Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι την Κυριακή
Χρήσιμα tips ενόψει του κυριακάτικου γεύματος
Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι την Κυριακή - Χρήσιμα tips ενόψει του κυριακάτικου γεύματος
Η Κυριακή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό, την οικογένεια και την απόλαυση. Το πασχαλινό τραπέζι, πλούσιο και γευστικό, μας προσκαλεί σε γαστρονομικές υπερβολές. Ωστόσο, η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμο της υπερκατανάλωσης. Με απλές στρατηγικές μπορούμε να τιμήσουμε το φαγητό, το σώμα μας και τις ανάγκες του.
H Athens Voice επικοινώνησε με τη Νάντια Αναγνωστή, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, ειδικευμένη στον Σακχαρώδη Διαβήτη & στην Παχυσαρκία, και μοιράζεται μερικά tips για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.
Tip 1: Η μέθοδος του πιάτου: Ένας απλός οδηγός ισορροπίας
Μια εξαιρετικά πρακτική προσέγγιση για τον έλεγχο της μερίδας και την καλύτερη διατροφική ισορροπία είναι η «μέθοδος του πιάτου». Πρόκειται για έναν απλό οπτικό οδηγό, που μας βοηθά να οργανώσουμε το γεύμα μας χωρίς να μετράμε θερμίδες ή να στερούμαστε αγαπημένα τρόφιμα.
Συγκεκριμένα:
- ½ του πιάτου γεμίζει με λαχανικά – ωμά ή μαγειρεμένα
- ¼ του πιάτου με πηγή πρωτεΐνης (όπως αρνί, κατσίκι, αυγό ή τυρί)
- ¼ του πιάτου με αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, πίτες ή λίγη μαγειρίτσα)
Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουμε το πασχαλινό φαγητό με μέτρο και ποικιλία, χωρίς ενοχές.
Tip 2: Άκου το σώμα σου: Το σήμα του κορεσμού
Το να γνωρίζουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας είναι μόνο η αρχή. Εξίσου σημαντικό είναι να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας. Το αίσθημα του κορεσμού είναι ένα φυσικό σήμα που μας ενημερώνει ότι έχουμε φάει αρκετά. Συχνά το αγνοούμε, ειδικά σε γιορτινές περιστάσεις γεμάτες ερεθίσματα – γεύσεις, αρώματα, συναισθήματα.
Tip 3: Το αργό φαγητό ως πράξη φροντίδας
Ένα απλό εργαλείο για να έρθουμε πιο κοντά στο σώμα μας είναι το **αργό και συνειδητό φαγητό**. Όταν τρώμε αργά, δίνουμε χρόνο στο στομάχι να στείλει τα σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Παράλληλα, παρατηρούμε τη γεύση, την υφή, την ικανοποίηση. Τρώμε λιγότερο, αλλά απολαμβάνουμε περισσότερο.
Tip 4: Απόλαυση με σεβασμό στον εαυτό μας
Ας θυμόμαστε ότι η σχέση μας με το φαγητό δεν είναι μόνο βιολογική, αλλά και συναισθηματική. Το Πάσχα είναι μια ευκαιρία να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας. Αν υπάρξει υπερβολή, δεν χρειάζεται ενοχή. Η ισορροπία στη διατροφή δεν εξαρτάται από ένα γεύμα, αλλά από τις συνολικές μας επιλογές.
Μπορείτε να βρείτε τη Νάντια Αναγνωστή στο Instagram ή να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης που διατηρεί
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά post-workout σέικ
Μελέτη συνδέει συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης με μεγαλύτερο ρίσκο
Όλα όσα θα συζητηθούν από τις 17 έως 21 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divan iCaravel
Η νέα εποχή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Η διάγνωση και η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο
Σημαντική η διατήρηση της υγείας του σκελετού για μια υγιή γήρανση
Τη λειτουργία του MSDConnect.gr ανακοίνωσε η MSD Eλλάδος
Οι ειδικοί μοιράζονται 6 μυστικά για άνετες πτήσεις
Τι συμβαίνει όταν τα φοράμε καθημερινά
Σημαντική άνοδος της εταιρείας στη βαθμολογία της διεθνώς αναγνωρισμένης πιστοποίησης βιώσιμης επιχειρηματικής επίδοσης
Ευρήματα από το ευρωπαϊκό έργο PARTNER
Αλλαγές που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο σττη βελτίωση της όψης μας
Πότε μπορεί να χρειαστεί να φορέσουμε γυαλιά
Το δεύτερο μέρος της συζήτησης με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Στην Ελλάδα πέθανε παιδί που γεννήθηκε από το γενετικό υλικό του δότη, ενώ από καρκίνο νοσεί και το αδερφάκι του
H διάσπαση της προσοχής και το πώς ζούμε μέσα σε διαρκή θόρυβο
Οι «Πόλεμοι του Κρέατος» αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα μετά τη δημοσίευση νέας έκθεσης της EAT-Lancet
Οι ερευνητές του King’s College το χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά συναρπαστικό εύρημα»
Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.