Health & Fitness

Bρετανός σώθηκε από γλοιοβλάστωμα ενώ του έδιναν εννιά μήνες ζωής

Χάρη σε πρωτοποριακή θεραπεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρκίνος, επιστήμονας, εργαστήριο
© Unsplash

Kαρκίνος: Ασθενής με γλοιοβλάστωμα επιβίωσε ενώ του έδιναν εννιά μήνες ζωής 

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, ο Ben Trotman θα έπρεπε να είναι ήδη νεκρός. Ο 41χρονος διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα, έναν τύπο καρκίνου του εγκεφάλου, τον Οκτώβριο του 2022.

Kαρκίνος: Εθελοντής σε κλινική δοκιμή

Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο όγκου συνήθως επιβιώνουν μόνο για εννέα μήνες, επειδή εξαπλώνεται γρήγορα στον εγκέφαλο. Αλλά ο Trotman δέχτηκε την πρόσκληση σε μια πρώτη κλινική δοκιμή αμέσως μετά τη διάγνωσή του, η οποία περιελάμβανε θεραπεία που αποσκοπούσε στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού του συστήματος για να επιτεθεί στον όγκο.

Μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, και προς έκπληξη και χαρά των γιατρών του, οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο επιθετικός καρκίνος του είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί - κάτι που προηγουμένως ήταν αδιανόητο. Τώρα ζει μια φυσιολογική ζωή με τη νέα του σύζυγο στο σπίτι τους στο West Sussex, εργαζόμενος ως τραπεζίτης στην JP Morgan.

Επικεφαλής της δοκιμής ήταν ο δρ. Paul Mulholland, ειδικός στον καρκίνο του εγκεφάλου στο University College Hospital του Λονδίνου, ο οποίος δήλωσε ότι η θεραπεία μπορεί τελικά να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα. Είναι ο πιο κοινός τύπος όγκου στον εγκέφαλο και προσβάλλει 3.200 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Η δοκιμή του Mulholland, που χρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση The National Brain Appeal, περιελάμβανε μια σειρά ανοσοθεραπείες πριν από άλλες, πιο συνηθισμένες θεραπείες. Το φάρμακο προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στον Trotman, κάτι που οι γιατροί είπαν ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι επειδή έδειχνε ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα είχε «ξυπνήσει».

«Σημείο καμπής»

Ο Mulholland ελπίζει ότι η δοκιμή θα αποτελέσει σημείο καμπής στη θεραπεία της νόσου. «Πιστεύω ότι έχουμε τα εργαλεία για να τη θεραπεύσουμε», δήλωσε. «Πρέπει να παρέμβουμε νωρίς για να δώσουμε στους ασθενείς τις καλύτερες πιθανότητες για μακροχρόνια επιβίωση. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου αλλά και για όλους τους άλλους καρκίνους που μένουν πίσω με χαμηλή επιβίωση, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος».

Επικεφαλής της εκστρατείας για τη βελτίωση της πρόσβασης σε κλινικές δοκιμές για όγκους στον εγκέφαλο είναι η βουλευτής των Εργατικών Dame Siobhan McDonagh, η οποία έχασε την αδελφή της βαρόνη Margaret McDonagh, ομότιμη βουλευτή των Εργατικών, από γλοιοβλάστωμα τον Ιούνιο του 2023. Την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο ιδιωτών που ζητά να συμμετέχουν σε δοκιμές τουλάχιστον 200 ασθενείς ετησίως, στο πλαίσιο μιας «αποστολής» για την εξεύρεση θεραπείας της νόσου. 

Πηγή: The Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ