωγή τριμμένου μαρουλιού, τα κεφάλια μπαίνουν όλα μαζί σε ένα είδος «θρυμματιστή». Αν ένα από αυτά είναι μολυσμένο, μπορεί να μολύνει όσα ακολουθήσουν. Όπως το έθεσε ο δικηγόρος τροφικής ασφάλειας Μπιλ Μάρλερ: «Η αγορά ενός κεφαλιού ρομάνα είναι σαν να κάνεις μπάνιο με το ταίρι σου. Η αγορά μιας σακούλας ρομάνα είναι σαν να κολυμπάς σε πισίνα στο Λας Βέγκας.»

Υπάρχουν και επιστημονικές ενδείξεις ότι το κόψιμο του μαρουλιού αυξάνει την ανάπτυξη παθογόνων. Έρευνα έδειξε πως μέσα σε τέσσερις ώρες από το κόψιμο, τα επίπεδα E. coli ήταν διπλάσια από το άκοπο μαρούλι. Αν κόψετε το μαρούλι σε λεπτές λωρίδες, η αύξηση φτάνει στο εντεκαπλάσιο. Οι ερευνητές συγκρίνουν την επίδραση αυτή με την είσοδο μικροβίων μέσω μιας πληγής στο ανθρώπινο δέρμα.

Το κρύο επιβραδύνει μεν την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά η ευκολία της προσυσκευασμένης σαλάτας έρχεται με πρόσθετους κινδύνους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY