- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κάθε χρόνο ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αρρωσταίνει από επιμολυσμένα τρόφιμα
Περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα
7 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: «Προετοιμαστείτε για το απρόβλεπτο»
Ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ασφάλειας τροφίμων αποτελεί η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου και μας υπενθυμίζει ότι το θέμα μας αφορά όλους, καθώς κάθε μέρα η επικινδυνότητα των τροφίμων αξιολογείται σε ατομικό επίπεδο και σε συλλογικό επίπεδο (οικογένειες, επιχειρήσεις, φορείς, κυβερνήσεις).
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), κάθε χρόνο ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αρρωσταίνει από επιμολυσμένα τρόφιμα και περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, ενώ τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (που αποτελούν το 9% του πληθυσμού) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τροφιμογενή νοσήματα.
«Ακόμη κι αν όλοι έχουμε λειτουργήσει υπεύθυνα σύμφωνα με τον ρόλο μας στην διατροφική αλυσίδα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός απροσδόκητου συμβάντος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. Ένα τέτοιο απροσδόκητο συμβάν μπορεί να είναι μικρής έκτασης, όπως, για παράδειγμα, μία τοπική διακοπή ρεύματος, μια πλημμύρα, μια τροφική δηλητηρίαση σε ένα τοπικό εστιατόριο. Μπορεί, όμως, να πρόκειται για ένα απροσδόκητο γεγονός πολύ μεγαλύτερης έκτασης, όπως μία φυσική καταστροφή» επισημαίνεται από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.):
Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, υπάρχει πάντοτε κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την ασθένεια. Το "κλειδί" σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η ετοιμότητα και αναδεικνύεται ξεκάθαρα στο μήνυμα της φετινής καμπάνιας που έχει τίτλο: «Ασφάλεια τροφίμων: προετοιμαστείτε για το απρόβλεπτο» Σε απρόβλεπτες καταστάσεις η ετοιμότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η συνεργασία σε όλους τους τομείς και σε κάθε επίπεδο (παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό) είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική απόκριση, ειδικά όταν τα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων ξεπερνούν τα σύνορα μίας χώρας.
Η συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, των εθνικών αρχών και της βιομηχανίας τροφίμων συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία. Επίσης, η ταχεία και ακριβής ανταλλαγή πληροφοριών και η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ όλων των μερών που εμπλέκονται στην ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας, αλλά και των καταναλωτών, βοηθά στον καθορισμό της φύσης και της προέλευσης του εκάστοτε συμβάντος, διατηρεί την εμπιστοσύνη στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων και σώζει ζωές.
Από την πλευρά των αρχών και των κυβερνήσεων, τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια των τροφίμων, η ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης και η αποτελεσματική επικοινωνία με τις επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό είναι απαραίτητα για τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να διαθέτουν ένα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης για να διευκολύνουν άμεσες δράσεις στην περίπτωση ενός τέτοιου περιστατικού. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για τους καταναλωτές να κατανοούν τον τρόπο που μπορούν να αναφέρουν ή να ανταποκριθούν στο περιστατικό αλλά και να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην καθημερινότητά τους. Όσο περισσότερο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτα περιστατικά.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συμμετέχει καθημερινά στην προσπάθεια για την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ασφαλή τρόφιμα με την επίβλεψη και ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο των τροφίμων επιχειρήσεων και την αντικειμενική, έγκυρη και άμεση πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού στα θέματα αρμοδιότητάς του. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Codex Alimentarius (WFSD Homepage | CODEX ALIMENTARIUS FAO-WHO).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.