Health & Fitness

Ούτε ο καφές ούτε το τσιγάρο: τα δύο λάθη που κιτρινίζουν τα δόντια σας

Τα κίτρινα δόντια πολύ συχνά τα οφείλουμε σε δύο λάθη που μόνο ο οδοντίατρος ξέρει ότι τα κάνουμε

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τα κίτρινα δόντια πολύ συχνά οφείλονται σε αυτούς τους δύο λόγους 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με το τροπάρι «πλύνε τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό», όμως απ’ ό,τι φαίνεται, ειδικοί της στοματικής υγιεινής απ’ όλον τον κόσμο έχουν πλέον σοβαρές αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της συμβουλής.

Για την ακρίβεια, οδοντίατροι όπως ο Dr. Ferakh Hamid, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής του Aesthetique Dental Care στο Leeds, επιμένουν ότι κάνουμε δύο σοβαρά λάθη με το βούρτσισμα των δοντιών μας και μάλιστα πριν καν ακουμπήσουμε την οδοντόβουρτσα στα δόντια μας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το κιτρίνισμα του χαμόγελου μας και πολύ συχνά χωρίς καν να καπνίζουμε ή να είμαστε λάτρεις του καφέ.

«Το βούρτσισμα των δοντιών σας με ορισμένους τρόπους, όπως χωρίς νερό ή αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, μπορεί στην πραγματικότητα να τα κάνει να φαίνονται λιγότερο λευκά με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Hamid, καταρρίπτονας έναν παλιό μύθο που λέει ότι δεν πρέπει να βρέχουμε την οδοντόκρεμα με νερό.

 «Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να φαίνεται καλό για την απαλλαγή από τους επιφανειακούς λεκέδες στην αρχή. Αλλά χωρίς νερό, η οδοντόκρεμα δεν απλώνεται σωστά στη στοματική κοιλότητα και επίσης το νερό μαλακώνει τις τρίχες της βούρτσας ώστε να μην τραυματίζετε ούτε το σμάλτο των δοντιών σας ούτε τα ούλα σας», εξηγεί.

Κι ας υποθέσουμε ότι αυτό το ξέραμε. Εκείνο που δεν ξέραμε –και στο οποίο «χρωστάμε» το κιτρινισμένο χαμόγελό μας- είναι μετά από την κατανάλωση ποιων τροφών δεν πρέπει να πλύνουμε αμέσως τα δόντια μας.

Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, δεν πρέπει να τρέχουμε στον νιπτήρα άμεσα, αν έχουμε μόλις καταναλώσει όξινες τροφές ή υγρά. Ανθρακούχα ποτά, φρούτα, καραμέλες και γλυκά με ξινή γεύση.

«Συνιστούμε να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση οτιδήποτε όξινου γεύματος, είτε πρόκειται για φρούτα, αναψυκτικά, χυμούς ή γλυκά με όξινα συστατικά. Ο λόγος είναι ότι όταν τα οξέα βρίσκονται στο στόμα, αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών που πρακτικά είναι το εξωτερικό στρώμα τους».

Και τότε τι κάνουμε, αν το βούρτσισμα δεν ενδείκνυται; Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, βοηθάτε τα δόντια, όταν μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών ξεπλένεται απλώς με νερό ή το πίνετε, καθώς το νερό σηματοδοτεί «τη διαδικασία επαναμεταλλοποίησης του σμάλτου».

ΠΗΓΗ: Ladbible.com