Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος - 6 Μαΐου: ανοιχτή ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση
Το άσθμα επηρεάζει περίπου το 7% των παιδιών και το 9% των ενηλίκων στην ελληνική περιφέρεια
Εκδήλωση ενημέρωσης ανοιχτή για το κοινό για το άσθμα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Σήμερα, η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στη θεραπεία του άσθματος αποτελεί όχι μόνο ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) διοργανώνει ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (6 Μαΐου 2025).
Στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ που θα πραγματοποιηθεί στη σελίδα Facebook “myasthma.gr” στις 5μμ, θα προβληθούν εξειδικευμένα βίντεο γιατρών που θα εξηγούν τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα πρόσβασης στα εισπνεόμενα φάρμακα, ενώ θα υπάρξουν και σύντομες ομιλίες για το πως επηρεάζει το άσθμα την εγκυμοσύνη, τις αλλεργίες, την άσκηση αλλά και το πως επηρεάζεται από το κάπνισμα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος καθιερώθηκε το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA). Κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, πραγματοποιούνται πληθώρα δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το άσθμα σε όλο τον κόσμο.
«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος που ζητά την πρόσβαση για όλους τους ασθενείς με άσθμα στις κατάλληλες θεραπείες.
«Το βρογχικό άσθμα είναι μια πολύ συχνή και ετερογενής νόσος που προσβάλει όλες τις ηλικίες. Ο έλεγχος των συμπτωμάτων αποτελεί μαζί με την πρόληψη των παροξύνσεων τον στόχο της θεραπείας. Η θεραπεία βασίζεται σε εισπνεόμενα φάρμακα και συχνά είναι καθημερινή. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και επιτρέπουν στην πλειονότητα των ασθενών τον έλεγχο της νόσου εφόσον ο ασθενής συμμορφώνεται στην αγωγή» επισημαίνει ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ.
Η εκ των υπευθύνων της Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματος της ΕΠΕ, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Β' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Ευαγγελία Φούκα αναφέρει σχετικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2025 με θέμα "Κάντε τις εισπνεόμενες θεραπείες για το άσθμα προσβάσιμες σε όλους" μας καλεί να αναγνωρίσουμε την ανάγκη πρόσβασης σε αποτελεσματικές εισπνεόμενες θεραπείες για όλους τους ασθενείς με άσθμα, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Το άσθμα δεν επιλέγει, και όλοι έχουν δικαίωμα σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι οι εισπνεόμενες θεραπείες για το άσθμα είναι διαθέσιμες και προσιτές, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διαχειρίζονται τη νόσο τους αποτελεσματικά. Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα υποφέρει από άσθμα λόγω έλλειψης πρόσβασης σε θεραπείες».
Την πρόκληση της πρόσβασης στα εισπνεόμενα φάρμακα για όλους περιγράφει με τη σειρά του ο έτερος υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματoς της ΕΠΕ, Κωνσταντίνος Σάμιτας, Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελητής Β’, 7η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».
«Σήμερα ενώνουμε όλοι τη φωνή μας με τη διεθνή κοινότητα για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, με το μήνυμα "Κάντε τις εισπνεόμενες θεραπείες για το άσθμα προσβάσιμες σε όλους". Το άσθμα επηρεάζει περίπου το 7% των παιδιών και το 9% των ενηλίκων στην ελληνική περιφέρεια. Η πρόσβαση στα φάρμακα για το άσθμα, ιδιαίτερα στα εισπνεόμενα, παραμένει πρόκληση για πολλούς. Οι οικονομικοί περιορισμοί έχουν οδηγήσει ορισμένους ασθενείς στην παράλειψη ή την ελλιπή χρήση της αγωγής τους, με σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο της νόσου τους και την ποιότητα ζωής τους. Η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στη θεραπεία του άσθματος αποτελεί όχι μόνο ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, επαναβεβαιώνουμε όλοι τη δέσμευσή μας να κάνουμε τα εισπνεόμενα φάρμακα προσβάσιμα για όλους, ώστε κάθε άτομο με άσθμα στην Ελλάδα να μπορεί να αναπνέει πιο ελεύθερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
H Φωτεινή Ασημακοπούλου, ασθενής, μέλος του συλλόγου «ΑΝΑΣΑ», τονίζει από την πλευρά της: «Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ευαισθητοποίησης απέναντι σε μια χρόνια νόσο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Έννοιες όπως ενημέρωση, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση, ποιότητα στη ζωή των ασθενών αλλά και συνεργασία επαγγελματιών υγείας με οργανώσεις ασθενών και την κοινωνία εν γένει, είναι καθοριστικής σημασίας. Με την κατάλληλη υποστήριξη εμείς οι ασθενείς μπορούμε να επιτύχουμε μια φυσιολογική καθημερινότητα και ενεργή ζωή χωρίς περιορισμούς. Ο Σύλλογος ΑΝΑΣΑ χαιρετίζει τη φετινή εκδήλωση της ΕΠΕ και τις δράσεις που κάθε χρόνο αποτελούν θεμέλιο λίθο στην προαγωγή και την προώθηση της γνώσης αλλά και των ενεργειών με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για ένα υγιέστερο μέλλον».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου
Η δράση τους για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.